Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χουντικοί εν δράσει στην Αστυνομία
  • Αποκαλυπτικό φιλμ από γλέντι με τραγούδια και εμβλήματα της χούντας είδε το φως της δημοσιότητας
  • Περίεργη σιωπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης

Σάλο έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη και στην Αστυνομία η δημοσιοποίηση του περιεχομένου βιντεοκασέτας, που εμφανίζει ένστολους αστυνομικούς να γλεντοκοπούν με χουντικά τραγούδια και να φορούν τα εμβλήματα της 21ης Απριλίου.

Παρά τη γενική κατακραυγή, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν υπήρξε καμία αντίδραση με τη δικαιολογία ότι... από την Παρασκευή έχει ανατεθεί στον υπαρχηγό της Αστυνομίας, αντιστράτηγο Δ. Μητρόπουλο, να διερευνήσει τις καταγγελίες που έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ περί δραστηριοποίησης ακροδεξιών στα Σώματα Ασφαλείας. Η στάση του υπουργείου προκαλεί, ωστόσο, περισσότερο, γιατί, όπως τουλάχιστον καταγγέλθηκε δημόσια χτες το βράδυ, η κασέτα της ντροπής ήταν στη διάθεση της ηγεσίας του υπουργείου εδώ και περίπου δύο μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία στους κόλπους της Αστυνομίας. Η δραστηριοποίηση ακροδεξιών οργανώσεων, η διακίνηση της φασιστικής "Χρυσής Αυγής" και άλλων εντύπων, που εκφράζουν τους νοσταλγούς του παρελθόντος, θεωρούνται δεδομένα, αλλά η ανύπαρκτη αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων έχει οδηγήσει σε άκρως ανησυχητικές καταστάσεις.

Αργά χτες βράδυ έγινε γνωστό ότι τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο διοικητής των ΜΑΤ της Θεσσαλονίκης, Σπ. Κουτρομάνης,ο οποίος αναγνωρίστηκε ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν στο χουντικό γλέντι. Τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες δημοσίευσε χτες η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", η οποία αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ ότι στο γλέντι είχαν πάρει μέρος αστυνομικοί των ΕΚΑΜ, το Πάσχα του 1993. Από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, αλλά και από το βίντεο που προβλήθηκε χτες το βράδυ από όλους σχεδόν τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αναγνωρίστηκαν πολλοί ακόμα αξιωματικοί, όπως ο αστυνομικός διευθυντής Ζιάγκας,που ήταν τότε διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ο τότε διοικητής των ΝΑΤ, Ατρέας,ο ανθυπαστυνόμος Γ. Αναστασιάδης,διμοιρίτης των ΜΑΤ σήμερα, ο αστυφύλακας Ν. Κελίδης και πολλοί άλλοι που υπηρετούν σε διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες.

Το γλέντι είχε στηθεί στις εγκαταστάσεις της Αστυνομίας στην περιοχή της Θέρμης και, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό δημοσίευμα, οι άνδρες επεδείκνυαν με περηφάνια το πουλί της χούντας στο κασκέτο τους, πυροβολούσαν ασκόπως στον αέρα, φώναζαν συνθήματα υπέρ του βασιλιά και τραγουδούσαν άσματα της χούντας. Οι προκλήσεις των χουντικών κορυφώθηκαν με τη βίαιη βάπτιση ενός ημίγυμνου κρατουμένου στα λασπόνερα.

Την παρέμβαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών. Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Δ. Κυριαζίδης,συναντήθηκε με τον Γ. Ρωμαίο χτες το απόγευμα και ζήτησε από τον υπουργό να μην περιμένει το πόρισμα της ΕΔΕ και να προχωρήσει στην κάθαρση του Σώματος από τα "σταγονίδια", αποπέμποντας από την υπηρεσία όσους καταφανώς εμπλέκονται σ' αυτήν την ιστορία. Ο Δ. Κυριαζίδης δήλωσε εξάλλου ότι είναι καταδικαστέες τέτοιου είδους συμπεριφορές, προσθέτοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών δε γνωρίζει και δε θέλει να γνωρίζει πρακτικές, που έχουν εκθέσει το αστυνομικό σώμα και έχουν καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό.

Στο μεταξύ, ο πρώτος υπαρχηγός της Αστυνομίας βρίσκεται από την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη και παίρνει καταθέσεις από αξιωματικούς και απλούς αστυνομικούς, τόσο για την πολύκροτη αυτή υπόθεση, όσο και για τη στάση της Αστυνομίας στην πρόσφατη συνάντηση Τούρκων και Ελλήνων επιχειρηματιών στη συμπρωτεύουσα. Ηδη ο υπαρχηγός γνωρίζει τα ονόματα τουλάχιστον τριών αστυνομικών, που υπηρετούν ακόμα και σήμερα σε νευραλγικές υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ