Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πολύνεκρη επίθεση πριν τις εκλογές

Σωστικά συνεργεία στο βαγόνι μετά την επίθεση

Associated Press

Σωστικά συνεργεία στο βαγόνι μετά την επίθεση
ΜΟΣΧΑ.--

Ισχυρή έκρηξη διέλυσε χτες βαγόνι επιβατικού τρένου στην περιοχή της Σταυρούπολης στη Νότια Ρωσία, κοντά στην επαρχία της Τσετσενίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 40 άτομα και να τραυματιστούν περίπου 170. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο δεύτερο βαγόνι του τρένου στις 7.40 το πρωί (τοπική ώρα) λίγο έξω από την πόλη - θέρετρο Γιεσεντούκι, 1.200 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, και σύμφωνα με εκπρόσωπο του τοπικού εισαγγελέα ή ισχύς της ήταν ισοδύναμη με 10 κιλά ΤΝΤ. Μάλιστα, η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που έκοψε κυριολεκτικά το βαγόνι στα δύο, ενώ συγκλόνισε και ολόκληρη τη γειτονική περιοχή. Το τρένο μετέφερε πολλούς μαθητές και εργάτες, αφού ήταν ώρα αιχμής. Σωστικά συνεργεία και πυροσβέστες πάλευαν για ώρες να απεγκλωβίσουν τραυματισμένους επιζώντες, αλλά και νεκρούς.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου στη νέα πολύνεκρη έκρηξη (η δεύτερη από το Σεπτέμβρη στην ίδια γραμμή!) ήταν ακαριαία.

«Το έγκλημα που συντελέστηκε είναι δείγμα της διεθνούς τρομοκρατίας, που αποτελεί πρόκληση για πολλές χώρες και παραμένει σοβαρή απειλή και για τη δικιά μας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Πούτιν επίσης χαρακτήρισε την έκρηξη «προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα την παραμονή των βουλευτικών εκλογών» και πρόσθεσε ότι «οι εγκληματίες δε θα τα καταφέρουν», καθώς υποδεχόταν στο Κρεμλίνο τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών (FSB), Νικολάι Πατρούσεφ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπόρις Γκριζλόφ, τόνισε ότι οι ρωσικές διωκτικές αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των οργανωτών της επίθεσης, τους οποίους αποκάλεσε «ζώα». «Το χώμα θα καεί κάτω από τα πόδια τους», κατέληξε ο Γκριζλόφ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιούρι Τσάικα επίσης έσπευσε να δηλώσει ότι η επίθεση είχε όλα τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων που πραγματοποιούν οι «Τσετσένοι τρομοκράτες».

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών υπάρχουν στοιχεία στον τόπο της έκρηξης που δείχνουν ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας. «Δίπλα σε ένα πτώμα βρήκαμε μια τσάντα που περιέχει υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού και έναν ηλεκτρονικό πυροκροτητή», ανέφερε η εκπρόσωπος, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Νωρίτερα ο Πατρούσεφ είχε δηλώσει ότι τρεις γυναίκες και ένας άντρας εκτέλεσαν την επίθεση αυτοκτονίας και ότι δύο από τις γυναίκες πήδηξαν από το τρένο λίγο πριν από την έκρηξη. Η τρίτη γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά και μάλλον δεν επιβίωσε της έκρηξης. Επίσης, πάντα σύμφωνα με την αναφορά του Πάτρουσεφ στον Πούτιν, βρέθηκαν χειροβομβίδες ζωσμένες στο πόδι του νεκρού καμικάζι. Η ρωσική τηλεόραση ακόμη ανέφερε ότι πυροτεχνουργοί εισήλθαν στα συντρίμμια και ανατίναξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς που βρέθηκαν κάτω από καθίσματα.

Εκπρόσωποι του Τσετσένου ηγέτη, Ασλάν Μασκάντοφ, που καταζητείται από τη Μόσχα, πάντως αρνήθηκαν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με την πολύνεκρη έκρηξη. «Καταδικάζουμε τις πράξεις βίας που στρέφονται έμμεσα ή άμεσα εναντίον πολιτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που έδωσαν στα μέσα ενημέρωσης.

Την «ελπίδα» ότι η επίθεση δε θα επηρεάσει την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής εξέφρασαν και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν και οι Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Τόνι Μπλερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ