Παρασκευή 23 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΔΗΓΟΙ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
Οι εργοδότες τους υποχρεώνουν να παρανομούν!

Οι εργοδότες υποχρεώνουν τους επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων να παρανομούν και όσοι εργαζόμενοι «δε συμμορφώνονται», απειλούνται με απόλυση. Αυτό διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά από έλεγχο που διενεργήθηκε πρόσφατα στα διόδια Μαλγάρων, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οδηγών Μακεδονίας - Θράκης «ΕΡΜΗΣ» και του Συνδικάτου Οδηγών Σκυροδέματος Μακεδονίας - Θράκης «Μέγας Αλέξανδρος» μαζί με υπαλλήλους της Επιθεώρησης Εργασίας και της Τροχαίας.

Οπως τονίζει ο Μ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οδηγών Αυτοκινήτων Μακεδονίας - Θράκης «Ο ΕΡΜΗΣ», στο χρονικό διάστημα που παρακολούθησε μαζί με τους συναδέλφους του τους ελέγχους που πραγματοποιούσαν χτες τα αρμόδια όργανα, διαπιστώθηκαν μικρότερες ή σοβαρότερες παραβάσεις στα 49 από τα 50 φορτηγά αυτοκίνητα. Προσθέτει ότι το συνηθέστερο είναι η παραβίαση του ωραρίου απασχόλησης και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι χτες βρέθηκε οδηγός που υποχρεωνόταν από τα αφεντικά του να βρίσκεται στο τιμόνι πάνω από 17 ώρες.

Ακόμη πολλά φορτηγά είχαν φθαρμένα λάστιχα, άλλα ήταν υπέρβαρα, δεν υπήρχαν ταχογράφοι και βιβλία δρομολογίων.

Οπως έχει καταγγείλει το σωματείο «ΕΡΜΗΣ», οι έλεγχοι των φορτηγών σ' όλη τη χώρα είναι πλημμελείς, ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αν διαπιστωθούν παραβάσεις, είναι πολύ χαμηλά(μόλις 33 ευρώ για φθαρμένα λάστιχα φορτηγών!).

Ο γραμματέας του ΕΚΘ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, που παρακολούθησε τους ελέγχους που πραγματοποιούνταν στα διόδια των Μαλγάρων, δήλωσε στο «Ρ»: «Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, αποδείχτηκε ότι αυτά που ονομάζονται "εγκλήματα στις Εθνικές Οδούς", δηλαδή τα δεκάδες ατυχήματα, με εμπλοκή φορτηγών αυτοκινήτων, προετοιμάζονται μέσα στα γραφεία των εργοδοτών. Γιατί ένας εργαζόμενος - οδηγός φορτηγού που εξαναγκάζεται υπό την απειλή της απόλυσης να εργάζεται πάνω στο τιμόνι 16 και 18 ώρες τη μέρα, όχι μόνο στερείται του βασικού εργατικού δικαιώματος ενός ανθρώπινου ωραρίου εργασίας, αλλά θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τη δική του, αλλά και όσων κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους. Στον έλεγχο που διενεργήθηκε χτες αποδείχτηκε του λόγου το αληθές: Η συντριπτική πλειοψηφία των φορτηγών που ελέγχθηκαν παρανομούσαν σχετικά με την τήρηση του ωραρίου εργασίας και το υπέρβαρο των φορτίων. Ας το μάθουν, λοιπόν, όχι μόνο οι επαγγελματίες οδηγοί, αλλά και όλοι οι "εποχούμενοι" πολίτες. Η εργοδοτική ασυδοσία και η στήριξή της από την κυβερνητική πολιτική, δε βλάπτει απλά την υγεία, σκοτώνει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ