Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Το ΠΑΣΟΚ τους θέλει όμηρους ενόψει εκλογών

Από τις κινητοποιήσεις στα Ανω Λιόσια
Από τις κινητοποιήσεις στα Ανω Λιόσια
Τη μορφή «χιονοστιβάδας» άρχισαν να παίρνουν οι απολύσεις εργαζομένων σε μια σειρά δήμους, φυσική συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της πολιτικής ομηρίας των χιλιάδων εργαζομένων. Ηδη, έχουν ανακοινωθεί 600 απολύσεις εργαζομένων στο Δήμο Ανω Λιοσίων, 180 εργαζομένων στο Περιστέρι, 50 εργαζομένων στον Ταύρο και δρομολογείται η απόλυση 45 περίπου εργαζομένων στο Δήμο Ν. Ιωνίας.

Η κυβέρνηση, μέσω των δημάρχων της επιχειρεί ξανά, εν όψει εκλογών, να εγκλωβίσει συνειδήσεις, να διατηρήσει στις αδιέξοδες πολιτικές «φυλακές» της, όμηρους χιλιάδες εργαζόμενους. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» και δεν μπορούν και οι εργαζόμενοι να την αντιμετωπίζουν σαν τέτοια. Είναι μια εξέλιξη που τους βάζει μπροστά στις ευθύνες τους και κυρίως στις πολιτικές τους ευθύνες. Αν τώρα δεν καταδικάσουν όλους αυτούς που παίζουν με το μεροκάματό τους και την αξιοπρέπειά τους η κατάσταση δε θα αλλάξει.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ανω Λιοσίων και χτες το πρωί συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο. Από εκεί κατά ομάδες πήγαν σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να περιφρουρήσουν την απεργία τους. Το ίδιο πρόγραμμα θα ακολουθηθεί και σήμερα. Ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους εξέδωσε το σωματείο εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα. Να σημειωθεί ότι χτες η ομάδα «Παπαδήμα» στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ξένιο» - κόντρα στις αποφάσεις για συνέχιση της απεργίας της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) και της ΕΣΗΕΑ - σε ένα μάζεμα των εργαζομένων, προσπάθησε να επιβάλει το σπάσιμο της απεργίας! Το επιχείρημα ήταν ότι ο πρόεδρος του σταθμού κ. Λιόσης, με εντολή «Παπαδήμα» υποσχέθηκε ότι θα διατηρήσει 20 με 30 εργαζόμενους από τους 95 συνολικά. Η προσπάθεια αυτή δεν πέρασε και η απεργία συνεχίζεται κανονικά.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕΡ Δημήτρης Καμαρινόπουλος δήλωσε στο «Ρ» ότι το ΔΣ της ΕΤΕΡ «συνεχίζει να στηρίζει και να συμμετέχει μέσω των μελών της στην απεργία που έχει κηρύξει ο σύλλογος εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου, ζητώντας να μην απολυθούν οι 500 συνάδελφοι από τις δημοτικές επιχειρήσεις. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα των συναδέλφων και επιφυλασσόμεθα για την κήρυξη και από μεριάς της ΕΤΕΡ στο μέλλον και όποτε εμείς κρίνουμε σκόπιμο κινητοποιήσεων».

Την κατάληψη στο Δημαρχείο Περιστερίου συνεχίζουν και οι 180 υπό απόλυση εργαζόμενοι του Δήμου. Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Αγωνιστική Ενότητα» στο σωματείο εργαζομένων τονίζει: «Απαιτείται άμεσα να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με το συντονισμό των σωματείων που θέλουν και μπορούν να βάλουν φραγμούς, από τη μια στην πολιτική της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και από την άλλη στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕ - ΟΤΑ που ουσιαστικά βάζουν πλάτη, για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα».

Πικετοφορία πραγματοποιούν σήμερα στις 11 το πρωί οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ν. Ιωνίας, καθώς 45 εργαζόμενοι βρίσκονται υπό απόλυση. Η δημοτική αρχή δεν ανανέωσε συμβάσεις εργαζομένων σε κοινωνικά προγράμματα, ενώ προέβη και σε ανάκληση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κερδίσει εργαζόμενοι στην καθαριότητα, προκειμένου να μπορέσει να τους απολύσει. Κατά τη διάρκεια του προχτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου οι εργαζόμενοι διέκοψαν τη συνεδρίαση και πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο χώρο. Η επιτροπή υπεράσπισης των εργαζομένων για το δικαίωμα στη σταθερή δουλιά στο Δήμο καταγγέλλει ότι αυτές οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκείται και καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρούν στις απολύσεις (2011-01-18 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα για την απομάκρυνση της χωματερής (2004-12-16 00:00:00.0)
Τρίτη βδομάδα απεργίας στα Ανω Λιόσια (2003-12-18 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για την τρίωρη στάση εργασίας (2003-07-08 00:00:00.0)
Κακοδιαχείριση στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ανω Λιοσίων (2003-01-04 00:00:00.0)
Χόρτασαν υποσχέσεις οι εργαζόμενοι του δήμου (2000-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ