Τρίτη 13 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΡΙΑ
«Σοβαρές» απαντήσεις ζητά η Δαμασκός

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Μη σοβαρή» χαρακτήρισε η Δαμασκός την πρόσκληση που απηύθυνε στο Σύρο Πρόεδρο να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ και να «διαπραγματευτεί σοβαρά με Ισραηλινούς αξιωματούχους χωρίς προϋποθέσεις» ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μοσέ Κατσάβ, μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επανάληψης των διαπραγματεύσεων με τη Συρία όσο αυτή «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

«Το πρόβλημα δεν είναι οι προσκλήσεις ή οι επισκέψεις και οι πρωτοβουλίες» απαντούσε, λίγες ώρες μετά τη δημόσια πρόσκληση Κατσάβ, η υπουργός Αποδήμων της Συρίας, Μπουτάινα Σααμπάν. «Ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας, είναι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς αποφάσεις και το πλαίσιο που έθεσαν οι συνομιλίες της Μαδρίτης το 1991» κατέληξε.

Για το όλο θέμα αφορμή υπήρξε η συνέντευξη που παραχώρησε, πριν από μερικές βδομάδες, στους «Νιού Γιορκ Τάιμς», όπου ο Μπάσαρ αλ Ασαντ τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των ισραηλινο-συριακών διαπραγματεύσεων, που σταμάτησαν το Γενάρη του 2002, από τη σημείο που σταμάτησαν και με δεδομένη την ισραηλινή αποχώρηση από τα υψώματα του Γκολάν. Ο Ασαντ, μάλιστα, κάλεσε, μέσα από τη συνέντευξή του, τις ΗΠΑ να προωθήσουν αυτή την προοπτική.

Οι δηλώσεις Ασαντ προκάλεσαν συζητήσεις και διχογνωμίες εντός Ισραήλ καθώς αρκετοί υπουργοί, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τάχθηκαν υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ότι «στην παρούσα φάση, η Συρία είναι σε αδύναμη θέση πιεζόμενη από τις ΗΠΑ και μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πιο συμφέρουσα για τις ισραηλινές θέσεις». Αντίθετα, όμως, άλλοι, όπως ο Αριέλ Σαρόν, φέρονται να διαφωνούν με αυτήν την άποψη, θεωρώντας ότι θα πρέπει πρώτα η Δαμασκός να ικανοποιήσει ορισμένες προϋποθέσεις, όπως είναι ο τερματισμός της υποστήριξης «τρομοκρατών» (όπως η λιβανική «Χεζμπολάχ» και οι παλαιστινιακές οργανώσεις), η επιστροφή εξαφανισμένων Ισραηλινών στρατιωτών ή των λειψάνων του όπως και της σορού του κατασκόπου Ελι Κοέν, και παράλληλα να μην θέσει καμία προϋπόθεση.

Στο ζήτημα παρενέβη χτες και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, Μαρκ Οτε, τονίζοντας ότι η ΕΕ είναι «πρόθυμη και έτοιμη να διευκολύνει την επανέναρξη συνομιλιών», συμπληρώνοντας όμως ότι θεωρεί «πρόωρη την πρόσκληση που απηύθυνε ο Ισραηλινός Πρόεδρος». Ο Μ. Οτε εκτίμησε ότι η πρόταση που διατύπωσε στη συνέντευξή του ο Μπάσαρ αλ Ασαντ είναι ειλικρινής και δε θέτει προϋποθέσεις καθώς, πραγματικά, κάνει ένα «άνοιγμα» προς το Ισραήλ, το οποίο «καλείται να απαντήσει και φυσικά χρειάζεται χρόνο αφού, όπως φαίνεται, μέχρι σήμερα επικρατεί διχογνωμία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ