Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Δικαίωμά μας οι ανατιμήσεις!

Προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δικαιολογούμε τις αυξήσεις στις τιμές

«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δικαιολογηθούμε γιατί αυξάνουμε τις τιμές», διαμήνυσε προκλητικά χτες η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) απαιτώντας από τα ΜΜΕ να χαμηλώσουν τους τόνους σε ένα κρίσιμο ζήτημα που σχετίζεται με το βιοτικό επίπεδο πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Εξίσου προκλητικά με την αύξηση των τιμών, χειρίστηκε και το όλο θέμα η διοίκηση του ΣΕΒ, η οποία διά του προέδρου της Οδ. Κυριακόπουλο στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου, απαίτησε από τους παριστάμενους δημοσιογράφους να μην ξανατεθεί ερώτηση για τις ανατιμήσεις και αμέσως μετά διανεμήθηκε γραπτή δήλωση του ΣΕΒ με την οποία οι βιομήχανοι «εξηγούνται»: «Σε ένα καθεστώς ελεύθερης οικονομίας, καμία επιχείρηση δεν πρέπει να αισθάνεται υποχρεωμένη να δικαιολογήσει γιατί αυξάνει ή μειώνει τις τιμές της».

Οι μεγαλοβιομήχανοι, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την κυβερνητική πολιτική που παρέχει στο κεφάλαιο πλήρη ασυδοσία διαμορφώνουν τις τιμές με βάση το μέγιστο δυνατό κέρδος τους, εκφράζουν την «ανησυχία» τους, επειδή, η φιλολογία - έτσι την αποκαλούν - των ανατιμήσεων «προκαλεί αναστάτωση στους καταναλωτές με προφανή συνέπεια τη μείωση της ζήτησης»! Πέραν όμως της «μείωσης της ζήτησης» οι βιομήχανοι ανησυχούν ότι με τη... «φιλολογία» των ανατιμήσεων «οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνονται, καθώς η εντύπωση για ακρίβεια και η πρόβλεψη ακόμα μεγαλύτερης ακρίβειας για το μέλλον οδηγεί όλες τις κοινωνικές ομάδες σε αυξημένες απαιτήσεις»!

Για τη Συλλογική Σύμβαση

Αυτές οι επισημάνσεις δεν είναι καθόλου τυχαίες, αφού γίνονται σε μια περίοδο που επίκειται η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Σύμφωνα με τον Οδ. Κυριακόπουλο, η... φιλολογία των ανατιμήσεων, η από το Σεπτέμβρη παροχολογία της κυβέρνησης και οι... υψηλοί μισθοί που δόθηκαν στο δημόσιο, θα δημιουργήσουν αυξημένες απαιτήσεις και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα! «Οι κοινωνικοί εταίροι - επισήμανε - θα έρθουν σε δύσκολη θέση» ενόψει των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής κάλεσε τους «κοινωνικούς εταίρους» να μην επηρεαστούν από το προεκλογικό κλίμα και ζητήσουν... πολλά. (σ.σ. Να το άλλοθι για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ). Πάντως ο «κοινωνικός εταίρος» του ΣΕΒ, πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος του οποίο οι βιομήχανοι συχνά - πυκνά «πλέκουν το εγκώμιο», δήλωσε ότι «ας ελπίσουμε ότι αυτή η θέση της (της ηγεσίας του ΣΕΒ) δεν προδιαθέτει και τη στάση της στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΕΓΣΣΕ»!

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η θέση του ΣΕΒ για την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ). Ο Οδ. Κυριακόπουλος ανέφερε πως προκύπτουν πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο που υλοποιείται δεν εξυπηρετούνται οι βιομήχανοι. «Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι πανάκεια» απεφάνθη ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ετσι είναι για τους βιομηχάνους, όπως τους συμφέρει, έτσι τα λένε. Αφού για να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΠΑ πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια του φυσικού αερίου, γεγονός που δε συμφέρει ούτε το ΣΕΒ.

Τέλος, η ηγεσία του ΣΕΒ κρίνει ότι το 2003 ήταν θετική χρονιά - από άποψη κερδοφορίας - για την ελληνική βιομηχανία, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι το 2004 θα είναι ακόμη καλύτερο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ