Κυριακή 30 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ιδεολογήματα για «σύγκρουση των πολιτισμών»

«Τα επόμενα χρόνια η Ανατολή θα κυριαρχείται από δυνάμεις ανατροπής και η Δύση θα αγωνίζεται για την ασφάλειά της... Πώς γίνεται, δηλαδή ένας - σ.σ. υπονοείται ο Οσίμα Μπιν Λάντεν και η Αλ Κάιντα» - να καθοδηγεί ένα είδος "Ισλαμικής Διεθνούς", εξασφαλίζοντας το ιδεολογικό περιτύλιγμα της παγκόσμιας Τζιχάντ»...

(«Καθημερινή» 23/11/03)

Και οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» σχολιάζουν ότι οι επιθέσεις - σ.σ. της Αλ Κάιντα - φαίνεται να έχουν στόχο το φιλοδυτικό άξονα...», που πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ από τη Μεσόγειο ως τον Περσικό Κόλπο.

Από ανάλογα διεθνή σχόλια του τελευταίου καιρού, φαίνεται ότι μπροστά στα αδιέξοδα των ιμπεριαλιστικών πολέμων επανέρχονται οι θεωρίες του Χάντινγκτον για τον «πόλεμο μεταξύ πολιτισμών», θεωρίες που θεληματικά ή αθέλητα αποπροσανατολίζουν ως προς τα πραγματικά αίτια της παγκόσμιας αναταραχής.

Κατά τις αντιλήψεις αυτές, η «καλή Δύση», εκπροσωπούμενη από την αμερικανική «νέα τάξη» και την παγκοσμιοποιημένη εκμετάλλευση των διεθνών αγορών, επιτίθεται ως σταυροφόρος, κατά της ισλαμικής φονταμενταλιστικής «τρομοκρατίας».

Με το πνεύμα αυτό, ψάχνουν ακόμη να βρουν τα παλιά συνεταιράκια των μυστικών τους υπηρεσιών και τώρα ορκισμένους εχθρούς, τον Μπιν Λάντεν, τον Σαντάμ Χουσεΐν και τις «ανθρώπινες βόμβες» που αντιπαρατάσσονται στους αμερικανικούς πυραύλους διασποράς και απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Οσοι επικαλούνται τον Χάντινγκτον και τις αντίστοιχες «νεοπλασίες» για τη «σύγκρουση πολιτισμών» - και στη θρησκειοληπτική της διάσταση, - μεταθέτουν το θέμα από τις πραγματικές αιτίες, που είναι η θηριωδία του ιμπεριαλισμού, που συμπαρασύρει και το πολιτισμικό εποικοδόμημα.

Ετσι οι καπιταλιστικοί πόλεμοι για την κατάκτηση των πετρελαίων και της παγκόσμιας αγοράς παίρνουν πνευματικό χαρακτήρα!


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ