Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» μείωση μισθών...

Προκλητική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την εισοδηματική πολιτική στις ΔΕΚΟ

Μείωση μισθών για χιλιάδες εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, αποφασίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το 2004, με την έκδοση χτες «σιδηράς εγκυκλίου», η οποία φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Με απροκάλυπτο ταξικό κυνισμό στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 3%, τη στιγμή που από τώρα ακόμα εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός το 2004, θα κινηθεί στα επίπεδα του 3,5%.

Χτες πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος κύκλος συναντήσεων του υπουργού με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, στις οποίες διαμηνύθηκε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, να ελέγξει διά πυρός και σιδήρου, τις δαπάνες μισθοδοσίας, προσλήψεων προσωπικού, τις δαπάνες «εθελούσιας εξόδου» κλπ., μέσα από εξαντλητικούς ελέγχους, που θα γίνονται ανά τρίμηνο σε όλες τις ΔΕΚΟ από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες.

Η σκληρή, αντεργατική κυβερνητική στάση, η οποία μάλιστα εκδηλώνεται λίγους μήνες πριν τις εκλογές, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά, ότι οι πολιτικές μείωσης του πληθωρισμού και ανόδου της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, περνάει μέσα από την καθήλωση ή ακόμα και μείωση των εργατικών εισοδημάτων. Επιβεβαιώνεται έτσι το ΚΚΕ που έγκαιρα είχε προειδοποιήσει τους εργαζόμενους, ότι στα πλαίσια της ΟΝΕ, το «ελληνικό» κεφαλαίο, θα επιδιώξει να λύσει τα προβλήματα ανταγωνισμού του, σε βάρος των μισθωτών. Παράλληλα, η κυβέρνηση, τόσο με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που ήδη ανακοίνωσε, όσο και με χθεσινή εξαγγελία της εισοδηματικής πολιτικής για τις ΔΕΚΟ, δείχνει το δρόμο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι «κοινωνικοί εταίροι» στη διαδικασία υπογραφής των νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας το 2004.

Η επαίσχυντη εγκύκλιος

Οι συντάκτες της εγκυκλίου φροντίζουν από την αρχή να κάνουν καθαρό με ποιους τρόπους θα προσπαθήσουν να ελέγξουν τον πληθωρισμό τον επόμενο χρόνο. Ετσι αναφέρουν ότι «η εισοδηματική πολιτική έχει καθοριστική σημασία για τη συγκράτηση και τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων». Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα κείμενο για τον προσδιορισμό της εισοδηματικής πολιτικής για το 2004, απίστευτης μικρότητας, αλαζονείας, ευτελισμού και περιφρόνησης για τον κόσμο των εργαζομένων. Αναφέρει επί λέξει ότι:

  • «Σας υπενθυμίζουμε ότι για το έτος 2004 οι κατά μέσον όρο κατ' άτομο αυξήσεις που θα δοθούν από τη ΣΣΕ καθορίζονται στο 3%. Η συνολική επιβάρυνση αθροιστικά από τη ΣΣΕ, το carry oner και την ωρίμανση δεν πρέπει να ξεπερνά το 5%. Ειδικότερα, στην περίπτωση που το άθροισμα carry oner + ωρίμανση ξεπερνά το ποσοστό 2%, το ανωτέρω ποσοστό 3% μειώνεται ανάλογα. Σε περίπτωση που το άθροισμα carry oner +ωρίμανση είναι λιγότερο από 2%, το ανωτέρω ποσοστό του 3% παραμένει σταθερό.
  • »Οποιασδήποτε μορφής απόφαση για αύξηση των αμοιβών του προσωπικού πέραν των αναφερόμενων στην εκάστοτε ισχύουσα ΣΣΕ αποκλείεται εκ προοιμίου,
  • »Οι αμοιβές σε είδος πρέπει να περιοριστούν και να καταργηθούν στις περιπτώσεις όπου δεν υφίσταται πλέον η ανάγκη».
Τιμολογιακή πολιτική

Για την τιμολογιακή πολιτική, την οποία εντάσσει και αυτή στη στρατηγική μείωσης του πληθωρισμού, η εγκύκλιος αναφέρει ότι οι αυξήσεις των τιμολογίων πρέπει να κυμαίνονται στα όρια του πληθωρισμού, καθώς και ότι το α΄εξάμηνο του 2004 ουδεμία αύξηση των τιμολογίων θα γίνει αποδεκτή. Η αναφορά αυτή είναι κατ' αρχάς ανειλικρινής, καθώς τις προηγούμενες μόλις μέρες ο ΟΤΕ αύξησε τα τιμολόγιά του. Αλλά και ειλικρινής να ήταν, απλώς η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω των ΔΕΚΟ να μετριάσει τα κύματα κερδοσκοπίας που σαρώνουν την αγορά από το ιδιωτικό κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ