Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Κυβέρνηση των ΜΑΤ στην υπηρεσία της πολυεθνικής!
  • Βάρβαρη επίθεση δέχτηκαν οι κάτοικοι των Κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου, που διαμαρτύρονταν για τις παράνομες δραστηριότητες της "TVX Gold"
  • Λίγες ώρες αργότερα ασφαλίτες εισέβαλαν στα σπίτια πέντε προέδρων κοινοτήτων και τους συνέλαβαν...

Με προκλητικό τρόπο και χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν, το πρωί της Κυριακής, εναντίον των κατοίκων της Ολυμπιάδας, οι οποίοι ειρηνικά διαδήλωναν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση και λειτουργία γεωτρυπάνων της πολυεθνικής TVX GOLD στην περιοχή τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα χαράματα της Δευτέρας, άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά εισέβαλαν στα σπίτια πέντε προέδρων των κοινοτήτων του Στρυμονικού και τους συνέλαβαν. Οι πρόεδροι θα δικαστούν στις 11 Δεκέμβρη, κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία, αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση, διακεκριμένες φθορές και εξύβριση...

Τα γεγονότα ξεκίνησαν με τη διαδήλωση, που άρχισε στις 11 το πρωί της Κυριακής, των 3.000 κατοίκων της Ολυμπιάδας και των γειτονικών κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου. Ανάμεσά τους ήταν και πολλοί ηλικιωμένοι και παιδιά, που κρατούσαν μαύρες σημαίες και πανό με συνθήματα κατά της καναδικής πολυεθνικής και της κυβέρνησης. Απρόκλητα, οι διαδηλωτές, την ώρα που έκαναν πορεία προς τη θέση "Κηπουρίστρα", δέχτηκαν επίθεση με κλομπ και δακρυγόνα. Πολλά άτομα τραυματίστηκαν ή έχασαν τις αισθήσεις τους και χρειάστηκε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στα γειτονικά Κέντρα Υγείας. Χώρος των επεισοδίων υπήρξε κυρίως το σημείο του επαρχιακού δρόμου Ολυμπιάδας - Βαρβάρας Χαλκιδικής, στη θέση ακριβώς που λίγες μέρες πριν η εταιρία άρχισε τις γεωτρήσεις προκαλώντας με τον τρόπο αυτό τους κατοίκους.

Συλλήψεις που θυμίζουν άλλες εποχές

Η κυβέρνηση μετά τις εξελίξεις αυτές έβαλε μπροστά το σχέδιο τρομοκράτησης των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, προκειμένου, όπως πίστευε, να μπορέσει να τους κάμψει. Ετσι στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας άνδρες της Ασφάλειας με πολιτικά εισέβαλαν την ίδια ακριβώς ώρα στα σπίτια των προέδρων πέντε κοινοτήτων του Στρυμονικού και τους συνέλαβαν. Σε όλες τις περιπτώσεις τους άνδρες της Αστυνομίας συνόδευαν και δικαστικοί που είχαν καλέσει μέσα στη νύχτα από τη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικό του γκανγκστερικού τρόπου, με τον οποίο έδρασαν οι ασφαλίτες, είναι το γεγονός ότι τον πρόεδρο της Ολυμπιάδας, Ν. Μήτσιο, τον πήραν απ' το σπίτι του με τις πιτζάμες. Ακόμη συνέλαβαν τους προέδρους του Σταυρού, Αντ. Στοϊτσα, Ασπροβάλτας, Αγγ. Φρατζή, Βρασνών, Στ. Κόλτσιο και Ανω Σταυρού, Βασ. Ναούμ. Τους συλληφθέντες οδήγησαν στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης και τους έκλεισαν σε ένα κελί, αφού τους πήραν και δύο κινητά τηλέφωνα για να μην μπορούν να έχουν επικοινωνία.

Ολα αυτά έγιναν γνωστά μόλις χτες το πρωί. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην Ολυμπιάδα, ενώ τα σχολεία και τα καταστήματα των κοινοτήτων του Στρυμονικού έκλεισαν. Το μεσημέρι οι διαδηλωτές απέκλεισαν την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

Στη 1 μ.μ. οι συλληφθέντες, που επρόκειτο αρχικά να δικαστούν στο αυτόφωρο, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πολυγύρου, ο οποίος όρισε τακτική δικάσιμο για τις 11 Δεκέμβρη. Οι κατηγορίες που απήγγειλε κατά των πέντε προέδρων είναι ηθική αυτουργία, αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση, διακεκριμένες φθορές, εξύβριση κλπ. Τους συλληφθέντες επισκέφθηκαν χτες το πρωί τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός και Η. Γκοτσιγιάννης και εξέφρασαν την πλήρη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα που διεξάγουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ