Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Τα ναρκωτικά ως γεωπολιτικό «εργαλείο» των ΗΠΑ

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Επικαλούμενοι πηγές ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών, που δεν κατονομάζουν, οι Ρίτσαρντ Νόρτον - Τέιλορ και Τζέιμς Αστιλ, σε χτεσινό τους άρθρο στον «Γκάρντιαν», αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ «χρησιμοποιούν» το εμπόριο ναρκωτικών ως αντάλλαγμα για να αποσπούν τη συνεργασία των πολεμάρχων.

Σε άρθρο τους με τίτλο «Διαφωνίες των Συμμάχων για την Καταπολέμηση της Αφγανικής Εκρηξης των Ναρκωτικών», οι Βρετανοί δημοσιογράφοι, παραθέτοντας εκτιμήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ - οι οποίες είναι ακόμη πιο «απαισιόδοξες» από αυτές του ΟΗΕ - αναφέρουν ότι οι περιοχές καλλιέργειας παπαρούνας, της πηγής από όπου παράγεται όπιο και, στη συνέχεια, ηρωίνη, έφθασαν από το 2002 έως το 2003 σε επίπεδο 36 φορές υψηλότερο από το καταγραφόμενο υπό τους Ταλιμπάν (το καθεστώς των οποίων, κατόπιν συμφωνίας με την κυβέρνηση Κλίντον, είχε απαγορεύσει την παρασκευή και το εμπόριο ναρκωτικών).

Οι Νόρτον - Τέιλορ και Αστιλ τονίζουν πως κατά «ευρωπαϊκές πηγές πληροφοριών και ανεξάρτητους ειδικούς, η Ουάσιγκτον, αν και δημοσίως εκφράζει την ανησυχία της, στην πράξη εθελοτυφλεί έναντι στη σοδειά του οπίου, διότι έχει ανάγκη την υποστήριξη των πολεμάρχων, περιλαμβανομένων αυτών στο βορρά της χώρας που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς της παπαρούνας».

Ο Λευκός Οίκος, σχολιάζεται στο δημοσίευμα, το θέτει ως εξής: «η κατάσταση ασφαλείας... έχει περιπλέξει το στόχο της εφαρμογής προγραμμάτων βοήθειας εναντίον των ναρκωτικών».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Κρίστοφερ Λάνγκτον, του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, η καλλιέργεια παπαρούνας «επεκτείνεται ταχύτατα ειδικά στις βορειοανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν υπό τον έλεγχο των Τατζίκων», ενώ τμήμα των κερδών «"διαρρέει" στο Πακιστάν και μπορεί και η αλ Κάιντα να κερδίζει ένα μέρος του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ