Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ενας ακόμη λόγος

Κάτι από την ιστορία - τρόπος του λέγειν... - της αρχαίας Σπάρτης, όπως τη μαθαίναμε κάποτε στο δημοτικό, μου φέρνουν οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Μαθαίναμε τότε, ότι οι νέοι Σπαρτιάτες διαπαιδαγωγούνταν σε μια λογική κλεψιάς και αρπαχτής και το μόνο που έπρεπε να προσέξουν ήταν η τήρηση των προσχημάτων. Για παράδειγμα, να αποφύγουν την επ' αυτοφώρω σύλληψη. Εάν, παρ' ελπίδα, γινόταν το τελευταίο, τότε ο παρ' ολίγον καταφερτζής και μάγκας μετατρεπόταν αυτομάτως σε κλέφτη και λωποδύτη και καταδικαζόταν αυστηρά και παραδειγματικά, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Με άλλα λόγια, δεν καταδικαζόταν αυτή καθαυτή η κλοπή και η ουσία της πράξης, αλλά η επιτυχής ή όχι διαδικασία υλοποίησής της, από την πλευρά της τήρησης των όποιων προσχημάτων.

Ανάλογα γεγονότα και λογικές συμβαίνουν τις μέρες αυτές. Ο αποπεμφθείς, πρώην υφυπουργός Οικονομίας, Χρ. Πάχτας, και όποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - ποιοι και πόσοι δεν έχει σημασία - προχώρησαν σε μια πρακτική εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής και λογικής. `Η, αλλιώς, της ουσίας τόσο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ. Με τη διαβόητη τροπολογία επιχείρησαν να εξυπηρετήσουν τον συγκεκριμένο μεγαλοεπιχειρηματία. Επιχείρησαν να εξυπηρετήσουν την πραγματοποίηση μιας κεφαλαιοκρατικής επένδυσης. Το γεγονός πως η ενέργεια αυτή εξυπηρετεί τον προσπορισμό ακόμη περισσοτέρων κερδών από τον συγκεκριμένο μεγαλοεπιχειρηματία και την ολιγαρχία γενικότερα, ενώ κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, μικρή - αν όχι καθόλου - σημασία έχει. Στα πλαίσια της κυρίαρχης πολιτικής και λογικής, τα λαϊκά συμφέροντα δεν έχουν καμιά θέση. `Η, για να είμαστε δικαιότεροι, έχουν τη θέση του ...ντεκόρ. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, η κυρίαρχη και καθοριστική θέση ανήκει στα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Αυτά καθορίζουν την εξέλιξη των πραγμάτων. Αυτά βάζουν τη σφραγίδα. Τουλάχιστον, στις σημερινές συνθήκες.

Ποιο ήταν, λοιπόν - σύμφωνα με τους εκφραστές της κυρίαρχης λογικής, είτε «πράσινους», είτε «γαλάζιους» - το έγκλημα του πρώην υφυπουργού και των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος; Γιατί τόσος θόρυβος και τόσος χαμός; Μα ποιο άλλο; Αποκλειστικά και μόνον το γεγονός πως πιάστηκαν στα πράσα. Αλλωστε, οι αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου και του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτη, είναι αρκετά αποκαλυπτικές. Ο πρώην υφυπουργός και οι βουλευτές τιμωρήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για τη διαδικασία την οποία ακολούθησαν. Το χρόνο και τρόπο που επέλεξαν για την προώθηση της διαβόητης τροπολογίας. Και πάνω απ' όλα, γιατί η ενέργειά τους στάθηκε η αιτία να δεχτεί ένα ισχυρό χτύπημα το κυβερνών κόμμα και, μάλιστα, σε προεκλογική περίοδο. Με δυο λόγια -επαναλαμβάνω - επειδή πιάστηκαν στα πράσα. Στις αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, στην τοποθέτηση του υποψηφίου προέδρου του κυβερνώντος κόμματος, Γ. Παπανδρέου, στις δημόσιες δηλώσεις αρμοδίων υπουργών, κλπ., δεν αποδοκιμάζεται και δεν καταδικάζεται η ουσία και το περιεχόμενο της ενέργειας, αλλά μόνον η διαδικασία της υλοποίησής της.

Το βασικό και κρίσιμο θέμα, ιδιαίτερα μπροστά στις εκλογές, είναι εάν οι εργαζόμενοι και ο λαός συμφωνούν με τις προαναφερόμενες κυρίαρχες πολιτικές και λογικές. Εάν όχι -και μόνον η απάντηση αυτή υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους - είναι ένας ακόμη και, μάλιστα, σοβαρός λόγος, για να καταδικάσουν και να καταψηφίσουν και τους δυο εκφραστές της πολιτικής αυτής. Και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.


Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ