Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα

Στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στον Πειραιά και στο γκαράζ του Δήμου Αθηναίων περιόδευσαν κλιμάκια της ΝΑΣ, με επικεφαλής τον υποψήφιο πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά, Σπύρο Χαλβατζή

"Το τραπεζικό σύστημα δεν πρέπει να περάσει στον έλεγχο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας ή στην ιδιωτική πρωτοβουλία".Αυτό τόνισε προς τους εργαζόμενους του κεντρικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Πειραιά, ο Σπύρος Χαλβατζής υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", κατά τη διάρκεια της χτεσινής του περιοδείας. Τον Σπ. Χαλβατζή συνόδευε ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας της ΝΑΣ Θεοχάρης Παπαμάργαρης.

Το κλιμάκιο της ΝΑΣ συναντήθηκε με τη διοίκηση του καταστήματος και, στη συνέχεια, οι δύο υποψήφιοι μίλησαν στους υπαλλήλους. Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι "δεν έχουμε κανένα δογματισμό όταν υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται να υπάρχει υπό κρατικό έλεγχο ένα σημαντικό μέρος του τραπεζικού συστήματος", αφού "εάν υπάρχει υπό την ευθύνη του δημοσίου η Εθνική Τράπεζα, η Γενική και η Τράπεζα της Ελλάδας, μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένας αναπτυξιακός μοχλός για τη χώρα". Πρόσθεσε ότι ο δημόσιος τομέας χρειάζεται εκσυγχρονισμό, ανάπτυξη, αναβάθμιση και εκδημοκρατισμό, αλλά πάνω απ' όλα χρειάζεται η παραγωγική αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού του.

Υπογράμμισε επίσης ότι η κατεύθυνση είναι να μείνουν μόνο δυο - τρεις όμιλοι τραπεζών υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και στις εργασιακές σχέσεις.

Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι την ευθύνη για την εφαρμοζόμενη πολιτική την έχει πρωτίστως η κυβέρνηση, αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται πλήρως τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη Συμφωνία του Αμστερνταμ. Πρόσθεσε ότι η ΟΝΕ είναι μονόδρομος για τη μεγαλοαστική τάξη, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοκατασκευαστές. "Για το λαό είναι ο δρόμος της ενότητας, της οργάνωσης, της πάλης. Οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν μια αγωνιστική ιστορία και πιστεύουμε ότι και σε τούτη την πορεία θα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να δουν και την αθέατη πλευρά του λόφου, ότι υπάρχουν πάρα πολλοί που αντιστέκονται και πρέπει να ενταχθούν σε αυτή την κατεύθυνση".

Ο Θ. Παπαμάργαρης αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχονται οι εργασιακές σχέσεις και το ωράριο και κάλεσε τους υπαλλήλους να στηρίξουν στο συνδικαλιστικό τους όργανο τις δυνάμεις που αντιστέκονται σε αυτές τις επιλογές. Τέλος, τόνισε ότι αυτές οι εκλογές πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση.

Με τους εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων

Σε συσπείρωση και αγώνα κάλεσε τους εργαζόμενους καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων ο Σπύρος Χαλβατζής, στην περιοδεία που πραγματοποίησε την Τετάρτη το βράδυ στο γκαράζ του δήμου στην Ιερά Οδό, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΑΣ. "Εμείς ως ΝΑΣ πολλές φορές, τόσο στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας όσο και στο Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο, θέσαμε τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση και αποτρέψαμε ενέργειες και αποφάσεις που έθιγαν τα συμφέροντά τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που με διάφορους τρόπους οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στους δήμους ως εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας", είπε στη συγκέντρωση των εργαζομένων ο Σπ. Χαλβατζής.

Σημείωσε επίσης ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους δήμους και τις νομαρχίες εντάσσεται στα πλαίσια της ευρύτερης πολιτικής της κυβέρνησης, που προωθεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ από την άλλη πλευρά εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, τους μισθοσυντήρητους και τους συνταξιούχους ακόμα και μέσα από τους δήμους και τις νομαρχίες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που έχουν μετατραπεί σε ιμάντα εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής και σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό. "Οι δήμοι και οι νομαρχίες έχουν φτάσει στο σημείο να λένε στους δημότες: Θες πράσινο; Πλήρωσε. Θες πολιτισμό, αθλητισμό, παιδικό σταθμό για το παιδί σου; Πλήρωσε. Κι ενώ στην αρχή έλεγαν "θα δίνουμε δυο τρεις χιλιάδες για τους παιδικούς σταθμούς", τώρα υπάρχουν δήμαρχοι που παίρνουν 65.000 δρχ. τροφεία για τα παιδιά".

Ο πρόεδρος της ΝΑΣ υπογράμμισε ότι για να αλλάξει αυτή η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στους δήμους και στις κοινότητες, πρέπει ο λαός να απαντήσει δυναμικά στις επερχόμενες εκλογές. Και να αντιδράσει στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική που επιβάλλεται από την κυβέρνηση και προωθείται μέσα από τους δήμους και πλήττει τους εργαζόμενους και τους μισθοσυντήρητους.

"Η ΝΑΣ πιστεύει ότι σ' αυτές τις εκλογές χρειάζεται αγώνας, μάχη, βαθύτερος προβληματισμός από όλους τους εργαζόμενους για να αξιολογήσουν, να κρίνουν τα όσα συμβαίνουν" τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής και συνέχισε: "Εμείς υποστηρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι θέλουν δημάρχους και νομάρχες, που θα στέκονται κοντά στα προβλήματα των εργαζομένων, θα συμπαραστέκονται σ' αυτά και θα αγωνίζονται μαζί τους για την επίλυση. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι οι δήμαρχοι και οι νομάρχες θα λύσουν τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά δεν μπορεί να κλείνουν εργοστάσια, επιχειρήσεις, να πετιούνται εργαζόμενοι στον δρόμο και δήμαρχοι να σφυρίζουν αδιάφορα"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ