Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑ
Εισοδήματα πείνας για τα λαϊκά νοικοκυριά

Μόλις 13.000 το μέσο οικογενειακό εισόδημα του 2002. Αύξηση 12,5% εμφανίζει ο αριθμός των φορολογουμένων στην τελευταία 4ετία

Με μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα πείνας προσπαθεί να τα φέρει βόλτα η πλειονότητα των λαϊκών νοικοκυριών της χώρας. Οπως προκύπτει από τα επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν στην εκκαθάριση των προσωπικών εισοδημάτων, το μέσο οικογενειακό εισόδημα για το 2002 διαμορφώθηκε μόλις σε 13.020 ευρώ ή 4,4 εκατ. δρχ. Είναι φανερό το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά αναγκάζονται να ζουν με εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο και βέβαια με ποσά πολύ χαμηλότερα ακόμη και από αυτά τα επίσημα όρια της φτώχειας που αναγνωρίζουν η κυβέρνηση και η ΕΕ. Σε μια περίοδο που η κυβερνητική πολιτική φουσκώνει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, ένα τυπικό νοικοκυριό μισθωτών και συνταξιούχων βολεύεται με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 930 ευρώ το μήνα.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καταδείχνουν ταυτόχρονα και τη φορολογική αφαίμαξη των μισθωτών και συνταξιούχων. Στο πλαίσιο αυτό ο αριθμός των φορολογουμένων όχι μόνο δε μειώθηκε, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα αυξάνει χρόνο με το χρόνο. Για το 2002 δηλώσεις υποβλήθηκαν από 5,12 εκατ. φορολογούμενους έναντι 4,55 εκατ. για το 1999. Προκύπτει επομένως ότι η αύξηση των φορολογουμένων μέσα στην τελευταία τετραετία (1999-2002) έφτασε σε 12,5%.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τη φορολογία των προσωπικών εισοδημάτων του 2002 εμφανίζουν τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Δηλώσεις υπέβαλαν 5.122.473 φορολογούμενοι, οι οποίοι δήλωσαν εισοδήματα συνολικού ύψους 66,69 δισ. ευρώ. Μια απλή διαίρεση μάς πληροφορεί πως το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δηλώθηκε διαμορφώνεται σε 13.020 ευρώ.
  • Ο συμπληρωματικός φόρος που εισρέει στα δημόσια ταμεία (μετά τις επιστροφές φόρου) φτάνει σε 1,98 δισ. ευρώ και κατά κύριο λόγο προέρχεται από τη φορολογική αφαίμαξη των εργαζόμενων και συνταξιούχων.
  • Στα χρεωστικά σημειώματα (27,5% στο σύνολο) αναλογεί κατά μέσο όρο πρόσθετος φόρος ύψους 1.931 ευρώ.
  • Στα πιστωτικά σημειώματα (31,7% στο σύνολο) αναλογεί μέση επιστροφή 456 ευρώ.
  • Τα μηδενικά εκκαθαριστικά (χωρίς επιστροφή ή επιπλέον καταβολή) αποτελούν το 40,7% στο σύνολο των δηλώσεων.

Εξάλλου αναντιστοιχίες ανάμεσα στις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά και αυτών που υποβάλλονται χειρόγραφα διαπίστωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό οι δηλώσεις μέσω Taxis, οι οποίες δε συνοδεύονται από τα σχετικά παραστατικά, εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά σε ορισμένες κατηγορίες δαπανών. Τα σχετικά στατιστικά ευρήματα θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια για τη διασταύρωση στοιχείων και τους φορολογικούς ελέγχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ