Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενημέρωση, προβληματισμός και διασκέδαση

"Τέχνη και Πολιτισμός" ήταν το θέμα της προφεστιβαλικής εκδήλωσης της ΟΒ Κάτω Πατησίων της ΚΝΕ,που πραγματοποιήθηκε προχτές βράδυ στην πλατεία του Αγίου Νικολάου. Μια εκδήλωση που διασκέδασε, προβλημάτισε, αλλά και ενημέρωσε τους νέους και μη, που την παρακολούθησαν, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τις θέσεις της Οργάνωσης για την τέχνη και τον πολιτισμό.

Η εκδήλωση "άνοιξε" με ένα σατιρικό σκετς που σκόρπισε γέλιο στους παρευρισκόμενους. Δύο νέοι υποδύθηκαν τους παρουσιαστές ενός δελτίου ειδήσεων και ενημέρωσαν για τα ζητήματα που κυρίως απασχολούν τον ελληνικό λαό, όπως ...το παρασκήνιο της επίσκεψης της Αθηνάς Ωνάση στη χώρα μας, οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Viagra κ. ά. Το ...δελτίο "έκλεισε", όπως συμβαίνει και στην πραγματικότητα, με την παρουσίαση της πιο σοβαρής και ανατριχιαστικής είδησης που αφορούσε ...απόφαση του ΝΑΤΟ για επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο "παρουσιαστής", σατιρίζοντας το βιασμό που υφίσταται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, νοημοσύνη και ευαισθησία από τα σοβαροφανή δελτία ειδήσεων, υποσχέθηκε ότι οι κάμερες του σταθμού θα καταγράψουν την επέμβαση και θα βρίσκονται όπου υπάρχει αίμα και πόνος, πάνω από κάθε ακρωτηριασμένο κορμί...

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Στ. Παπαθανασίου,υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η εξασφάλιση για το μεγάλο κεφάλαιο του μέγιστου κέρδους μέσω της κίνησης υποπροϊόντων χαμηλού κόστους γι' αυτήν ή προϊόντων που αναπαράγουν εμπορικά επιτυχημένες καλλιτεχνικές φόρμες και από την άλλη η πολιτιστική ισοπέδωση των λαών της Ευρώπης.

"Οι στόχοι μπαίνουν σε δρόμο υλοποίησης - είπε - μέσω της κυβερνητικής πολιτικής, των κυκλωμάτων παραγωγής και εμπορίας της τέχνης, νέων δρόμων εξουσίας από τα ΜΜΕ και από μεγάλα κέντρα προώθησης αυτού του "πολιτισμού"".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: "Εμφανίζονται και ισχυροποιούνται νέες μορφές παρέμβασης με ιδιαίτερες προτάσεις για τη στάση ζωής. Ετσι αναπτύσσεται ένα νέο δυναμικό, ιδεολογικό ρεύμα, η λεγόμενη ιδεολογία του τίποτα, που η φαντασία γίνεται πιο πραγματική από την πραγματικότητα. Για να περάσουν πιο εύκολα τα προηγούμενα, πρέπει το "σήμερα" να ξεκόψει από το χτες. Ετσι σαν "νέο" προβάλλεται η υποταγή στη σημερινή κατάσταση, ενώ το παλιό "απομυθοποιείται" για να μην μπορεί να γίνει σκαλοπάτι συνέχειας".

Καταλήγοντας σημείωσε: "Οι δημιουργοί νιώθουν την ασφυκτική εξάρτησή τους και του έργου τους από το μεγάλο κεφάλαιο. Σε ένα περιβάλλον άγχους και ανασφάλειας πρέπει το έργο τους να περάσει από τις συμπληγάδες των ΜΜΕ, του σπόνσορινγκ και της κυβερνητικής αδιαφορίας. Κι αυτό το κενό τρέχει να το καλύψει η χορηγία, οι κάθε λογής σπόνσορες που, στην προσπάθειά τους να φτιάξουν το κοινωνικό τους προφίλ μέσω της τέχνης, τσαλακώνουν κάθε περιεχόμενο και τις αξίες της. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εγκλωβίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο φαύλο κύκλο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων ή χωρίς ενότητες περιεχομένου, στηριζόμενη στους καλλιτεχνικούς διευθυντές και στα "καλλιτεχνικά γραφεία" και όχι κυρίως στις δικές της δυνάμεις, στα πολιτιστικά της στέκια και κέντρα, στους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους, στα μαθητικά συμβούλια. Ταυτόχρονα υποτάχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο "ρεαλισμό" των χαμηλών έως ανύπαρκτων κρατικών χρηματοδοτήσεων, με συνέπεια την αναζήτηση χορηγών και την ανάγκη στήριξης των εκδηλώσεων από μεγαλοεκδοτικά συγκροτήματα".

Η εκδήλωση έκλεισε με ζωντανή μουσική από το μουσικό συγκρότημα "Χάραξις".Πέντε νέα παιδιά, που καταχειροκροτήθηκαν στην πρώτη τους δημόσια εμφάνιση και κέρδισαν τις εντυπώσεις ερμηνεύοντας δικά τους, αλλά και τραγούδια διάσημων δημιουργών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ