Παρασκευή 23 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Πάγωσε η χώρα από χιονιά και κυβερνητική αναλγησία

Eurokinissi

Σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζει όλη η χώρα από το κύμα κακοκαιρίας, που τη σαρώνει από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης. Οι έντονες χιονοπτώσεις, οι πολικές θερμοκρασίες, οι καταιγίδες, το τσουχτερό κρύο και οι θυελλώδεις άνεμοι απέδειξαν, για άλλη μία φορά, το πόσο αδύναμος είναι ο κρατικός μηχανισμός, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση της ΕΜΥ, αλλά και την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που ζητούσε αυξημένα μέτρα ετοιμότητας από δήμους και νομαρχίες της χώρας.

Δεν ήταν - και σ' αυτήν την κακοκαιρία - λίγες οι περιοχές που πλημμύρισαν. Το φαινόμενο αυτό, που παρατηρείται εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων εδώ και δεκαετίες, παρουσιάστηκε τόσο στο Ελληνικό, όσο και στον Ασπρόπυργο. Χαρακτηριστικά, η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου έκλεισε για αρκετές ώρες στο ύψος της «Χαλυβουργικής» και τα αυτοκίνητα για πάρα πολλές ώρες ήταν αποκλεισμένα, σχηματίζοντας ουρά 10 χιλιομέτρων.

Λόγω των χιονοπτώσεων, κλειστή είναι η λεωφόρος Διονύσου προς Αγιο Πέτρο και Αγιο Μερκούριο, ο δρόμος Χασιά - Δερβενοχώρια και στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω.

Με αλυσίδες

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική Αθηνών - Θηβών στο ύψος της Κάζας, από Νάρκισσο προς Διόνυσο, από Κάλαμο προς Καπανδρίτι, στην Εθνική Αθηνών - Λαμίας, μετά τα διόδια Αφιδνών, στην περιοχή της Αταλάντης και στην περιοχή της Αμφίκλειας, στους δρόμους Λαμίας - Αμφισσας στην περιοχή του Μπράλου, 51ο χλμ. λίγο μετά τη Γραβιά, από Λαμία προς Καρπενήσι στις Ράχες Τυμφρηστού και Λαμίας - Δομοκού μέχρι τα όρια Φθιώτιδας - Καρδίτσας.

Σημαντικά προβλήματα δημιουργήθηκαν στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου

Eurokinissi

Σημαντικά προβλήματα δημιουργήθηκαν στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου
Στην Ευρυτανία είναι απαραίτητη η χρήση αλυσίδων σε όλο το επαρχιακό δίκτυο, ενώ στη Βοιωτία χρειάζονται αυτοί που θα κινηθούν στην παλιά Εθνική Οδό Θηβών - Ελευσίνας, από Αράχοβα προς χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού.

Νωρίς χθες το πρωί, στο ύψος του Μαρτίνου, είχε διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, καθώς αρκετά φορτηγά, κυρίως με ξένους οδηγούς, είχαν εγκλωβιστεί στα χιόνια. Αυτά μετακινήθηκαν ύστερα από τη συνδρομή της Πυροσβεστικής και ο δρόμος άνοιξε ύστερα από τέσσερις ώρες.

Κλειστά σχολεία - δεμένα πλοία

Παράλληλα, με απόφαση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής, παρέμειναν κλειστά τα σχολεία στην Ανατολική Αττική, καθώς και αρκετά σχολεία του Δήμου Μενιδίου, αλλά και συγκροτήματα της Βαρυμπόμπης.

Τουλάχιστον 15 πτήσεις εσωτερικού των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» ματαιώθηκαν σήμερα, αφού υπήρξαν προβλήματα στα αεροδρόμια της Βορείου Ελλάδος και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Δεμένα είναι τα πλοία, κλειστά και όλα τα πορθμεία, εκτός του Ρίου - Αντιρρίου. Στο βορειοανατολικό Αιγαίο πνέουν άνεμοι έντασης 8-9 μποφόρ και δε γίνονται τα θαλάσσια δρομολόγια από Καβάλα και Κεραμωτή Νέστου προς Θάσο και αντίστροφα, ενώ για δεύτερη μέρα παραμένει κλειστή η πορθμειακή γραμμή Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης. Ακυβέρνητο έμεινε χθες το απόγευμα, 27 ναυτικά μίλια ανατολικά της Νάξου, το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «Μαρίλια». Ευτυχώς, το πλήρωμα επιδιόρθωσε τη βλάβη και το πλοίο συνέχισε κανονικά το ταξίδι του προς το Σουέζ.

Με επείγον σήμα του, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης του υπουργείου Εργασίας, Χρόνης Πολυχρονίου, προς όλα τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου όλης της χώρας, ζήτησε τη διενέργεια επιθεώρησης και προληπτικού ελέγχου όλων των εγκατεστημένων Εργοταξιακών Μονάδων, στο βαθμό που τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα έχουν επιφέρει επιπτώσεις στην ασφαλή συνέχιση των εργασιών τους.

Στη Θεσσαλία

Προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία και στη Θεσσαλία. Στο Νομό Καρδίτσας από τη χιονόπτωση αποκλείστηκαν δεκάδες χωριά της Ανατολικής και Δυτικής Αργιθέας, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές του νομού.

Στο Νομό Λάρισας διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Συκουρίου - Σπηλιάς, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στις Εθνικές Οδούς Λάρισας - Κοζάνης, Ελασσόνας - Δεσκάτης, Κατερίνης - Ελασσόνας, στην παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας - Λαμίας και Φαρσάλων - Βόλου, σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ελασσόνας και των Φαρσάλων και στις επαρχιακές οδούς Αγιάς - Αγιοκάμπου, Αγιάς - Μελιβοίας, Αγιοκάμπου - Σκλήθρου, Δήμητρας - Ανατολής, Καλαμακίου - Ελάφου, Γόννων - Καλλιπεύκης, Πυργετού - Κρανέας, Στομίου - Καρίτσας, Κάτω Αιγάνης - Ανω Αιγάνης.

Στο Νομό Μαγνησίας με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στα ορεινά του Πηλίου, ενώ δεμένα έμειναν τα πλοία στα λιμάνια του Βόλου, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων εντάσεως 9 και 10 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή.

Στο Νομό Τρικάλων αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στις Εθνικές Οδούς Τρικάλων - Ιωαννίνων, Τρικάλων - Αρτας και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των ορεινών δήμων του νομού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ