Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμερικανικές πιέσεις μέσω «Γενεύης»

Πάντα οι συγκρούσεις με τα ισραηλινά τανκς

Associated Press

Πάντα οι συγκρούσεις με τα ισραηλινά τανκς
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΚΑΪΡΟ-ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Τους αρχιτέκτονες της «πρωτοβουλίας της Γενεύης» υποδεχόταν, χτες το βράδυ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, δηλώνοντας, ενθαρρημένος μετά και από τη θετική αντίδραση του Τζορτζ Μπους, πως «οι ΗΠΑ μπορούν να συζητούν με οποιονδήποτε θεωρούν ότι προωθεί τους στόχους του "οδικού χάρτη"». Οι δηλώσεις Πάουελ αποτελούν, ουσιαστικά, απάντηση στις αρνητικές αντιδράσεις Ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώ κατά πολλούς αναλυτές η κίνηση και μόνον του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτελεί μέσο άσκησης περαιτέρω πίεσης στην ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία προχώρησε, χτες, στην απέλαση 12 Παλαιστινίων, που δεν πέρασαν από δίκη, από τη Δ. Οχθη στη Λωρίδα της Γάζας, κατά παράβαση του άρθρου 49 της Συνθήκης της Γενεύης.

Κεκλεισμένων των θυρών επρόκειτο να διεξαχθεί, αργά χτες, η συνάντηση των πρώην υπουργών, του Παλαιστινίου Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο και του Ισραηλινού Γιόσι Μπεϊλίν, με τον Κόλιν Πάουελ. Παρά το γεγονός ότι η Κοντολίζα Ράις δε δέχτηκε να συναντήσει τους δύο εμπνευστές της «Πρωτοβουλίας της Γενεύης» και ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, επικαλέστηκε «φόρτο εργασίας», η συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ιδιαίτερα μετά τη θετική αντίδραση Μπους, εκτιμάται ως σημαντική στην κατεύθυνση της άσκησης πίεσης στο Τελ Αβίβ. Στη συνάντηση θα συμμετείχαν, επίσης, ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για το Παλαιστινιακό, Ουίλιαμ Μπερνς, και ο Ελιοτ Μπραμς, ένας από τους συμβούλους εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, πάντως, επανέλαβε, χτες, ότι η «Πρωτοβουλία της Γενεύης» είναι μέγα λάθος ενώ η ισραηλινή ακροδεξιά εκφράζει αγανάκτηση για τις προβλέψεις περί πλήρους στρατιωτικής αποχώρησης από τα παλαιστινιακά εδάφη και ολικής διάλυσης των εποικισμών. Εκτός από την ισραηλινή κυβέρνηση, αντιρρήσεις έχουν διατυπωθεί και από τις ισλαμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις, οι οποίες εξοργίστηκαν με τη μη ύπαρξη δέσμευσης περί σεβασμού του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων. Χτες, έγινε διαδήλωση κατά της «Πρωτοβουλίας» στη Νάμπλους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, στο Ισραήλ, το 45% του πληθυσμού αντιτίθεται στην «Πρωτοβουλία» αλλά το ποσοστό όσων την υποστηρίζουν αυξάνεται μέρα με τη μέρα, και έχει φθάσει, πλέον, το 27%.

Στο μεταξύ, εντός Ισραήλ, θόρυβο προκάλεσε συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Εχούντ Ολμερτ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της μονομερούς χάραξης συνόρων από το Ισραήλ, πιθανώς πέρα και από το διαχωριστικό τείχος, έτσι ώστε να προσαρτηθούν ορισμένα τμήματα των παλαιστινιακών εδαφών και να παραδοθούν ορισμένα άλλα. Ο Ολμερτ αιτιολογεί την άποψή του υποστηρίζοντας ότι με την ταχύτητα γεννήσεων που παρουσιάζει ο παλαιστινιακός πληθυσμός, πρέπει άμεσα να υπάρξουν δύο κράτη, έτσι ώστε το Ισραήλ να διαφυλάξει τον εβραϊκό χαρακτήρα του στις περιοχές που θα διατηρήσει.

Ο αρθρογράφος Γιόελ Μάρκους, της «Γιεντότ Αχρονότ», σχολίασε ότι οι δηλώσεις Ολμερτ αποτελούν «παραδοχή της χρεοκοπίας της ιδεολογίας του Μεγάλου Ισραήλ». Εντονες ήταν οι αντιδράσεις του Συμβουλίου των Εποίκων, οι οποίοι ζήτησαν την απόλυσή του. Ούτως ή άλλως, βέβαια, η προοπτική μονομερών κινήσεων έχει απορριφθεί από τους Παλαιστινίους αλλά και από την Ουάσιγκτον.

Τέλος, σε «θετική ατμόσφαιρα», όπως ανακοινώθηκε, συνεχίστηκαν, χτες, οι συνομιλίες ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις στο Κάιρο, ενώ αναμένεται και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι οργανώσεις συμφώνησαν στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων συζήτησης, ανάμεσα στα οποία προτεραιότητα έχουν η εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης, η εξέταση των στόχων των παλαιστινιακών οργανώσεων, των μέσων επίτευξής τους και η προοπτική κατάπαυσης του πυρός, όπως και η δημιουργία ενός μηχανισμού εκπροσώπησης όλων των οργανώσεων στη χάραξη πολιτικής.

Ζήτημα αξιοπιστίας των μυστικών υπηρεσιών

Σάλο έχει προκαλέσει στο Ισραήλ, αλλά και διεθνώς, η εκτίμηση του υποστρατήγου Σλόμο Μπρομ, απόστρατου αξιωματικού των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ότι το Ισραήλ «υπερέβαλε για τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε το ιρακινό καθεστώς». Ο Μπρομ, που εξέφρασε την άποψη του Κέντρου Γιάφα Στρατηγικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, στο οποίο εργάζεται πλέον, υποστήριξε ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες «διόγκωσαν» τον «ιρακινό κίνδυνο» στις επαφές που είχαν με τις αντίστοιχες αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες, δίνοντάς τους επιχειρήματα και αφορμές για την εκδήλωση εισβολής.

Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις καθώς πολλοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης αλλά και ο ισραηλινός Τύπος εκτιμούν ότι το γεγονός αυτό πλήττει σοβαρά την αξιοπιστία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών προκαλώντας τους σοβαρά προβλήματα στο εξής. Η ισραηλινή κυβέρνηση, πάντως, δε σχολίασε τις εκτιμήσεις Μπρομ, ο οποίος, με τη σειρά του, απέφυγε να καταλογίσει στη «διόγκωση» των πληροφοριών δόλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ