Σάββατο 10 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΕΪΠ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ.-- Την αναζωογόνηση του διαστημικού προγράμματος της NASA με μεσοπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία μόνιμης βάσης στη Σελήνη και την επανδρωμένη αποστολή στον Αρη γνωστοποίησαν χτες σύμβουλοι του Προέδρου των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Τζ. Μπους θα ανακοινώσει την ερχόμενη βδομάδα τους στόχους του νέου διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, που επεξεργάστηκαν εδώ και μήνες διευθυντικά στελέχη της ΝΑSΑ με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου Ντικ Τσένεϊ...

ΤΡΙΠΟΛΗ-ΠΑΡΙΣΙ.-- Υπογράφτηκε χτες, όπως αναμενόταν, η συμφωνία μεταξύ εκπροσώπων συγγενικών προσώπων των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος το 1989 στο Νίγηρα και ιδιωτικού ιδρύματος της Λιβύης. Η συμφωνία αναφέρει πως θα καταβληθούν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 170 εκατ. δολαρίων, ενώ προσδοκάται πως θα σημάνει νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Λιβύης και Γαλλίας. Οσον αφορά στη συντριβή του αεροσκάφους της γαλλικής εταιρίας UTA, που είχε αποτέλεσμα το θάνατο 170 ατόμων, είχαν κατηγορηθεί ως υπεύθυνοι έξι Λίβυοι πολίτες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τον επαναπατρισμό επτά εκ των εννέα Βρετανών που κρατούνται στη βάση του Γκουαντανάμο προανήγγειλε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Λονδίνο. Μιλώντας στους «Times» ο Αμερικανός διπλωμάτης διευκρίνισε ότι οι επτά θα παρακολουθούνται από τις βρετανικές υπηρεσίες. Οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε από το Φόρεϊν Οφις.

ΤΟΚΙΟ.-- Την εντολή για την αποστολή ομάδας δεκάδων αξιωματούχων και στρατιωτών επιχειρήσεων εδάφους στο Ιράκ έδωσε χτες ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας, Σιγκερού Ισίμπα, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης Κοϊζούμι στην Ουάσιγκτον.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Περιοδεία σε χώρες του Περσικού Κόλπου ξεκινά την ερχόμενη βδομάδα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Πρώτος σταθμός θα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έπονται Ομάν, Κουβέιτ, Κατάρ, με τελικό σταθμό το Μπαχρέιν. Οπως ανακοινώθηκε, θα γίνουν επαφές για «διεθνή και περιφερειακά πολιτικά ζητήματα».

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Η υπηρεσιακή Πρόεδρος της Γεωργίας, Νίνο Μπουρντζανάτζε, ανακοίνωσε χτες ότι οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα πραγματοποιηθούν στις 28 του Μάρτη. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Μιχαήλ Σαακασβίλι.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Οι Ισπανοί θα πάνε στις κάλπες για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση στις 14 του Μάρτη, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Εντουάρντο Θαπλάνα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- «Εντοπίσαμε δύο τοποθεσίες (για τη δημιουργία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων). Τώρα είναι στο χέρι τους (δηλαδή των ΗΠΑ) να διαλέξουν μία ή περισσότερες, πιθανότατα από τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Αμυνας, Μιρτσέα Γκεονά, αναφορικά με τη μελλοντική εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα του.

ΡΩΜΗ.-- Απεργία πραγματοποίησαν χτες, μετά από πρωτοβουλία των συνδικάτων COBAS, οι Ιταλοί εργαζόμενοι στις δημόσιες μεταφορές που απαιτούν μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ράβοντας τα χείλη τους επτά απ' τους δεκάδες Αφγανούς πρόσφυγες που κρατούνται εδώ και δύο χρόνια σε καταυλισμό του ΟΗΕ στη νήσο Λομπόκ της Ινδονησίας, επειδή επιχείρησαν να προσεγγίσουν την Αυστραλία, ξεκίνησαν χτες απεργία πείνας και δίψας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση χορήγησης ασύλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ