Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Το ΠΣΕ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο

Στ. Στεφάνου
Στ. Στεφάνου
Βασικό καθήκον του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης είναι να συντονίσει τον αγώνα των εθνικών κινημάτων ειρήνης και να τους δώσει διεθνή προοπτική, λέει στο «Ρ» ο Στέφανος Στεφάνου, γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.

Ακολουθεί η συζήτηση που είχαμε μαζί του:

- Πρόσφατα ανακηρυχτήκατε πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης. Θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια για την κατάσταση στο κίνημα ειρήνης στην Κύπρο.

- Είναι γεγονός ότι το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης πέρασε μια περίοδο ύφεσης, παράλληλα με την περίοδο ύφεσης που πέρασε το ΠΣΕ και το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα. Τώρα, όμως, βρίσκεται σε μια φάση ανάκαμψης: νέο αίμα έχει προστεθεί στις γραμμές του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, τόσο στο στελεχιακό δυναμικό όσο και στη βάση του κινήματος. Αυτή η ανανέωση έχει εκφραστεί και στο πρόσφατο συνέδριο. Γίνονται πολύ σοβαρές σκέψεις, που εκφράστηκαν και στο Σχέδιο Δράσης, για την ενίσχυση της δράσης του Συμβουλίου, την αναβάθμιση των σχέσεών του με μια σειρά από άλλες οργανώσεις που αναπτύσσουν δράση στο χώρο του αγώνα για την ειρήνη και την αλληλεγγύη. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, παίρνοντας δύναμη και από τις παραδόσεις του και από την ιστορία του και από το λαϊκό κίνημα της Κύπρου, του οποίου αποτελεί μέρος, θεωρώ ότι οι προοπτικές που ανοίγονται μπροστά του είναι πολύ σημαντικές και ότι θα καταφέρει να φέρει σε πέρας τα σημαντικά του καθήκοντα, λαμβάνοντας υπόψη μας και την αύξηση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού.

- Θα θέλαμε τη γνώμη σας και για το ΠΣΕ, μέσα από τις διεργασίες στις οποίες συμμετείχατε αυτό το διήμερο.

- Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης είναι ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου και πάντοτε δρούσε και δρα μέσα από τις γραμμές του. Το ΠΣΕ είναι ένα παγκόσμιο κέντρο συντονισμού και συνεργασίας, μέσα από το οποίο τα εθνικά κινήματα μπορούν και πρέπει να συνενώνουν τις δυνάμεις τους και να συντονίζουν τη δράση τους, με ενωμένες δυνάμεις. Θεωρώ ότι το ΠΣΕ σήμερα κάνει νέες αρχές, παίρνει νέες πρωτοβουλίες και μπαίνει σε μια νέα περίοδο μετά από μια δύσκολη περίοδο. Νομίζω τώρα ότι τα πράγματα είναι καλύτερα, υπάρχει μια διάθεση από τις εθνικές επιτροπές να βοηθήσουν και όλα αυτά αφήνουν πολλές υποσχέσεις. Θα έλεγα ότι είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του ΠΣΕ, που πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις φωτιές που βάζει σε ολόκληρο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ