Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καμιά υπόσχεση δεν τηρήθηκε

Μιλούν στο "Ρ" ο Ν. Μήτσιου, πρόεδρος της Ολυμπιάδας, και η Σ. Παπασωτηρίου, επίκουρος καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ

Μπορεί η συμφωνία που υπέγραψε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα με την κυβέρνηση να όριζε ότι δε θα πραγματοποιείται καμία εργασία στη θέση "Κηπουρίστρα" κοντά στην Ολυμπιάδα - μέχρι να υπάρξουν τα πορίσματα του ΙΓΜΕ- η καναδική εταιρία, όμως, έχει μάλλον άλλη άποψη. Δρώντας σαν αποικιοκράτης αγνόησε τους κατοίκους και προχώρησε στα σχέδιά της, έχοντας φυσικά την υποστήριξη της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ολυμπιάδας Νίκος Μήτσιος - πριν συλληφθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας - προσπάθησε να περιγράψει τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τις εξελίξεις στην περιοχή που οδήγησαν στην προχτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων και στην προκλητική επέμβαση των ΜΑΤ.

Στις 7 του Νοέμβρη συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και αποφάσισε να προχωρήσει σ' όλες τις μορφές αγώνα: Από παραστάσεις, διαβήματα και διαμαρτυρίες έως και δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Η πρώτη κίνηση έγινε από τον πρόεδρο της κοινότητας Σταυρού Αντώνη Στόιτσα,αφού ύστερα από παρέμβασή του σταμάτησαν οι εργασίες στην περιοχή για να συνεχίσουν, όμως, αμέσως μετά. Οπως είναι γνωστό δυο μέρες πριν τελειώσουν οι εργασίες του ΙΤΜΕ, η "TVX Gold", στην τοποθεσία Κηπουρίστρια,εγκατέστησε τα γεωτρύπανά της και με την υποστήριξη των ΜΑΤ σε τρεις βάρδιες άρχισε τις γεωτρήσεις. Πραγματοποίησε γεωτρήσεις σε εννιά σημεία της περιοχής, και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πριν από τρεις μέρες έφεραν δύο ακόμη γεωτρύπανα που τα εγκατέστησαν βόρεια και δυτικά του εργοστασίου εμπλουτισμού (πλυντηρίου), που δε λειτουργεί από το 1995.

Παράλληλα, σε δασική περιοχή η καναδική εταιρία διάνοιξε δρόμο μήκους 1.000 μέτρων και φάρδους 4, καταστρέφοντας αναρίθμητα δέντρα μεταξύ των οποίων και δρύες ύψους 30 μέτρων.

Δεν τηρήθηκε καμιά υπόσχεση

Ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας, Ν. Μήτσιος, υπενθυμίζει ακόμα:

  • Την υπόσχεση της υφυπουργού Βιομηχανίας Αννας Διαμαντοπούλου, πως δε θα γίνουν γεωτρήσεις στην περιοχή του πλυντηρίου. Μια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε...
  • Τη δικαιολογία που προβλήθηκε από τον μηχανικό της TVX Gold, που ήταν ότι αυτές οι εργασίες γίνονται για γεωτεχνικούς λόγους, δηλαδή για τα κτίρια που υπάρχουν. Ομως για το σκοπό αυτό απαιτούνται γεωτρήσεις 20 - 30 μέτρων κι όχι 300 όπως στην προκειμένη περίπτωση.

"Το γεγονός αυτό αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για τους κατοίκους της περιοχής, γιατί παραβιαζόταν κατάφωρα η ανακωχή που είχε συμφωνηθεί", λέει ο Ν. Μήτσιος.

"Ευτυχώς που δεν είχαμε θύματα", τονίζει ο Ν. Μήτσιος για τα προχτεσινά γεγονότα. Υπογραμμίζει πως μόνο το ΚΚΕ αντιτάχθηκε, στη Βουλή, και καταψήφισε τη σύμβαση. "Πού είναι η κοινωνική συναίνεση που επαγγέλλεται η κυβέρνηση; Ο χώρος είναι μικρός, όμορφος, διάσπαρτος από αρχαιότητες. Εδώ είναι τα Στάγειρα, η πατρίδα του Αριστοτέλη, και θέλουν θυσιάσουν την περιοχή στο βωμό των συμφερόντων της ξένης εταιρίας. Θα καταστρέψουν ακόμη και τις στοές που δημιουργήθηκαν την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και που αποτελούν αντικείμενο τουριστικής αξιοποίησης και αντικείμενο μελέτης, για τον τρόπο εξόρυξης και ανάκτησης των μεταλλευμάτων", κατέληξε ο πρόεδρος της Κοινότητας.

Ανησυχούν οι επιστήμονες

Για τις εργασίες της "TVΧ Gold" μιλά στον "Ρ" και η Σοφία Παπασωτηρίου,επίκουρος καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ.

"Η "TVX Gold" κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να συμπληρώσει το φάκελό της, προκειμένου να πετύχει τη δανειοδότησή της από τράπεζες των ΗΠΑ και να πάρει την επιδότηση από την ΕΕ.

Για το σκοπό αυτό έχει αναθέσει σε δυο αγγλικές εταιρίες την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας και της μελέτης σχεδίων για το εργοστάσιο που θέλει να εγκαταστήσει, αγνοώντας την αναμενόμενη από μέρα σε μέρα μελέτη του ΙΓΜΕ", λέει χαρακτηριστικά.

Ως πιο σημαντική, όμως, εξέλιξη η Σ. Παπασωτηρίου θεωρεί τη μέθοδο που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει η πολυεθνική για την ανάκτηση του χρυσού. Σύμφωνα με τη σύμβαση ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει σύγχρονες μεθόδους, τη διπλή υδατική οξείδωση, η οποία απαιτεί υψηλό κόστος. Παρά τη σύμβαση, όμως, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει τη μέθοδο της βακτηριδιακής οξείδωσης, η οποία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ελάχιστα.

"Για τους λόγους αυτούς υπάρχει αγωνία στους κατοίκους, ενώ η "TVX Gold" δε θεωρείται αξιόπιστη", καταλήγει η Σ. Παπασωτηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ