Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Μόνη διέξοδος ο συντονισμένος αγώνας

Εκδήλωση στο ΑΠΘ για την εντεινόμενη ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων

Στο βήμα της εκδήλωσης διακρίνονται ο Γ. Χουρμουζιάδης και ο Ν. Ζιώγας

Motion Team

Στο βήμα της εκδήλωσης διακρίνονται ο Γ. Χουρμουζιάδης και ο Ν. Ζιώγας
Μια ζωντανή κουβέντα με τους φοιτητές, γεμάτη προβληματισμό αλλά και αγανάκτηση για το μέλλον που τους επιφυλάσσει η αντιεκπαιδευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ που δοκίμασαν, αλλά και εκείνη που η ΝΔ εξαγγέλλει ότι θα εφαρμόσει αν εκλεγεί στην κυβέρνηση, επισφράγισε τη χτεσινή εκδήλωση για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων που διοργάνωσαν η Αχτίδα Παιδείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων δεν είναι καινούριο», σημείωσε ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ανοίγοντας την εκδήλωση, «αφού τόσο η ΝΔ την περίοδο της διακυβέρνησής της, όσο και το ΠΑΣΟΚ, πιστοί στις ευρωπαϊκές οδηγίες, προώθησαν και προωθούν την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είτε μετατρέποντας τα πανεπιστήμια σε κερδοσκοπικά ιδρύματα, είτε με την αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημιακών σπουδών».

«Το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο δε χρειάζεται ταμπέλα για να κατοχυρωθεί, αφού και το λεγόμενο Δημόσιο λειτουργεί σήμερα με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης παίρνοντας το λόγο και κάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα «να αντιδράσει και να αποτρέψει τα σχέδια του δικομματισμού, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση και την ψήφο στο ΚΚΕ στις 7 του Μάρτη».

Εντονή αγανάκτηση στους φοιτητές

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση στο ΑΠΘ

Eurokinissi

Αποψη από τη χτεσινή εκδήλωση στο ΑΠΘ
Η δημαγωγική κοκορομαχία των μονομάχων του δικομματισμού, που στηρίζουν στα λόγια τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, εξοργίζουν και αγανακτούν τους φοιτητές. «Με ποια επιχειρήματα θα μας πείσουν ότι ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο μπορεί ταυτόχρονα να είναι και μη κερδοσκοπικό; Από πού θα βρίσκει τα χρήματα, αν όχι από τις τσέπες των φοιτητών;». Η μια ερώτηση γεννάει αναπόφευκτα την επόμενη: «Η υποχρηματοδότηση φτιάχνει τα αδιέξοδα. Υπάρχει τρόπος να αντισταθούμε;». Και όλα αυτά δίπλα στην ανασφάλεια για τον εφιάλτη της ανεργίας που πλησιάζει. «Λένε πως θέλουν να συνδέσουν τα Πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας, γι' αυτό τα παραδίδουν στους ιδιώτες. Υπάρχει διέξοδος;».

Οι ερωτήσεις βρίσκουν απάντηση τόσο από τους ομιλητές, όσο και από τους ίδιους τους φοιτητές που παίρνουν το λόγο. Στο τέλος της εκδήλωσης αναδείχτηκε το κοινό συμπέρασμα: η διέξοδος βρίσκεται στον αταλάντευτο συντονισμένο αγώνα, καθηγητών, εργαζομένων και φοιτητών για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα μιας Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα τεθεί στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων και όχι του κεφαλαίου. Η διέξοδος όμως άμεσα περνάει και μέσα από την κάλπη, εκεί που στις 7 του Μάρτη η νεολαία μπορεί και πρέπει να τιμωρήσει το δικομματισμό και να δυναμώσει τη δική της φωνή, ενισχύοντας το ΚΚΕ που με συνέπεια στηρίζει τη δημόσια εκπαίδευση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νομοθετεί την επέκταση της αγοράς Ανώτατης Εκπαίδευσης(2023-12-21 00:00:00.0)
Κάλεσμα σε απειθαρχία και ανυπακοή(2008-11-06 00:00:00.0)
Κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ(2008-02-22 00:00:00.0)
Οπλο η ισχυρή συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ!(2007-01-09 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ίδια πολιτική(2004-02-26 00:00:00.0)
Υποκρισία και πρόκληση(2003-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ