Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικές «διαδρομές»

Δεν είναι εύκολο να ακούς τραγούδια, που ταυτίστηκαν με τις μοναδικές ερμηνείες του Νίκου Ξυλούρη, τραγουδισμένα από άλλους καλλιτέχνες. Αυτή η σπουδαία φωνή, που παρότι έμελλε να φύγει σύντομα από τη ζωή, κατάφερε να γίνει κομμάτι της ομορφιάς του κόσμου μας, έχει βάλει τη σφραγίδα της σ' αυτά τα τραγούδια. Και όσο καλά και να τα τραγουδήσουν άλλοι ερμηνευτές, παραμένουν τα τραγούδια του Νίκου. Αυτό νιώσαμε ακούγοντας το CD «Νίκος Ξυλούρης - Σαν έρθουν μάνα οι φίλοι μου» - ζωντανή ηχογράφηση από τη συναυλία μνήμης, που είχε πραγματοποιηθεί από το «Δίφωνο» στο Λυκαβηττό. Αξιόλογοι καλλιτέχνες έδωσαν το «παρών» σ' αυτή τη μεγάλη συναυλία, ερμηνεύοντας αθάνατα τραγούδια. Την ερμηνεία και την ψυχή τους κατέθεσαν οι Μανώλης Λιδάκης, Ψαραντώνης, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης, «Χαΐνηδες», Γιάννης Ξυλούρης, Νίκος Ανδρουλάκης, Νίκη Ξυλούρη και Ελευθερία Ξυλούρη. Στο CD - ενθύμιο εκείνης της βραδιάς περιλαμβάνεται και μια συγκλονιστική ερμηνεία του «αρχάγγελου» της Κρήτης.

  • «Μόνο νερό στη ρίζα» τιτλοφορείται ο νέος δίσκος του Χρήστου Θηβαίου (Λύρα). Μουσικές ιστορίες σμιλεμένες με λόγια και ήχους της καρδιάς, τραγούδια που μιλούν για μικρά και μεγάλα του κόσμου μας, μουσικές «συνομιλίες» με είδη όπως το τάνγκο και το ιταλικό λαϊκό τραγούδι, ερμηνείες που ηλεκτρίζουν και διασκευές που γοητεύουν, συνθέτουν ένα αξιόλογο υλικό, που απαιτεί την προσοχή του ακροατή. Συμμετέχουν η Εμίλια Οταβιάνο και ο Βασίλης Παϊτέρης.

  • «Η μόνη μου πατρίδα είναι ο χρόνος» τιτλοφορείται η τελευταία δισκογραφική δουλιά του Μίλτου Πασχαλίδη (Minos-EMI). Μπαλάντες, τραγούδια με ροκ αλλά και με λαϊκή διάθεση, συνυπάρχουν στον τέταρτο προσωπικό δίσκο του πάλαι ποτέ Χαΐνη, που με μεράκι και ευαισθησία ξεδιπλώνει λόγια και μουσικές (υπογράφει τη σύνθεση των δέκα από τα έντεκα τραγούδια του δίσκου - ένα τραγούδι έχει γράψει ο Θοδωρής Παυλάκος). Οι στίχοι ανήκουν στον ίδιο τον τραγουδοποιό, στον Αλκη Αλκαίο, τον Οδυσσέα Ιωάννου και στον Δημήτρη Αποστολάκη (ιδιαίτερα πετυχημένη η συνεργασία τους στις «Ντομάτες»). Ξεχωριστή είναι η ερμηνεία του Σωκράτη Μάλαμα στο τραγούδι «Στα είπα όλα».
  • Αγαπημένα τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη περιλαμβάνονται στο διπλό άλμπουμ «Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη» (Minos-EMI), με βασικό ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Στο άλμπουμ όπως και στις συναυλίες για τον Μ. Βαμβακάρη που είχαν δοθεί στη Σύρο και τον Πειραιά, συμμετέχουν οι γιοι του μεγάλου λαϊκού δημιουργού, οι Στέλιος και Δομένικος Βαμβακάρης. Επίσης τραγουδούν οι Θοδωρής Παπαδόπουλος και Χρυσούλα Χριστοπούλου.
  • «Ως την άκρη του ουρανού σου» τιτλοφορείται ο τελευταίος δίσκος της Χαρούλας Αλεξίου (Εστία). Μια δουλιά που συνθετικά υπογράφουν εκτός από την ίδια την ερμηνεύτρια, ο Γιώργος Θεοφάνους (γνωστός από τις συνεργασίες του με καλλιτέχνες της απέναντι «όχθης» όπως οι «One», Νατάσσα Θεοδωρίδου, Αντ. Ρέμος κ.ά.), ο Αντώνης Βαρδής (το ζεϊμπέκικο «Απόψε θέλω να πιω»). Στο δίσκο συμμετέχουν οι Φ. Πλιάτσικας και Γ. Κότσιρας.

  • Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας κυκλοφόρησε το νέο δίσκο του με τίτλο «Στο αφιερώνω» (Minos-EMI). Στο πολυσυλλεκτικό άλμπουμ συμμετέχουν οι Μ. Ελευθερίου, Ι. Σούσης, Β. Γιαννόπουλος, Κ. Ξηρομερίτης, Γ. Μαύρος, Γ. Μυλωνάς (στίχοι), Χρ. Κροκίδης, «Κίτρινα Ποδήλατα», Σ. Πολίτη, Απ. Βαλαρούτσος, Γ. Ζαχαρόπουλος (μουσική). Ακούγεται επίσης το ιταλικό τραγούδι «Vita spericolata» (T, Ferro - V.Rossi) ως «Αγνωστος Χ» στα ελληνικά, ενώ στην ερμηνεία τον τραγουδοποιό συνοδεύουν η Κατερίνα Στανίση, η εννιάχρονη Μαρία Κλάρα, οι «SoNaMa», Σ. Πολίτη, Ελ. Φωτιάδου.
  • Οι Πάνος Κατσιμίχας, Μάριος Φραγκούλης, Μαριώ, Νίκος Ξυδάκης, Κώστας Παρίσης, Σταμάτης Κραουνάκης, Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Παναγιωτόπουλος, Σαββίνα και Σοφία Γιαννάτου, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γιώργος Αλουπογιάννης και Ευανθία Ρεμπούτσικα βάζουν τη μελωδική ψηφίδα τους και παρουσιάζουν την εικόνα του πατέρα: συγκινητική, νοσταλγική, αξέχαστη. Στο δίσκο «Ενα γράμμα στον πατέρα μου» (Λύρα).
  • Πολυσυλλεκτικός και ο δίσκος «Ακουαρέλα» του Ηλία Μακρίδη (Minos-EMI), που εκτός από τον ίδιο, τα τραγούδια του ερμηνεύουν οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, «Πυξ Λαξ», Λάκης Παπαδόπουλος και Πασχάλης Τερζής.
  • Το φωνητικό σχήμα «Τρίφωνο» (Ν. Κουρουπάκης, Δ. Υφαντής, Ερωφίλη) προσφέρουν μια μικρή «γεύση» της εξαιρετικής συνεργασίας τους, μέσα από το CD σινγκλ «Καράβια μοιάζουν οι ψυχές» (ΜΒΙ). Καταθέτουν πέντε ερμηνείες γνωστών και αγαπημένων τραγουδιών αποκαλύπτοντας πτυχές της όμορφης συνεργασίας τους, που βασίζεται στην αγάπη τους για την αληθινή μουσική δημιουργία και στην κοινή αισθητική τους προσέγγιση.
  • «Η ποίηση στο ελληνικό τραγούδι» τιτλοφορείται ο δίσκος της Μαρίας Φαραντούρη - ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσε στο Ηρώδειο (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών) με μελοποιημένα ποιήματα από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας (Legend). Συνοδευόμενη από τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Μ. Φαραντούρη ερμηνεύει συνθέσεις των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μικρούτσικου κ.ά. σε ποίηση Σαπφούς, Καβάφη, Σεφέρη, Βιζυηνού, Κάλβου, Καββαδία, Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου. Ιδιαίτερο χρώμα δίνει το συγκρότημα «Αβατον».
  • «Στην άκρη της γης» «ταξιδεύουν» οι «Οναρ» μέσα από την καινούρια δισκογραφική τους δουλιά. Ηλεκτρικές μπαλάντες που μιλούν για ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, προδομένα όνειρα, μοναξιά και άλλα πράγματα που πληγώνουν. Τις συνθέσεις υπογράφει ο Λευτέρης Πλιάτσικας, ενώ στίχους έχουν γράψει ακόμα ο Πόλυς Κυριακού, η Μπέσσυ Σπηλιωτοπούλου, η Σοφία Ζήση, ο Πάνος Σταθόγιαννης, ο Διονύσης Καστόρας και η Πένυ Ραμαντάνη.
  • Ορχήστρα σαζιών (Saz grubu στα τουρκικά) ονομάζεται η μουσική συντροφιά, που καταθέτει την πρώτη της δισκογραφική δουλιά με τίτλο «Το Μωβ Πρόβατο», προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις. Το «Saz Grubu», η ομάδα νέων μουσικών, που ιδρύθηκε το 1997, από το δεξιοτέχνη Περικλή Παπαπετρόπουλο, με τον πρώτο της κιόλας δίσκο αποδεικνύει πως διαθέτει και γνώση, και ανοιχτούς ορίζοντες, και μεράκι και αγάπη για τον παραδοσιακό ήχο. Μουσικοί που προέρχονται από αστικό περιβάλλον, προσφέρουν ένα ψηφιδωτό ήχων και φωνών από την Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία, συμπαρασύροντας τον ακροατή στη μαγεία μιας αέναης αναζήτησης. Σημειώνουμε πως την επιμέλεια της παραγωγής έκανε ο Ρος Ντέιλι.
  • Ο Ρος Ντέιλι είχε και τη μουσική επιμέλεια του δίσκου «Με τη φεύγα του καιρού» της Σπυριδούλας Τουτουδάκη, η οποία υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του μουσικού εργαστηρίου «Λαβύρινθος». Με ξεχωριστό τρόπο, με σεβασμό και αγάπη, ερμηνεύει τραγούδια κρητικά, μικρασιάτικα και τουρκικά.
  • «Εξ Αβατον» τιτλοφορείται ο δίσκος του Ιωάννη Παπαδάκη, ιδρυτικού μέλους των «Αβατον». Σημειώνοντας πως «το "Αβατον" δεν είναι σχήμα, αλλά ένα οραματικό όχημα, ένα σημείο συνεύρεσης ανθρώπων που δημιουργούν και συνυπάρχουν, επιθυμώντας να μειώσουν την απόσταση από την αναζήτηση του απόλυτου ήχου», συντροφιά με παλιούς και νέους συνεργάτες του, καταθέτει ένα ενδιαφέρον υλικό στο οποίο συνυπάρχουν η αρχαία ελληνική λυρική ποίηση, ηλεκτρονικά και παραδοσιακά όργανα.
  • «Ζωντανά στα Εννέα Ογδοα» με την «Αθηναϊκή Κομπανία». Στο διπλό CD οι Δ. Χατζηδιάκος, Χρ. Κανελλόπουλος, Ν. Δούκας, Γ. Νικολέρης και Ελένη Φειδάκη ερμηνεύουν ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, που φέρουν την υπογραφή μεγάλων δημιουργών, τραγούδια του κεφιού, της μνήμης, της παρέας.
  • Μερικά από τα καλύτερα κουβανέζικα τραγούδια περιλαμβάνονται στο δίσκο «Manolo Vega: Best of Cuba», που κυκλοφόρησε από την «Protasis». Κέφι, χορός, ξεφάντωμα, τραγούδια γνωστά και πολυτραγουδισμένα, στο δίσκο που στην ενορχήστρωση φέρει την υπογραφή του «μάγου» Manolo Vega. Η επιλογή έγινε από τον Γρηγόρη Ψαριανό.
  • Μια ακόμη χορευτική πρόσκληση από την «Protasis» αφορά στο δίσκο «Tangos a Cuatro». Το μουσικό σύνολο επέλεξε κάποιες από τις συνθέσεις του Αστορ Πιατσόλα, παρουσιάζοντας μια πανδαισία τάνγκο.
  • «Στα παζάρια του κόσμου» τιτλοφορείται ο νέος δίσκος της Γιούλης Τσίρου (Λύρα), που περιλαμβάνει μια αγκαλιά τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου (σε ελληνικούς στίχους). Μια μουσική περιπλάνηση από τη Ρωσία στο Μεξικό και από τη Γουινέα στην Πορτογαλία και αλλού.

Ρ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ