Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Με στόχο την προσέλκυση αλλοδαπών και δη ισπανόφωνων ψηφοφόρων, ο πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους επρόκειτο χτες να ανακοινώσει πρόγραμμα τριετούς ισχύος, με στόχο τη «νομιμοποίηση» όσων μεταναστών βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ, εφ' όσον μπορούν, μεταξύ άλλων, να αποδείξουν πως εργάζονται... Επικριτές του προγράμματος θεωρούν πως, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση Μπους αποσκοπεί στον έλεγχο του αριθμού (και όχι μόνον) των οικονομικών προσφύγων που βρίσκονται στις ΗΠΑ χωρίς νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.- Εννιά φοιτητές τραυματίστηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Αϊτής από υποστηριχτές του Προέδρου Ζαν Μπετράντ Αριστίντ, κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης. Οι φοιτητές κατηγορούν τον Αριστίντ για διαφθορά και αναλγησία στα προβλήματα του λαού, που είναι από τους φτωχότερους της Γης...

ΑΓΙΟΣ ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ.- Ο πρωθυπουργός της Δομινικανής Δημοκρατίας Πιερ Τσαρλς, γνωστός για τις δραστικές περικοπές των δημοσίων εξόδων, εξέπνευσε χτες με αιτία θανάτου καρδιακή προσβολή.

ΣΕΟΥΛ.- Την πρόθεσή της για αναστολή λειτουργίας του πυρηνικού της προγράμματος γνωστοποίησε για μία ακόμη φορά η ΛΔ Κορέας, προειδοποιώντας παράλληλα τις ΗΠΑ πως σφάλλουν, εάν νομίζουν πως θα κάνουν την Πιονγιάνγκ «να γονατίσει με τις στρατιωτικές απειλές που εκτόξευσαν και εκτοξεύουν έναντι τρίτων χωρών»...

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.- «Τελεσίγραφο» έως τον Ιούνη για τη θέσπιση και άλλων «μεταρρυθμίσεων» έθεσε χτες στις αρχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στην περιοχή Πάντι Ασντάουν, εάν, όπως είπε, η χώρα θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη»...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Τα προτεκτοράτα ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ σε Κοσσυφοπέδιο και Βοσνία - Ερζεγοβίνη επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ (πρώην υπουργός Εξωτερικών Ολλανδίας) Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. Ο Σέφερ θα μεταβεί «συντόμως» και στο Αφγανιστάν, όπου θα «επιθεωρήσει» τους 5.700 άνδρες της εκεί ΝΑΤΟικής αποστολής...

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Ο διορισμένος από τη Βρετανή βασίλισσα ιατροδικαστής Μάικλ Μπάρτζες διέταξε χτες την αστυνομία να διερευνήσει τους ισχυρισμούς περί συνωμοσίας για το θάνατο της Νταϊάνας και του φίλου της Ντόντι αλ Φαγιέντ στο Παρίσι. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέιλι Μίρορ», στο οποίο εμφανιζόταν επιστολή της Νταϊάνας προς τον μπάτλερ της, Πολ Μπάρελ, σύμφωνα με την οποία ο πρίγκιπας Κάρολος συνωμοτούσε να τη δολοφονήσει.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.- Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πέτερ Μεντγκιέσι, απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών του, Κζάμπα Λάζλο, επειδή το δημόσιο έλλειμμα βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από τα αναμενόμενα. Ο Λάζλο θα αντικατασταθεί από τον Τίμπορ Ντράσκοβιτς.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Βελγικό δικαστήριο έκρινε ένοχους 6 άντρες για τη δολοφονία του σοσιαλιστή πολιτικού Αντρε Κουλς το 1991. Δύο από τους έξι δούλευαν για τον πρώην υπουργό Αλεν Φαν Ντερ Μπιστ, ο οποίος αυτοκτόνησε πριν από δύο χρόνια και θεωρείτο ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας. Από τους 6, δύο καταδικάστηκαν ερήμην.

ΧΑΓΗ.- Ο πρώην συνταγματάρχης της εθνοφρουράς του Κονγκολέζου ηγέτη Μομπούτου Σέσε Σέκο, Σεμπαστιέν Νζαπάλι, δικάζεται από χτες σε ολλανδικό δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (βασανιστήρια, βιασμό, κακομεταχείριση), που διέπραξε στη δεκαετία του '90.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Το Φλεβάρη θα συνεχιστεί η προσπάθεια «προσέγγισης» Πακιστάν - Ινδίας, κατόπιν της πρόσφατης συνάντησης του στρατηγού /«προέδρου» Μουσάραφ και του πρωθυπουργού Βάτζπαϊ, στο περιθώριο της περιφερειακής Συνόδου Κορυφής για τη Συνεργασία της Νότιας Ασίας (SAARC). Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, μίλησε για «υπέροχα νέα» και οι ΗΠΑ για «ιστορική ευκαιρία». Ωστόσο, οι ισλαμιστές του Κασμίρ δεσμεύτηκαν χθες να συνεχίσουν την ένοπλη αυτονομιστική τους δράση...

ΚΑΪΡΟ.- Δεν επιβεβαιώνει η διπλωματία της Αιγύπτου την αποκατάσταση των σχέσεων της χώρας με το Ιράν, που ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει η Τεχεράνη. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν διακοπεί από το 1980.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν χτες οι αρμόδιες αρχές της νοτιοδυτικής περιοχής του Ιράν Μαστζέντ - Σολεϊμάν μετά απ' την εκδήλωση άνω των είκοσι σεισμικών δονήσεων μεγέθους έως και 4,9 βαθμών Ρίχτερ μέσα στο τελευταίο 36ωρο.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.- «Δεν πάσχει» από το οξύ και σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο - SARS, ασθένεια γνωστή και ως άτυπη πνευμονία - μία 42χρονη Φιλιππινέζα, η οποία νοσηλεύεται στο Χονγκ Κονγκ της Κίνας, ανακοίνωσαν χθες κυβερνητικές πηγές στη Μανίλα.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Οι ΗΠΑ κάλεσαν εκ νέου για «άρση του πολιτικού αδιεξόδου» στη Σρι Λάνκα, που εμποδίζει την πρόοδο της «ειρηνευτικής διαδικασίας» κυβέρνησης - Τίγρεων των Ταμίλ. Ο πρωθυπουργός Ουικρεμεσίγκε κάλεσε, χθες, την Πρόεδρο Κουμαρατούγκα να «επαναδιαπραγματευτεί τη διατήρηση της εκεχειρίας» που διαρκεί εδώ και δύο χρόνια, το συντομότερο.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Ξένοι αξιωματούχοι και διαμεσολαβητικοί φορείς, που εποπτεύουν τη μαραθώνια διαδικασία ειρήνευσης στη Σομαλία, εξέφρασαν χτες στο Μογκαντίσου έντονη ανησυχία για την ανάφλεξη σφοδρών συγκρούσεων στο Γκαλγκαντούουντ και στο Γκακάγιο (κεντρική Σομαλία) μεταξύ αντίπαλων ομάδων Σομαλών πολέμαρχων, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον σαράντα αμάχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ