Τρίτη 13 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΗΠΑ
Καλούν τον Μπους να δεχτεί την πρόταση της ΛΔ Κορέας...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Δείγματα πρόσφατα εμπλουτισμένου πλουτωνίου, που ωστόσο δεν ήταν σαφές εάν έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία «αποτρεπτικής πυρηνικής δύναμης» φαίνεται πως είδαν τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας ανεξάρτητων ερευνητών και πρώην αξιωματούχων που ολοκλήρωσαν στα τέλη της περασμένης βδομάδας ανεπίσημη επίσκεψη στο σύμπλεγμα πυρηνικών σταθμών στο Γιονγκμπιόν της ΛΔ Κορέας.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, Ουάσιγκτον Ποστ, η αντιπροσωπεία των Αμερικανών, που είναι η πρώτη ομάδα ξένων πρώην αξιωματούχων που επισκέφθηκε το Γιονγκμπιόν απ' τα τέλη του 2002, «είδε ελεύθερα οτιδήποτε ζήτησε να δει». Παράλληλα, ο πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζακ Πρίτσαρντ που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία των Αμερικανών, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε προχτές στη νοτιοκορεατική εφημερίδα «Κορίαν Χέραλντ» κάλεσε την κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους να «δεχτεί επειγόντως την προσφορά της ΛΔ Κορέας, προτού γίνει μια χώρα με περιορισμένης δυνατότητας πυρηνικά όπλα».

Ο Πρίτσαρντ αναφερόταν στη γνωστή πρόταση της ΛΔ Κορέας προς τις ΗΠΑ για αναστολή του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα άρση των οικονομικών κυρώσεων, επανάληψη των αποστολών αργού πετρελαίου και «αφαίρεση» του ονόματος της ΛΔ Κορέας απ' τη «μαύρη λίστα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία...

Μάλιστα, χτες, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας επανέφερε τη γνωστή πρόταση της Πιονγιάνγκ, δηλώνοντας στο πρακτορείο KCNA: «Εάν η κυβέρνηση Μπους έχει την πρόθεση να συμφωνήσει σε αποζημίωση...(η Πιονγιάνγκ) δέχεται να παγώσει τις πυρηνικές δραστηριότητες των αντιδραστήρων με επιβραδυντές από γραφίτη, ως σημείο εκκίνησης για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας»...

Πάντως, μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας που συναντήθηκαν χτες με στελέχη του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκαν να αναφερθούν επισήμως στα συμπεράσματα που κατέληξαν, με αφορμή την επίσκεψή τους στη ΛΔ Κορέας, λέγοντας πως κάτι τέτοιο «είναι πρόωρο»... Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι, απ' την πλευρά τους, επέλεξαν να μιλήσουν για τη χρησιμότητα τέτοιων αποστολών, αλλά και οιωνδήποτε προσπαθειών «που μπορεί να οδηγήσουν σύντομα σε επιτυχείς», όπως είπαν, συνομιλίες στο Πεκίνο μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, ΛΔ Κορέας, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ