Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ
Αντιφατικές αντιδράσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η απόφαση του Μπους να άρει τους πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα, που είχαν προκαλέσει τον «πόλεμο» μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού αλλά και του Ειρηνικού, ικανοποίησε σχετικώς την Ευρωπαϊκή Ενωση: «Είναι ευχάριστο νέο για την ευρωπαϊκή χαλυβουργία και τους εργαζόμενους σ' αυτό τον κλάδο», δήλωσε ο αρμόδιος για το εμπόριο Επίτροπος, Πασκάλ Λαμί.

Με επιφύλαξη αντέδρασε ο ευρωπαϊκός κλάδος της χαλυβουργίας. Ο πρόεδρος της εταιρίας χάλυβα «Arcelor», η οποία είναι κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο, Γκι Ντολέ, δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση, αλλά επισήμανε ότι λυπάται για το ότι οι διαδικασίες διαιτησίας στον ΠΟΕ κράτησαν είκοσι μήνες, διάστημα που σήμανε την τεράστια απώλεια τζίρου, που απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος έως ότου αποκτήσει η ευρωπαϊκή χαλυβουργία εκ νέου επαφή με τους πελάτες της στις ΗΠΑ. «Οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα συνήθη τους εργαλεία προστατευτισμού, όπως το ντάμπινγκ» πρόσθεσε τέλος με νόημα ο Γκι Ντολέ.

Τις ίδιες ανησυχίες με τον Ντολέ μοιράζεται και ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρίας «ThyssenKrupp Steel», Ούλριχ Μίντελμαν, οποίος ζήτησε από την αμερικανική χαλυβουργία «να μην περιχαρακωθεί, όπως στο παρελθόν, πίσω από άλλα εμπορικά μέτρα αλλά να αναζητήσει με συνέπεια μέτρα αναδιάρθρωσης για να προσαρμοστεί στο διεθνή ανταγωνισμό». Τις επιφυλάξεις του εκφράζει και ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδίας Εταιριών Χάλυβα Ντίτερ Αμελινγκ, ο οποίος δήλωσε πως «πρέπει να δούμε σε ποιο βαθμό τα γραφειοκρατικά μέτρα, όπως οι άδειες και οι έλεγχοι στις εισαγωγές, δε θα εμποδίζουν τις εξαγωγές μας».

Την ίδια ώρα πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν να υπάρξουν επιπτώσεις της άρσης των δασμών στην εκλογική συμπεριφορά Πολιτειών, που ευνοήθηκαν από την επιβολή τους, στις προεδρικές εκλογές τον επόμενο χρόνο. Ηδη η απόφαση για άρση των δασμών συναντά την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στην αμερικανική χαλυβουργία.

Εκπρόσωπος του USWA, του μεγαλυτέρου συνδικάτου στον κλάδο, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι «υποχώρησε στον εκβιασμό των Ευρωπαίων» και πρόδωσε τους εργαζομένους. Πάντως το BBC εκτιμά ότι με την απόφαση για άρση των δασμών, ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, αποφεύγει από τη μία πλευρά έναν εμπορικό πόλεμο και κερδίζει από την άλλη την υποστήριξη των αμερικανικών εταιριών χάλυβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ