Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εργοδοτικός ρατσισμός της Εθνικής Τράπεζας

Ζητά από επιτυχόντες σε διαγωνισμό της πιστοποιητικά ότι δεν έχουν ΕΪΤΖ

Βασικά ατομικά και εργατικά δικαιώματα παραβιάζει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας από επιτυχόντες σε διαγωνισμό της αποτελέσματα εξετάσεων που να πιστοποιούν ότι δεν είναι φορείς του ΕΪΤΖ. Η πρακτική της Εθνικής - πέρα απ' την αναβίωση του ρατσισμού απέναντι σε όσους έχουν προσβληθεί απ' τον ιό του ΕΪΤΖ - δείχνει το σκληρό πρόσωπο της εργοδοσίας των τραπεζών, καθώς αυτό που τις ενδιαφέρει είναι τα κέρδη τους.

Οπως καταγγέλλει το «Κέντρο Ζωής» για τη στήριξη των ατόμων με ΕΪΤΖ, μετά το διαγωνισμό προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας στις 19.10.2003, που διενεργήθηκε με προκήρυξη της 4.7.2000, ζητήθηκε από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πρόσληψή τους καθώς και τα αποτελέσματα διάφορων ιατρικών εξετάσεων, μεταξύ των οποίων και εξέταση διάγνωσης HIV/AIDS.

Η συγκεκριμένη τακτική, υπογραμμίζει το Κέντρο Ζωής, αποτελεί παράβαση των Αρχών Προστασίας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Ατομικών Ελευθεριών (Εγκύκλιος υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας Υ1/3239/4.7.2000) και συγκεκριμένα του άρθρου 64, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα: «Δεν επιτρέπεται η εξέταση για ανίχνευση αντισωμάτων του ιού του AIDS, ως προϋπόθεση πρόσληψης».

Μάλιστα η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας διασφαλίζει ότι «δεν είναι υποχρεωτικό για οροθετικό να δηλώσει την κατάσταση της υγείας του στον εργοδότη» και ότι η «αποκάλυψη μετά την πρόσληψη ότι ο εργαζόμενος είναι οροθετικός δε θα πρέπει να έχει καμία δυσμενή συνέπεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ