Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Υπερκέρδη χωρίς προηγούμενο

Η αξία των παραγγελιών έφτασε τους δυο κρατικούς προϋπολογισμούς για το 2003

Ακριβώς την ίδια στιγμή που οι ναυτεργάτες, ναυτιλιακοί υπάλληλοι και εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, οι εφοπλιστές έδιναν στη δημοσιότητα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο τα υπερκέρδη που συσσώρευσαν το 2003!

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στη διάρκεια της προχτεσινής γενικής συνέλευσης της Ενωσης, προκαλούν ευθέως συνολικά κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια που ζει στον αστερισμό της λιτότητας και με τον εφιάλτη της ανεργίας. «Η ελληνόκτητος ναυτιλία - είπε ο Ν. Ευθυμίου - πέτυχε ρυθμούς χωρίς προηγούμενο, ναυπηγήσεων σύγχρονων μονάδων που δικαιωματικά εξασφαλίζουν ελληνικό προβάδισμα στο διεθνές εγχείρημα του "Quality Shipping". Μια συνολική επένδυση που υπερβαίνει το ύψος δύο ετήσιων κρατικών προϋπολογισμών»!

Σύμφωνα με τους Ελληνες εφοπλιστές αυτή τη στιγμή, στα ναυπηγεία ξένων χωρών κατασκευάζονται 238 πλοία τους συνολικής χωρητικότητας 21,7 εκατομμυρίων dwt! Αυτό όταν το 2001 κατασκευάζονταν συνολικά 103 πλοία τους συνολικής χωρητικότητας, 11,47 εκατ. dwt! Πρόκειται, δηλαδή, για αύξηση που ξεπερνάει το 100%! Ακόμα, ο στόλος των Ελλήνων εφοπλιστών όχι απλώς παραμένει ο μεγαλύτερος στον κόσμο, αλλά και συνεχώς αυξάνεται καθώς το 2003 αντιπροσώπευε το 18,3% της παγκόσμιας χωρητικότητας, έναντι του 17,8% το 2002!

Οσο για την αξία των παραγγελιών σε χρήμα, πέρα από την αποκάλυψη του Ευθυμίου για τους δύο κρατικούς προϋπολογισμούς, μπορούν ακόμα να βγουν πολλά συμπεράσματα αν αναφερθεί ότι η αξία μόνο των 135 τάνκερ, που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή υπολογίζεται σε 4,82 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Ομως παρ' όλα αυτά, οι εφοπλιστές συνεχίζουν να έχουν το θράσος να αξιώνουν κι άλλα μέτρα για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των πλοίων τους κοινώς νέα προνόμια για την παραπέρα αύξηση των υπερκερδών τους. Και από την άλλη πλευρά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την ίδια στιγμή που χαρακτηρίζουν ως μη «εφικτό» το αίτημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, να διαγκωνίζονται ποιο θα δώσει τα περισσότερα στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, σε αυτούς που τα ονόματά τους μοστράρουν στη λίστα των 200 πλουσιότερων ανθρώπων στο κόσμο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ