Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο

Το ΚΚΕ κατήγγειλε στη Βουλή το κυβερνητικό νομοθέτημα

Τις νέες μεγάλες φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο στο όνομα της ανάπτυξης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τα ψίχουλα στους μισθούς και τις συντάξεις ως «κοινωνική πολιτική», κατήγγειλε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, κατά τη συζήτηση του λεγόμενου «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου. Στο νομοθέτημα, εκτός από τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, θεσμοθετούνται και τα μέτρα που εξήγγειλε προ εβδομάδων ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντάς τα ως «κοινωνικό πακέτο».

Για φοροαπαλλαγές «σύμφωνα με τις ανάγκες του κεφαλαίου» μίλησε χαρακτηριστικά ο Αγγελος Τζέκης τονίζοντας ότι το 55% των «κινήτρων» αυτών θα το πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Παράλληλα σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και στο παρελθόν φοροαπαλλαγές και «ιδιαίτερα προνόμια στους επιχειρηματίες» δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Αναφερόμενος ειδικά στις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης, τόνισε ότι «όσες φοροαπαλλαγές και προνόμια κι αν δίνονται, η ανεργία σε αυτές τις περιοχές αυξάνει». Επισήμανε ότι «ανάπτυξη σ' αυτό το κοινωνικοπολιτικό σύστημα δεν μπορεί να ωφελήσει τον λαό αφού τα κέρδη καρπώνονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες» τονίζοντας πως «χρειάζεται ένας κεντρικός σχεδιασμός που παίρνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των περιοχών».

«Αυτές οι φοροαπαλλαγές δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο ζύγι με όσα προτείνετε για ευπαθείς ομάδες» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας έτσι το περίφημο «κοινωνικό πακέτο». Αναφερόμενος στο επίδομα των φοιτητών, στις φορολογικές απαλλαγές της μεταβίβασης αγροτικής γης και στη μείωση της φορολογίας για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, επισήμανε πως έτσι ούτε αγγίζονται ούτε επιλύονται τα πραγματικά προβλήματα. Επίσης αναφέρθηκε στην τροπολογία για την Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων σημειώνοντας ότι στόχος είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της δημόσιας αυτής επιχείρησης. Τέλος, για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, τόνισε ότι επιδιώκεται τα ασφαλιστικά ταμεία να παρέχουν ένα μέρος της σύνταξης και το υπόλοιπο να καλύπτεται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Μέσω του νομοσχεδίου θα επιτευχθούν οι στόχοι της «Χάρτας Σύγκλισης», υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Βλαχόπουλος, τονίζοντας ότι το νομοθέτημα στοχεύει στην ανάπτυξη αλλά και στην «εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης». Δεν απέφυγε μάλιστα τη θριαμβολογία μιλώντας για προοπτική του 2004 μέσα από την ανάπτυξη.

Υπέρ των φοροαπαλλαγών που θεσπίζονται, τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία ζητώντας περαιτέρω λήψη μέτρων για την «προσέλκυση κεφαλαίων». Ο εισηγητής της Νίκος Νικολόπουλος έκανε λόγο για «μη ολοκληρωμένες σε εθνικό επίπεδο υποδομές» και «περιοριστικό εργασιακό θεσμικό πλαίσιο και δυσκαμψία της αγοράς εργασίας». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ