Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Πετάει" τα σκουπίδια στο δάσος το ΥΠΕΧΩΔΕ

Ασήμαντη θεωρεί η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ την καταστροφή δεκάδων στρεμμάτων δάσους, αν πρόκειται να πάρει τη θέση τους ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων!

Κι αν αυτό μέχρι σήμερα αποτελούσεκοινό μυστικό, το περασμένο Σάββατο σε σχετική ημερίδα του "Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής" (ΕΣΔΚΝΑ), ο σύμβουλος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Δοντάς δήλωσε ξεκάθαρα ότι μπροστά σε ένα πρόγραμμα Υγειονομικής Ταφής δεν πειράζει να καταστραφούν μερικές δεκάδες στρέμματα δάσους, αφού μια τέτοια παρέμβαση θα συνοδεύεται από αποκατάσταση του χώρου. Αφού, δηλαδή καταστραφεί το δάσος για να γίνει ο χώρος υγειονομικής ταφής, μετά θα φυτέψουν και μερικά δέντρα...

Οι δηλώσεις αυτές "φωτογραφίζουν" την περιοχή του Αυλώνα, μια από τις τρεις υποψήφιες για την κατασκευή εκεί εγκατάστασης απορριμμάτων, αφού δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Κ. Δοντάς κατηγόρησε το ΣτΕ για την απόφασή του να απαγορεύσει τις μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Από την πλευρά του ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΕΣΔΚΝΑ Μπ. Ζιώγας παρουσίασε το πρόγραμμα του ΕΣΔΚΝΑ, επισημαίνοντας ότι "το έργο του Συνδέσμου είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού η Αττική αποτελεί το 3,5% της έκτασης της Ελλάδας, αλλά παράγει το 40% των απορριμμάτων της χώρας". Παράλληλα, τόνισε ότι η διάθεση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με τη μέθοδο της μηχανικής ανακύκλωσης και της υγειονομικής ταφής, με παράλληλη αποκατάσταση των χωματερών, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πολίτη. Σε ό,τι αφορά τη μέθοδο της καύσης ο Μπ. Ζιώγας σημείωσε ότι υπάρχει τάση μείωσης της χρήσης της μεθόδου αυτής σε ΗΠΑ και την Ευρώπη με αύξηση της χρήσης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα, για την Αττική, αν εφαρμοζόταν η μέθοδος της καύσης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερή για το περιβάλλον, θα στοίχιζε 215 δισ. δρχ. με τιμές '95, ενώ μια Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) θα στοιχίσει 60 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ