Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Οργισμένο συλλαλητήριο
  • Τα τρακτέρ των ελαιοπαραγωγών κατέβηκαν στην Καλαμάτα, όπου απέκλεισαν τα κτίρια της νομαρχίας και της περιφέρειας
  • Νέο αγωνιστικό ραντεβού για τις 19 του μήνα σε παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο κόντρα σε υπονομευτικές ενέργειες ΠΑΣΟΚο-ΣΥΝεταίρων

Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση
Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση
(Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ)

Μ' ένα μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο μπροστά από τη νομαρχία και την περιφέρεια, που συνοδεύτηκε με αποκλεισμό και των δύο κτιρίων για δύο ώρες περίπου, από τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα απάντησαν χτες οι αγρότες της Μεσσηνίας - παρά τη δυνατή βροχή - στην επιμονή εφαρμογής της αντιαγροτικής πολιτικής από μέρους της κυβέρνησης, και ειδικότερα για την περικοπή της επιδότησης λαδιού στο 40% της παραγωγής σε περισσότερους από 100.000 ελαιοπαραγωγούς.

Η δυναμικότητα και μαζικότητα του συλλαλητηρίου, η αποφασιστικότητα των αγροτών τρόμαξαν τους ΠΑΣΟΚο-Συνεταίρους, που, σε συντονισμό, επιδόθηκαν σε μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού και υπονόμευσης του αγροτικού αγώνα. Ο νομαρχιακός σύμβουλος του ΣΥΝ στη Μεσσηνία, Θ. Πετράκος, για αντιπερισπασμό, πρότεινε, την Πέμπτη ή Παρασκευή, οι εκπρόσωποι των αγροτών να διαμαρτυρηθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο υπουργείο... Την ίδια στιγμή ο εταίρος του ΠΑΣΟΚ, Απ. Κατσιφάρας, αντινομάρχης Αχαΐας, κάλεσε τις ΠΑΣΟΚοκρατούμενες διοικήσεις των ΕΑΣ Αιγιάλειας και Πάτρας να δραστηριοποιηθούν στο υπουργείο Γεωργίας για να ...προλάβουν ...μέχρι την Παρασκευή την παμπελοποννησιακή κινητοποίηση...

Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ που διοργάνωσαν το συλλαλητήριο ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για την ερχόμενη Παρασκευή 19 του Δεκέμβρη στο Σουληνάρι, στην Πυλία, συντονίζοντας έτσι τον αγώνα τους με τους υπόλοιπους αγρότες της Πελοποννήσου, που εκείνη τη μέρα θα προχωρήσουν σε παμπελοποννησιακή κινητοποίηση με συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών.

Η οργή και η αγανάκτηση των αγροτών στο χτεσινό συλλαλητήριο κατά της κυβέρνησης αλλά και των «θρεμμένων καλόπαιδων» των ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ για την απόφαση περικοπής της επιδότησης στο 40% της παραγωηής του ελαιολάδου από 107.000 ελαιοπαραγωγούς ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλες. Οι αγρότες, στη συζήτηση που είχαμε μαζί τους, απαιτούσαν να καταβληθεί άμεσα το σύνολο της επιδότησης με βάση τις δηλώσεις τους και η διακίνηση του λαδιού να είναι ελεύθερη γι' αυτούς. Το ίδιο ισχύει και με τους ελαιοπαραγωγούς που δε βρίσκονται καν στις καταστάσεις πληρωμής των όποιων προκαταβολών της επιδότησης.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν αντιπροσωπείες του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καθώς και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Ηλίας Μαυρέας και της ΔΑΚ Νίκος Διασάκος.

Στην ομιλία του προς τους αγρότες στην κεντρική πλατεία της πόλης ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού στη Χανδρινού και στέλεχος της ΠΑΣΥ, Ηλίας Αποστολόπουλος, κάλεσε τους αγρότες σε συντονισμένο και αποφασιστικό αγώνα «κατά των νέων μέτρων, κατά της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και της συνολικής αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ με σκοπό την ανατροπή της και την εφαρμογή μιας άλλης αγροτικής πολιτικής, υπέρ των φτωχών και μεσαίων αγροτών».

Στη συνέχεια οι αγρότες με τα τρακτέρ προχώρησαν σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατευθύνθηκαν προς τη νομαρχία και την περιφέρεια, όπου και τις απέκλεισαν φωνάζοντας συνθήματα: «Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», «Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει, τους νόμους της κυβέρνησης θα καταργήσει». Μάλιστα, ανέβασαν και δύο τρακτέρ στα σκαλιά της εισόδου της νομαρχίας και άδειασαν σακιά με ελιές. Παράλληλα, οι αγρότες κατήγγειλαν το νομάρχη Δημήτρη Δράκο ως συμμέτοχο και συνένοχο της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής.

Η ΠΑΣΥ Μεσσηνίας

Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ Μεσσηνίας αφού χαιρετίζει τη χτεσινή κινητοποίηση και καλεί τους αγρότες σε κλιμάκωση των αγώνων, στη συνέχεια καταγγέλλει τους αγροτοπατέρες του νομού, που θέλησαν να διασπάσουν τον χτεσινό αγώνα σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αλγεινή εντύπωση και αγανάκτηση προκάλεσε σε όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, η έμπρακτη υπονόμευση του σημερινού συλλαλητηρίου από τους αγροτοπατέρες και τις δυνάμεις του δικομματισμού και του συμβιβασμού στο νομό μας, όλες τις προηγούμενες μέρες. Κατά τ' άλλα, παριστάνουν ότι διαμαρτύρονται για την επιδότηση και την αδικία που μας γίνεται. Οταν, όμως, έρχεται η ώρα της κινητοποίησης δίνουν γραμμή διάσπασης και αποπροσανατολισμού».

  • Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι αγρότες στον υπόλοιπο Μοριά για την παμπελοποννησιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 19 του Δεκέμβρη. Ηδη, εκτός από τη Μεσσηνία, όρισαν συλλαλητήρια η Αχαΐα (12 το μεσημέρι στην Πάτρα έξω από την περιφέρεια) και η Ηλεία (10 το πρωί στη Ζαχάρω), ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται και οι υπόλοιπες πρωτεύουσες των νομών να εξαγγείλουν συλλαλητήρια.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνονται τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών(2010-01-13 00:00:00.0)
Δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους(2007-01-23 00:00:00.0)
Συλλαλητήρια σήμερα σε Πάτρα - Ηλεία - Μεσσηνία(2003-12-19 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται συλλαλητήρια ελαιοπαραγωγών(2003-12-13 00:00:00.0)
Προχωρούν αγωνιστικά(2003-12-10 00:00:00.0)
Μαχητικό πνεύμα παντού(1996-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ