Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Στον αέρα το αγγελιόσημο!

Το δρόμο για την κατάργηση του αγγελιόσημου αλλά και για τη δραστική μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, «ανοίγει» η κυβέρνηση με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Στο σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται η άρση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες. Που θα έχει και άλλες συνέπειες, αφού ένα σημαντικό έσοδο για της μικρής κυκλοφορίας, κυρίως, εφημερίδες χάνεται, δημιουργώντας συνθήκες που θα οδηγήσουν σε απολύσεις προσωπικού άρα αύξηση της ανεργίας στο χώρο του Τύπου. Αντικειμενικά το μέτρο καταργεί το ζήτημα της διαφάνειας για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις στο χώρο του Τύπου σε όφελος των λίγων μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων.

Η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και η Ενωση Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών με χτεσινή τους επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής, ζητούν την άμεση απόσυρση των σχετικών διατάξεων του νομοσχεδίου, που επιβάλλουν την ανάρτηση στο Διαδίκτυο των οικονομικών στοιχείων, χωρίς να εγγυώνται τη διατήρηση του καθεστώτος δημοσιότητας που προβλέπεται από τις διατάξεις του ΚΝ 2190/20 και ισχύει μέχρι σήμερα, της υποχρεωτικής δημοσίευσης στις εφημερίδες.

Στην επιστολή τονίζεται: «Η εσπευσμένη κατάθεση και συζήτηση του σχεδίου νόμου για την "Εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, εποπτεία και έλεγχο τυχερών παιχνιδιών, εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και άλλες διατάξεις", με το άρθρο 135 του οποίου επιχειρείται η ανατροπή του ισχύοντος, μέχρι σήμερα, καθεστώτος υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών και λοιπών οικονομικών στοιχείων εταιριών:

  • Επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ενημέρωση αλλά και στη διαφάνεια και το θεσμικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων όλων των εταιριών (ΑΕ και ΕΠΕ).
  • Μειώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου.
  • Δυναμιτίζει την εύθραυστη ισορροπία στην αγορά εργασίας στο χώρο των ΜΜΕ συντείνοντας στην κατάργηση θέσεων εργασίας.
  • Ευνοεί, σκανδαλωδώς, μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Η δημοσίευση στο Διαδίκτυο των οικονομικών στοιχείων, εκ των πραγμάτων, κρίνεται επισφαλής (κίνδυνος αλλοίωσης των στοιχείων) σε σχέση με το γραπτό Τύπο.
  • Καταστρατηγεί στην πράξη την ισότιμη ενημέρωση των πολιτών».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ