Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΔΙ
Στα «δόντια» της Κομισιόν

Οι προτάσεις της ΕΕ για την αναθεώρηση της ΚΟΑ ελαιολάδου δεν προϊδεάζουν για τίποτα το καλύτερο, όσον αφορά στο μέλλον των ελαιοπαραγωγών και της ελαιοκαλλιέργειας

Η περίπτωση του ελαιολάδου αποτελεί το αντίθετο άκρο της υποκρισίας της ΕΕ και του «ευρω - παραμυθιού» της αειφόρου ανάπτυξης της γεωργίας. Γιατί κι ένα αποδεδειγμένα υγιεινό προϊόν, που δε βλάπτει το περιβάλλον και την υγεία, όπως το ελαιόλαδο, δε γλιτώνει από «δόντια» της Κομισιόν. Και σ' αυτήν την περίπτωση, οι σχετικές προτάσεις για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς ελαιολάδου, χαρακτηρίζονται εκ των πραγμάτων αρνητικές.

Οπως και στην περίπτωση του βαμβακιού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ριζική ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος, με «αποσύνδεση» του 60% της ενίσχυσης από την παραγωγή. Το υπόλοιπο 40% της ενίσχυσης θα περνάει μέσα από εθνικούς φακέλους και θα μπορεί να δίνεται είτε ανά εκτάριο, είτε ανά δέντρο και θα συνδέεται με μια σειρά περιβαλλοντικών όρων - προφάσεων... Επ' αυτού αναφέρεται πως τα κράτη - μέλη θα πρέπει να καθορίσουν μέχρι πέντε κατηγορίες ελαιώνων, οι οποίες θα είναι επιλέξιμες βάσει των νέων περιβαλλοντικών κριτηρίων. Το ποια ακριβώς θα είναι αυτά, θα μαθευτεί αργότερα.

Στη σχετική πρόταση της Κομισιόν αναφέρεται, επίσης, πως μέχρι τρία στρέμματα καλλιεργήσιμων ελαιώνων θα δίνεται μόνο μια ενιαία εισοδηματική ενίσχυση, που θα αφορά στο 60% του νέου πριμ. Ενώ η συνδεδεμένη ενίσχυση, δηλαδή το 40%, θα δίνεται μόνο για ποσά άνω των 50 ευρώ ανά αίτηση επιδότησης. Ακολούθως, προτείνεται να αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη της συμπληρωματικής ενίσχυσης, η διατήρηση του αριθμού των ελαιόδεντρων από 1/1/2005 και μετά με ανώτατη ανεκτή διακύμανση το 10%. Οσο για τον αριθμό των φυτεμένων εκταρίων, θα λαμβάνονται υπόψη οι φυτεύσεις που έγιναν προ της 1η Μάη 1998 και ότι περιλαμβάνεται σε προγράμματα νέων φυτεύσεων, που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο κείμενο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται, επίσης, πως ο κανονισμός για τις λιπαρές ουσίες αριθ.136/66/ΕΟΚ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, καλύπτει το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, δε θα ισχύει ως έχει μετά την 1η Νοεμβρίου 2004. Δηλαδή, το νέο καθεστώς θα ξεκινήσει από την επόμενη κιόλας σοδειά. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει, μετά από μια ενδιάμεση περίοδο εμπορίας διάρκειας οκτώ μηνών (1/11/2004 - 30/6/2005) και με αφετηρία το 2005, η περίοδος εμπορίας να αρχίζει πλέον από 1ης Ιουλίου. Μέχρι τώρα η εμπορική περίοδος ξεκινάει την 1η Νοεμβρίου, οπότε και αρχίζουν να μαζεύονται οι λαδοελιές. Στις νέες προτάσεις διατηρείται το καθεστώς της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, αλλά αυτό δε λέει τίποτα για να πάρουν τα πάνω τους, οι τιμές, όπως τους αξίζει.

Οσον αφορά στον τομέα του ελαιολάδου, με βάση τα ίδια τα στοιχεία την Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται πως από το νέο καθεστώς εξοικονομούνται ετησίως 43 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το ισχύον καθεστώς. Με βάση τους σχετικούς πίνακες, προκύπτει πως η αποσυνδεμένη ενίσχυση για όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες της ΕΕ θα είναι 1.429,7 εκατ. ευρώ και η συνδεμένη 901,3 εκατ. ευρώ. Οσο για τα κονδύλια που αφορούν στην Ελλάδα στην περίπτωση του συνδεμένου πριμ, αυτά όπως αναφέρεται στο άρθρο 25 της πρότασης θα είναι 208,14 εκατ ευρώ, από τα οποία θα παρακρατείται ένα ποσοστό μέχρι 10% για κάθε κράτος - μέλος, υπέρ, όπως λέγεται, προγραμμάτων εργασίας από εγκεκριμένες οργανώσεις φορέων. Δηλαδή, ΠΑΣΕΓΕΣ, Ελαιουργικής και κάτι οργανώσεις βιομηχάνων - τυποποιητών σαν τον ΣΕΒΙΤΕΛ, που τελευταίως με χρήματα της ΕΕ, εμφανίζει ως καλύτερο προϊόν το τυποποιημένο λάδι... Ποιων εταιριών όμως; Και το χύμα λάδι των παραγωγών που «συκοφαντεί» ο ΣΕΒΙΤΕΛ, γίνεται καλύτερο όταν περνάει στα χέρια των βιομηχάνων;...

Για τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς, οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έρχονται να φέρουν τίποτα καλύτερο. Το αντίθετο φαίνεται κι όπως πάει το πράγμα όσοι ελαιοπαραγωγοί θα έχουν πλέον τη διάθεση να παράγουν, θα βλαστημούν πρώτα για να πάρουν ό,τι πάρουν από τη συνδεμένη επιδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ