Τρίτη 13 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τα όπλα μαζικής καταστροφής δε θα βρεθούν...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ μπορεί να μη βρεθούν ποτέ, δήλωσε «αφοπλιστικά» ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Η αιτία, τύποις τουλάχιστον, για την οποία ΗΠΑ και Βρετανία κήρυξαν τον πόλεμο, δε θα αποδειχθεί ποτέ και είναι η πρώτη δημόσια παραδοχή για το θέμα. Μιλώντας στο BBC ο Μπλερ παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, και ότι η κυβέρνησή του βασίστηκε στις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, ο Μπλερ, όπως δήλωσε, προτίθεται να παραιτηθεί, εφόσον η έκθεση Χάτον για την υπόθεση Κέλι αποδείξει ότι είπε ψέματα, σχετικά με την ανάμειξή του για την αποκάλυψη του ονόματος του καθηγητή στα ΜΜΕ. Κατά το «Reuters», ο Τόνι Μπλερ υπογράμμισε ότι δε σκοπεύει να κρυφτεί από τους αντιπάλους του, αλλά να συζητήσει το πόρισμα για την υπόθεση, όταν αυτό δημοσιοποιηθεί.

Η έκθεση του δικαστή Μπράιαν Χάτον - δημοσιοποιείται εντός των επομένων ημερών - αναμένεται να επιμερίσει μερίδιο της ευθύνης για το θάνατο του καθηγητή Κέλι και στην κυβέρνηση.

Πάντως, οι μισοί Βρετανοί πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας τούς έλεγε ψέματα, όταν δήλωνε ότι δεν έδωσε την άδεια να δημοσιοποιηθεί το όνομα του Κέλι, ο οποίος «αυτοκτόνησε» τον Ιούλη του 2003, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «YouGov», που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Mail on Sunday».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ