Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η αντιμεταναστευτική «Λύση του Ειρηνικού» γεννά αντιδράσεις...

Κρατούμενος στο προσφυγικό στρατόπεδο του Ναουρού διαμαρτύρεται ράβοντας, από απόγνωση, τα χείλη...

Associated Press

Κρατούμενος στο προσφυγικό στρατόπεδο του Ναουρού διαμαρτύρεται ράβοντας, από απόγνωση, τα χείλη...
Τα νέα σιδερόφραχτα προσφυγικά στρατόπεδα της Αυστραλίας βρίσκονται μακριά απ' τις ακτές της χώρας. «Φιλοξενούνται» σε νησιωτικά κρατίδια του νότιου Ειρηνικού όπως το Ναουρού ή νησάκι Μάνους της Παπούα - Νέα Γουινέα και είναι (διοικούνται) υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM). Εκεί δε φτάνουν εύκολα τα «αδιάκριτα» βλέμματα δημοσιογράφων. Φτάνουν όμως - παρά τα ποικίλα εμπόδια - Αυστραλοί δικηγόροι που συμμετέχουν σε οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων. Το τι βλέπουν δεν καταγράφεται στους φακούς των δυτικών διεθνών δικτύων κατευθυνόμενης ειδησεογραφίας: Οικογένειες (με δεκάδες μικρά παιδιά) στοιβαγμένες πρόχειρα στα κελιά των προσφυγικών καταυλισμών. Με στοιχειώδη διατροφή, σε κάκιστες συνθήκες διαβίωσης, ελλιπέστατη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, περιορισμένες κινήσεις και δίχως την αμυδρή ελπίδα χορήγησης ασύλου, έστω και μετά από δύο χρόνια κράτησης...

Η κράτησή τους στα - εκτός αυστραλιανού εδάφους στρατόπεδα - είναι επ' αόριστον μολονότι δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα... Η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ έχει διακηρύξει πως γι' αυτούς τους πρόσφυγες δεν υπάρχει περίπτωση χορήγησης ασύλου. «Μπορούμε να τους βοηθήσουμε να επαναπατριστούν ή θα συνεχίσουν να κρατούνται στο Ναουρού. Ο εκβιασμός τους δε θα περάσει» διαμήνυε, προ ημερών, εκπρόσωπος του υπουργείου Μετανάστευσης της Αυστραλίας...

Στην πραγματικότητα, αυτοί που εκβιάζουν δεν είναι οι πρόσφυγες. Είναι οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές και οι «προληπτικοί πόλεμοι» που προωθούν στην Κεντρική Ασία (και αλλού...) οι ΗΠΑ με συμμάχους τους, ανάμεσα στους οποίους (και δη πιο φανατικούς) συγκαταλέγεται και η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ. Ομως, η Αυστραλία, παρά την πολυποίκιλη συμμετοχή της στα σημερινά και νέα μέτωπα ιμπεριαλιστικών επιθέσεων, δε θέλει να πληρώσει το αντίτιμο της πολιτικής της, τουτέστιν μερίδιο απ' την πίτα των προσφύγων που δημιουργεί.

Μεταναστευτικό «Απαρτχάιντ»...

Γι' αυτό και η κυβέρνηση Χάουαρντ έχει «αναπροσαρμόσει», τα τελευταία δύο χρόνια, τη (μόνο κατ' ευφημισμόν...) μεταναστευτική πολιτική. Μετά την περιπέτεια εκατοντάδων προσφύγων, που διασώθηκαν από ναυάγιο δουλεμπορικού απ' το νορβηγικό πλοίο Τάμπα το 200,1 αλλά δε γίνονταν δεκτοί απ' τις αρχές της Αυστραλίας, η κυβέρνηση Χάουαρντ έλαβε αντιδραστικά μέτρα. Αποφάσισε να σταματήσει μια και καλή τα κύματα των απελπισμένων προσφύγων, επιχειρώντας παράλληλα να αποφύγει τις καταγγελίες του ΟΗΕ, αυστραλέζικων και ξένων οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδώ και χρόνια στηλιτεύουν ως απάνθρωπη την αντιμεταναστευτική πολιτική της Καμπέρα.

Ετσι, η κυβέρνηση Χάουαρντ δε δίστασε να ανασχεδιάσει το... γεωγραφικό χάρτη της χώρας αποκλείοντας την πληθώρα νησίδων που περιτριγυρίζουν τις αυστραλιανές ακτές από την επικράτεια της χώρας, όπου ισχύουν οι διεθνείς και εθνικές συνθήκες περί μετανάστευσης και χορήγησης ασύλου. Αυτές τις νησίδες η κυβέρνηση Χάουαρντ τις χαρακτήρισε «νεκρές» μεταναστευτικώς «ζώνες» και τις μετέτρεψε σε «κυματοθραύστες» που απωθούν και προωθούν ανεπιθύμητους πρόσφυγες προς συμβεβλημένα με την Αυστραλία (και εξαρτώμενα απ' αυτήν) νησιωτικά κρατίδια.

Ομως, οι αρχές της Αυστραλίας απωθούν συντονισμένα τα κύματα προσφύγων προτού καν πλησιάσουν τα εγχώρια ύδατα της χώρας. Η ακτοφυλακή, ακόμη και δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού, επαγρυπνούν υποκλέπτοντας τις τηλεπικοινωνίες όσων πλοίων προσεγγίζουν τα εγχώρια ύδατα και υποπτευτεί πως πρόκειται για δουλεμπορικά ή σχεδίες που μεταφέρουν πρόσφυγες. Οσες τέτοιες καραβιές προσφύγων προσεγγίζουν τα εγχώρια ύδατα της χώρας «συλλαμβάνονται» και προωθούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων νησιωτικών κρατιδίων νότιου Ειρηνικού. Ολα αυτά συγκροτούν την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Χάουαρντ που αποκαλείται επισήμως «Λύση του Ειρηνικού»...

Ομως, η «Λύση του Ειρηνικού» έχει αρχίσει, τις τελευταίες βδομάδες, να μετατρέπεται σε ισχυρό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Χάουαρντ. Περίπου 40 απ' τους 284 πρόσφυγες (ανάμεσά τους 93 παιδάκια!) που «φιλοξενούνται» στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ναουρού ξεκίνησαν πριν λίγες βδομάδες διαμαρτυρίες, πραγματοποιώντας απεργία πείνας και δίψας. Τέσσερις απ' αυτούς έχοντας πλέον εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής και αντοχής, έραψαν τα χείλη τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Είστε υπεύθυνοι
για το θάνατό μας!»

Ηδη αρκετοί μεταφέρθηκαν εκτάκτως στα νοσοκομεία για νοσηλεία, καθώς ο οργανισμός τους είχε εξαντληθεί επικίνδυνα. Σε επιστολή που απέστειλαν πρόσφατα οι απεργοί πείνας σε Αυστραλούς δικηγόρους και ΜΜΕ έγραφαν χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί για τη μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι υπεύθυνοι για το θάνατό μας. Φύγαμε απ' τις χώρες μας εξαιτίας της φτώχειας αλλά και του φόβου του θανάτου. Θέλαμε να καταφύγουμε σε μια δημοκρατική χώρα... Σήμερα υψώνουμε την καταπιεσμένη μας φωνή και εάν μας βοηθήσετε να ελευθερωθούμε απ' αυτή τη φυλακή, για χάρη της ανθρωπιάς, τότε θα σας είμαστε ευγνώμονες για πάντα».

Η φωνή τους έχει ήδη αρχίσει να εισακούγεται. Μια πλειάδα οργανώσεων υπεράσπισης προσφύγων της Αυστραλίας κινητοποιούνται διαρκώς, επιχειρώντας να αλλάξουν τη στάση της κυβέρνησης Χάουαρντ. Εάν θα καταφέρουν τελικώς να δώσουν σύντομα λύση ανθρωπιάς στο δράμα των εκατοντάδων προσφύγων μέλλει να απαντηθεί. Το βέβαιο, ωστόσο, είναι πως ο αγώνας των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες θα έχει πραγματικά πετύχει εάν καταφέρουν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο στην κατεύθυνση για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του πρωθυπουργού Χάουαρντ...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ