Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για το ΕΑΜικό κίνημα στην Κατερίνη

«Κατερίνη 1941-1945, μέρες κατοχής, αντίστασης, δημιουργίας». Ενα βιβλίο που έρχεται να καλύψει το κενό στη βιβλιογραφία για την Εθνική Αντίσταση στο Νομό Πιερίας. Ερχεται να φωτίσει πλευρές της ηρωικής αντίστασης του λαού μας και να κάνει γνωστό στις νεότερες γενιές το έργο που συντελέστηκε στην περίοδο διοίκησης της πόλης από το ΕΑΜ. Συγγραφέας και εκδότης του βιβλίου είναι ο δικηγόρος και στέλεχος της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, Νίκος Σαλπιστής.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης με εισηγητές τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας φιλόλογο - ιστορικό Γιάννη Κοζταρίδη και τον λέκτορα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τρύφων Κωστόπουλο. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, στελέχη αντιστασιακών οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

Οπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο συγγραφέας, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, παρουσιάζει κατά τρόπο κατανοητό και εύληπτο τη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην περιοχή του Νομού Πιερίας, μέσα από μια ενδελεχή έρευνα, η οποία εμπεριέχει πρωτογενή στοιχεία, συνεντεύξεις, μαρτυρίες, και έναν μεγάλο όγκο αρχειακού υλικού, κυρίως μέσα από τα αρχεία του Δήμου Κατερίνης και άλλων δημοσίων υπηρεσιών. Πολλές φωτογραφίες και ντοκουμέντα τα οποία ενισχύουν μια αντικειμενική αποτίμηση της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή της Πιερίας. Καταγράφει με συστηματικό τρόπο τα ονόματα των αγωνιστών, τους εκτελεσθέντες και δολοφονηθέντες από τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες, πολύ σημαντικό για τον ιστορικό του μέλλοντος, αλλά και το καλύτερο πολιτικό μνημόσυνο για τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης.

Η ένοπλη δράση ξεκινά το Σεπτέμβρη του 1942, όταν εκτελείται στον Ολυμπο ο διοικητής Χωροφυλακής Κατερίνης, υπομοίραρχος Α. Τωμαδάκης, ο οποίος ήταν πειθήνιο όργανο των Γερμανών. Το πρώτο εξάμηνο του 1943 γίνονται δύο μεγάλες μάχες, μία στη Μόρνα και μία στα Τάχνιστα, ενώ μια ομάδα ανταρτών σκοτώνει τον Δ. Μανιάτη, ο οποίος κατέδωσε στους Γερμανούς 14 πατριώτες που εκτελέστηκαν στον Τρίλοφο.

Οι αγώνες του λαού της Κατερίνης δεν άργησαν να καρποφορήσουν. Στις 26 Οκτώβρη 1944, ο ΕΛΑΣ μπαίνει στο κέντρο της πόλης. Ο επίσημος εορτασμός της απελευθέρωσης γίνεται στις 29 Οκτώβρη 1944. Μετά από 3,5 χρόνια τριπλής φασιστικής κατοχής (1941-1944) η Κατερίνη είναι ελεύθερη. Η περίοδος από τις 11 Νοέμβρη 1944 μέχρι τις 7 Μάρτη 1945 είναι το διάστημα όπου το ΕΑΜ άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του, ως τοπική εξουσία, στην πόλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ