Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρώτη «προπαρασκευαστική» συνάντηση Σαλόμ - Σάαθ

ΡΩΜΗ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Το Ισραήλ δεν πρόκειται να δεχτεί καμία προϋπόθεση από την παλαιστινιακή πλευρά για να ξαναρχίσει ο διάλογος» επανέλαβε, χτες, πολλές φορές ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, μετά τις συναντήσεις που είχε, στη Γενεύη, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και στη Ρώμη με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του. Εντούτοις, η αίσθηση αρκετών αναλυτών ήταν ότι οι συναντήσεις του Σαλόμ αποτελούν «προετοιμασία» μιας συνάντησης ανάμεσα στον Αριέλ Σαρό και στον Αχμάντ Κορέι. Την ίδια στιγμή, σε διπλωματική τριβή εξελίχθηκε, τελικά, το επεισόδιο με τους δύο Λιβανέζους οπλοφόρους που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, την Τρίτη.

«Ο Αριέλ Σαρόν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Αχμάντ Κορέι, το συντομότερο δυνατό, αν δεν τεθούν προϋποθέσεις για το οποιοδήποτε ζήτημα, συμπεριλαμβανομένου του τείχους, από την παλαιστινιακή πλευρά» διαβεβαίωσε, χτες, από τη Ρώμη, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ. Ο Σαλόμ είχε κάνει ανάλογη δήλωση μετά τη συνάντησή του με τον Χόσνι Μουμπάρακ, την οποία χαρακτήρισε «εποικοδομητική». Στο πλευρό του Σαλόμ, ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Ναμπίλ Σάαθ, υπογράμμισε ότι το τείχος «είναι σοβαρότατο ζήτημα και θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι στην ημερήσια διάταξη μιας συνάντησης». Ο Σάαθ διευκρίνισε ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν επιθυμεί μια συνάντηση «διασκέδασης», αλλά σοβαρή συγκεκριμένη συζήτηση με προοπτικές επιτυχίας.

Λίγο μετά την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους δύο υπουργούς, ο Παλαιστίνιος ηγέτης σχολίαζε από τη Ραμάλα τις πρόσφατες δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν, περί πιθανότητας διάλυσης ορισμένων εποικισμών. Ο Γιάσερ Αραφάτ εκτίμησε ότι πρόκειται απλώς για «δημιουργία εντυπώσεων» και κατέληξε ότι «οι πράξεις του Σαρόν μέσα από τη δράση του ισραηλινού στρατού είναι ηχηρότερες από τα λόγια του». Την ίδια στιγμή, από τη Ρώμη, οι διεθνείς δωρητές για το Παλαιστινιακό εξέφρασαν απογοήτευση από την έλλειψη προόδου και κατέστησαν σαφές ότι θα επανεξετάσουν τη στάση τους αν δε γίνουν συγκεκριμένα βήματα.

Παρ' όλα αυτά, η εντύπωση ορισμένων ότι επίκειται συνάντηση Σαρόν - Κορέι και ότι ο δεύτερος έχει πετύχει ένα μίνιμουμ επικοινωνίας με τις παλαιστινιακές οργανώσεις ενισχύθηκε, χτες, από τις δηλώσεις του Νάφεζ Αζάμ, ηγετικού στελέχους της «Τζιχάντ». Ο Αζάμ, σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι η οργάνωσή του αποδέχεται, καταρχάς, την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967, υπό τον όρο, φυσικά, της διάλυσης όλων των εποικισμών. Οι δηλώσεις Αζάμ είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς η «Τζιχάντ», μέχρι χτες, δεν αναγνώριζε την ύπαρξη του Ισραήλ και δεν αποδεχόταν τα όρια του 1967.

Διπλωματικό επεισόδιο

Διαμαρτυρία στον ΟΗΕ πρόκειται να καταθέσει η λιβανική ηγεσία για τη δολοφονία, όπως υποστηρίζει, 2 Λιβανέζων νεαρών κυνηγών εντός λιβανικού εδάφους, την Τρίτη, από Ισραηλινούς στρατιώτες της μεθοριακής φρουράς. Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, οι δύο οπλοφόροι που εξουδετερώθηκαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κοντά σε χωριό του Βορείου Ισραήλ, ήταν απλοί κυνηγοί και δε βρίσκονταν στο Ισραήλ, όπου μεταφέρθηκαν μετά τη δολοφονία τους. Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, επιμένει ότι τα πυρά ερρίφθησαν εντός ισραηλινού εδάφους αν και δε διέψευσε το ενδεχόμενο να ήταν απλοί κυνηγοί που, όμως, «θα μπορούσαν να είναι και πράκτορες της Χεζμπολάχ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ