Κυριακή 18 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων

Ανοίγει αύριο, Δευτέρα, η αυλαία για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ηδη όμως η αυριανή πρώτη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ έχει ενταχθεί στο προεκλογικό σκηνικό εξαπάτησης της εργατικής τάξης. Σοβαρή ευθύνη γι' αυτό έχει η ίδια η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Τόσο γιατί το πλαίσιο διεκδίκησης που προβάλλει είναι μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, είναι τέτοιο που κινείται εντός των πλαισίων της «ανταγωνιστικότητας», όσο και γιατί η ίδια η ΓΣΕΕ με κινήσεις τακτικής συνδέει τη σύμβαση με τη σκιαμαχία «των δυνάμεων του σκότους ενάντια στις δυνάμεις του φωτός».

Από την προηγούμενη Πέμπτη είναι καθαρό ότι στην πλάτη των εργαζομένων έχει στηθεί ένα παιχνίδι. Με αιχμή μια κάλπικη αναφορά σ ένα θολό 35ωρο, δόθηκε δικαίωμα στον Χρυσοχοΐδη να δηλώνει ότι το υιοθετεί και στον Μητσοτάκη να μιλά για καταστροφή της οικονομίας. Την ίδια ώρα και οι δύο δε λένε κουβέντα για τις πραγματικές μισθολογικές ανάγκες των εργαζομένων.

Και πώς να μιλήσουν για αυτές αφού η ΓΣΕΕ εμφανίζεται να ζητά 560 ευρώ και ο ΣΕΒ να προσφέρεται στα 550. Εξευτελιστικά ποσά, εξαιρετικά μακριά από την ανάγκη για διεκδίκηση κατώτερου μισθού στα 1.100 ευρώ όπως διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από το πλαίσιο αιτημάτων που διαμόρφωσε το ΠΑΜΕ.

Η διεκδίκηση έχει τεθεί ήδη εντός των ορίων που προσδιόρισε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε ευθέως για συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής στους μισθούς και μετεκλογικά, δήθεν για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Σ' αυτό το πλαίσιο, ήδη, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι «οι απαιτήσεις των εργαζομένων είναι υπερβολικές».

Με έναν προκλητικό τρόπο δυνάμεις που στο προεκλογικό μπαλκόνι εμφανίζονται ως «αντίθετες», στην πράξη αποδεικνύουν πως δεσμεύονται από μια προγραμματική συμφωνία υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Επιβεβαιώνουν έτσι τις θέσεις του ΠΑΜΕ ότι «η στάση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ αποθρασύνουν την προκλητικότητα του ΣΕΒ και του κεφαλαίου». Είναι αποκαλυπτικό πως με βάση το πλαίσιο της ΓΣΕΕ που εμφανίζεται να υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ, το κατώτερο μεροκάματο από 23 ευρώ θα αυξηθεί κατά 1 ευρώ και 80 λεπτά..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ