Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Αυξήθηκε ... μόνο 3,6%!

Με ρυθμό 3,6% «έτρεχε» ο πληθωρισμός - μετρούμενος σε μέσα επίπεδα - το μήνα Σεπτέμβρη. Σε ετήσια βάση (Σεπτέμβρης '03/'02) ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά 3,3%. Τέλος, αύξηση 1,9% σημειώθηκε το Σεπτέμβρη του 2003 ως προς τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο, λόγω αυξήσεων στις τιμές των τσιγάρων, των ενοικίων των κατοικιών, των ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών, των τιμών των βιβλίων, των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων κλπ. Τα στοιχεία αυτά για την επίσημη εικόνα της ακρίβειας στην αγορά δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, με μεγάλη καθυστέρηση, από την ΕΣΥΕ, λόγω της απεργίας των υπαλλήλων της. Η εικόνα για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ακρίβειας - όπως την καταγράφουν τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία - σε καμιά περίπτωση δεν ευθυγραμμίζεται με αυτή που πραγματικά βιώνουν τα εργαζόμενα νοικοκυριά καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι αυξήσεις τιμών κινούνται με διψήφια ποσοστά. Κάτω από το βάρος των αντιδράσεων που προκαλούσε η αναζωπύρωση του πληθωρισμού μετά το β΄ εξάμηνο του 2003, η κυβέρνηση ανέθεσε τη «λύση» του προβλήματος της ακρίβειας (στην ουσία τον κατευνασμό της κοινής γνώμης) στον Κίμωνα Κουλούρη, τον οποίο διόρισε υφυπουργό Ανάπτυξης. Ομολογώντας την ύπαρξη του προβλήματος η κυβέρνηση, διά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, αναζητά τη ...λύση του με «συμφωνίες κυρίων» και με άσφαιρες απειλές για προώθηση αγορανομικών διατάξεων!

Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά είναι ότι ακόμα και με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, η μεγαλύτερη άνοδος τιμών (5,2% σε ετήσια βάση το μήνα Σεπτέμβρη) σημειώθηκε στην ομάδα «Διατροφή». Ανάμεσα στα είδη και υπηρεσίες, που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στο δωδεκάμηνο Σεπτέμβρης '02/'03, η ΕΣΥΕ κατέγραψε τη νωπή πατάτα (30,8%), τα νωπά φρούτα (23,6%), τα ψάρια (10%), τα νωπά πουλερικά (8,2%), τον καπνό (8,1%), την ύδρευση-αποχέτευση (7,3%), τις οικιακές συσκευές (8,8%), τη συντήρηση και την επισκευή αυτοκινήτου (10,2%), τα κόμιστρα των ταξί (8%), τα εισιτήρια των πλοίων (13,2%), τα πακέτα των διακοπών (11%), τα έξοδα του ξενοδοχείου (9,5%), τις υπηρεσίες στα κουρεία-κομμωτήρια (7,8%), τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων (5,5%) κλπ.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή εμφανίζει αύξηση 3,6% σε μέσα επίπεδα και 3,3% σε ετήσια βάση (Σεπτέμβρης '03/'02).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ