Πέμπτη 15 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΟ - ΓΟΥΔΙ
Επιστημονική «καρπαζιά»

Η προσπάθεια εξωραϊσμού (διά στόματος ΥΠΠΟ, Ευαγγ. Βενιζέλου) της κοινής αντιλαϊκής απόφασης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να ξεπουλήσουν σε επιχειρηματικά συμφέροντα σημαντικό κομμάτι δημόσιας έκτασης στο Γουδί, κατέρρευσε «σαν χάρτινος πύργος». Μια μόλις μέρα μετά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, περί «της καλύτερης λύσης και μη ύπαρξης προβλήματος για το περιβάλλον και τους κατοίκους», οι αρμόδιοι επιστήμονες διαψεύδουν κατηγορηματικά τον υπουργό.

Δέκα, μέλη του Αστικού Τμήματος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, στελέχη του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί - Ιλισός» θεώρησαν αναγκαίο, όπως αναφέρουν, να παρέμβουν. Αρχικά διαπιστώνουν, γενικά, ότι «οι ποδοσφαιρικές ομάδες, λόγω της σταδιακής μετατροπής τους σε "εμπορικές επιχειρήσεις", αδυνατούν πλέον να επιτύχουν οικονομική βιωσιμότητα με μόνη δραστηριότητα τον αθλητισμό. Η διεθνής αλλά και ελληνική εμπειρία αποδεικνύει ότι τα νέα γήπεδα, σε συνδυασμό με εκτεταμένες χρήσεις αναψυχής και εμπορίου, δεν είναι συγκυριακή κίνηση για την καλύτερη "στέγαση", αλλά στρατηγική επιλογή για τη μετεξέλιξή τους σε κερδοφόρες επενδύσεις. Το ζήτημα αυτό είναι καίριο στις αποφάσεις για τη χωροθέτησή τους».

Στη συνέχεια παραθέτουν δεδομένα που αφορούν το θεσμικό του καθεστώς, τις χρήσεις γης της άμεσης και ευρύτερης περιοχής, το φυσικό περιβάλλον και την ιστορικότητα του χώρου και εδράζουν τις αντιρρήσεις τους κυρίως γιατί: «Η δημιουργία του νέου συγκροτήματος θα διασπάσει το ενιαίο της έκτασης και θα ακυρώσει οριστικά την προοπτική δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί - Ιλισός. Το γήπεδο είναι απολύτως ασύμβατο με το θεσμικό πλαίσιο της περιοχής, με τις χρήσεις υγείας και εκπαίδευσης, με τα φυσικά χαρακτηριστικά και την υψηλή οικολογικότητα της περιοχής». Καταλήγουν λοιπόν ότι «η μόνη θεμιτή επιδίωξη για το σύνολο του χώρου είναι η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου. Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς αντιφατικούς και αποσπασματικούς σχεδιασμούς και χωροθετήσεις, μέσω μιας συγκροτημένης πολιτικής που θα οδηγήσει ώστε μεγάλο τμήμα του Πάρκου να αποδοθεί σταδιακά στο κοινό ήδη από το 2004».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παπάγου, Β. Ξύδης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100.3», έκανε σημαντικές αποκαλύψεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν πλήρως τα γραφόμενά μας περί προσυμφωνημένου σχεδίου: «Εδώ υπάρχει εμπαιγμός, ο οποίος έχει ξεκινήσει από το 1996. Το δυστύχημα ξέρετε ποιο είναι; Οταν τη δεκαετία του '90 με είχε πάρει τηλέφωνο ο κύριος Βαρδινογιάννης για να μου ζητήσει το λόγο που αντιδρούμε και εγώ του είπα ότι ο Δήμος Παπάγου πάντα θα αντιδρά, μου είχε πει: "Δήμαρχε, θέλεις δε θέλεις το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα γίνει στο Γουδί"»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για το μητροπολιτικό πάρκο (2019-06-07 00:00:00.0)
Εντείνονται οι αντιδράσεις για την καταστροφή (2004-01-22 00:00:00.0)
Στο ...Γουδί (2) (2004-01-15 00:00:00.0)
Αντιδρούν οι φορείς της περιοχής (2004-01-13 00:00:00.0)
Αντιδράσεις σε Πατήσια και Γουδί (2003-05-16 00:00:00.0)
Να σταματήσουμε την τσιμεντοποίηση στο Γουδί (2001-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ