Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΜΠΑΛΑΦΑ
Ο εισαγγελέας ζήτησε την εξαίρεση ενόρκου

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, που εκδικάζει τις υποθέσεις της λεγόμενης "Αντικρατικής Πάλης", για την εξαίρεση ή μη της ενόρκου Μαργαρίτας Γιαραλή,η οποία φέρεται να έχει υπογράψει σε ανύποπτο χρόνο ένα κείμενο συμπαράστασης για τον Γιώργο Μπαλάφα.Το θέμα ανέκυψε την περασμένη Παρασκευή, όταν ο Λεων. Θεοφανόπουλος,αδελφός του δολοφονημένου εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου,κατέθεσε αιφνιδιαστικά στο δικαστήριο αντίγραφο του κειμένου, που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" στις 28-11-95. Η ένορκος υποστήριξε αρχικά ότι πρόκειται περί συνωνυμίας και ότι η υπογράφουσα είναι η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Μαρία Γιαραλή.Χτες εξέφρασε τις αμφιβολίες της ως προς αυτό, χωρίς να το αποκλείσει κιόλας και πρόσθεσε ότι προσωπικά δε θυμάται αν η υπογραφή είναι δική της. "Μάλλον δεν είμαι εγώ", κατέληξε.

Ο εισαγγελέας της έδρας, Ιω. Γαβρίλης,ζήτησε την εξαίρεση της ενόρκου "χάριν της αξιοπιστίας της δικαστικής απόφασης", όπως ανέφερε, με το σκεπτικό ότι: α) Στο κείμενο, που φέρει την υπογραφή της Μ. Γιαραλή, "κατακρίνεται η πρωτόδικη απόφαση, αμφισβητείται η εγκυρότητα των στοιχείων της και β) "τη δήλωση έχει υπογράψει και ο σύζυγος της ενόρκου, Ν. Μανιός, που έχει εξεταστεί και ως μάρτυρας υπεράσπισης στα πρωτοβάθμια δικαστήρια". Αναπτύσσοντας νομικά την πρότασή του ο εισαγγελέας, τόνισε: "Δεν αμφισβητώ την αμεροληψία και ακεραιότητα της ενόρκου Μαργαρίτας Γιαραλή. Εκείνο που ενδιαφέρει είναι να μην αμφισβητηθεί για κανένα λόγο από την κοινή γνώμη η δικαστική κρίση".

Οι συνήγοροι υπεράσπισης Σπ. Φυτράκης και Φ. Κουβέλης,εκφράζοντας και τη γνώμη του κατηγορουμένου Γ. Μπαλάφα, είπαν ότι "εξαίρεση γίνεται όταν υπάρχουν υπόνοιες μεροληψίας, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δε διατυπώθηκε κάτι τέτοιο". Ζήτησαν δε να μην εξαιρεθεί η ένορκος, εφόσον δικονομικά δεν υπάρχει περιορισμός στους πολίτες, που έχουν εκφέρει δημόσια την πολιτική τους άποψη, να παίξουν το ρόλο του ενόρκου. Σημείωσαν, επίσης, ότι οι ένορκοι ελέγχονται σε προγενέστερο στάδιο, οπότε ασκείται και το δικαίωμα της εξαίρεσης από την πλευρά των παθόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ