Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παλλαϊκός ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου

Τον αγωνιστικό, παλλαϊκό γιορτασμό της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου προετοιμάζουν οι φορείς της Θεσσαλονίκης. Μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων περιόδου 1967 - 1974, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους μαζικών φορέων της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συγκροτηθεί η επιτροπή, που θα προετοιμάσει το φετινό αγωνιστικό γιορτασμό, δεδομένου ότι το ΚΣ της Φοιτητικής Ενωσης του ΑΠΘ δεν υφίσταται.

Οι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης καλούν το λαό να τιμήσει την ατίθαση μνήμη του Πολυτεχνείου ως σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για τους αγώνες του σήμερα. Καλούν το λαό και τη νεολαία να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, που θα γίνει στις 6 το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Με ανακοίνωσή τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και τα Εργατικά Σωματεία, που συμμετέχουν στην Επιτροπή, σημειώνουν ότι "το ανατρεπτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επίκαιρο, σήμερα που οι σειρήνες της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού και της ιδιώτευσης καλούν σε μια άνευ όρων παράδοση στην οικονομία του τζόγου, στη βάρβαρη "δημοκρατία" της αγοράς, στην "παγκοσμιοποίηση" της εξαθλίωσης, στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων, που πυροδοτεί εθνικιστικές συγκρούσεις και νεκρανασταίνει το τέρας του φασισμού". Καταλήγοντας τονίζουν ότι απέναντι στην κυνική πολιτική της εξουσίας και το "ρεαλισμό" της υποταγής, πρέπει να βροντοφωνάξει ο λαός μαζί με τους δολοφονημένους από τη χούντα αγωνιστές, πως "αξίζει να υπάρχει ένα όνειρο και ας είναι η φωτιά του να σε κάψει".

Ο ΣΦΕΑ

Κάλεσμα προς τα μέλη του και όλους τους αγωνιστές να συμμετάσχουν μαζικά στις τριήμερες εκδηλώσεις για την 24η επέτειο της αντιδικτατορικής - δημοκρατικής αντίστασης, απευθύνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974.

Η μαζική παρουσία μας θα είναι σημαντική συνεισφορά στην ιστορική μνήμη, που σήμερα στους δύσκολους καιρούς όσο ποτέ είναι ανάγκη να διατηρείται ζωντανή, αγωνιστική, υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή του.

Εκτός από τις εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν από την Επιτροπή, ο Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει και άλλες. Ετσι, το Σάββατο 15 Νοέμβρη στις 11 το πρωί θα γίνει κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Σ. Μουστακλή και επισκέψεις στο Μουσείο Αντιδικτατορικής - Δημοκρατικής Αντίστασης και στην έκθεση της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας, στο κτίριο της πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας.

Την Κυριακή 16 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι θα κατατεθεί στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, ενώ η προσυγκέντρωση του Συνδέσμου για την πορεία θα γίνει στην οδό Σταδίου και Εδουάρδου Λω σε ώρα που θα ανακοινωθεί.

Τέλος, ο Σύνδεσμος ενημερώνει ότι τα τέσσερα κτίρια της πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα μνημεία με αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων, γιατί υπήρξαν τόποι βασανιστηρίων και μαρτυρίου των αγωνιστών της δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ