Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δυναμική διεκδίκηση του μεροκάματου

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία των εργατοτεχνιτών της Ζώνης, των ναυτεργατών και των υπαλλήλων της εταιρίας του Ποταμιάνου

Η πορεία των εργαζομένων στη Ζώνη
Η πορεία των εργαζομένων στη Ζώνη
«Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία»!

Αυτό το σύνθημα αντηχούσε χτες ξανά και ξανά από άκρη σ' άκρη στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Το βροντοφώναζαν οι ναυτεργάτες και οι υπάλληλοι της εταιρίας «ROC» του εφοπλιστή Ποταμιάνου, που έμειναν απλήρωτοι και μισο-απολυμένοι, οι απεργοί εργατοτεχνίτες της εγκαταλειμμένης Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που βλέπουν μεροκάματο στη «φέξη και στη χάση».

Ολοι αυτοί οι κλάδοι διαδήλωσαν στους δρόμους του Πειραιά για να καταλήξουν έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και να δαχτυλοδείξουν τον εχθρό. Τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την οποία προσυπογράφει με χέρια και με πόδια η ΝΔ.

Εννιά το πρωί και έξω από το κτίριο της εταιρίας του Ποταμιάνου έχουν ήδη συγκεντρωθεί εκατοντάδες ναυτεργάτες, άνεργοι και πλήρωμα του κρουαζιερόπλοιου «ΤΡΙΤΩΝ» του εφοπλιστή, που βρίσκεται ακινητοποιημένο στην Ακτή Ξαβέρη. Μαζί τους και οι υπάλληλοι του γραφείου της εταιρίας, οι οποίοι από την 1η Φλεβάρη έχουν τεθεί από τον εφοπλιστή σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. Στις 10 το πρωί έχουν καταφτάσει με πορεία έξω από το ΥΕΝ.

Την ίδια ώρα στην άλλη άκρη του λιμανιού, και συγκεκριμένα στο ΕΚ Πειραιά, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται οι απεργοί εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. «Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, αν δεν αποσπάσουμε λύσεις. Θα αγωνιστούμε, θα παλέψουμε. Εμείς είμαστε πιο ισχυροί από αυτούς. Δεν μπορεί να καταδικάζουν έναν ολόκληρο κλάδο στην ανεργία και την εξαθλίωση. Δε θα τους αφήσουμε να διαλύσουν τη ναυπηγοεπισκευή», επισήμανε προς τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης. Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, έξω από το ΥΕΝ εργατοτεχνίτες, ναυτεργάτες και ναυτιλιακοί υπάλληλοι έχουν γίνει ένα «σώμα».

Εξω από το ΥΕΝ εργατοτεχνίτες, ναυτεργάτες και ναυτιλιακοί υπάλληλοι έχουν γίνει ένα «σώμα»
Εξω από το ΥΕΝ εργατοτεχνίτες, ναυτεργάτες και ναυτιλιακοί υπάλληλοι έχουν γίνει ένα «σώμα»
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης συναντήθηκε διαδοχικά πρώτα με τη συνδικαλιστική αντιπροσωπεία ναυτεργατών και υπαλλήλων και στη συνέχεια με την αντιπροσωπεία των Σωματείων της Ζώνης.

Την πρώτη αντιπροσωπεία αποτελούσαν η διοίκηση της ΠΝΟ και της ΠΕΜΕΝ και η διοίκηση του Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό. Από την ενημέρωση που έγινε προς τους συγκεντρωμένους από τους συνδικαλιστές, ο υπουργός δε δεσμεύτηκε ούτε για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, ούτε για την καταβολή όλων των δεδουλευμένων που διεκδικούν. Το μόνο που τους είπε είναι ότι στις αρχές της βδομάδας θα γίνει συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία, της οποίας τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν προς τους εργαζόμενους την Τετάρτη 11 Φλεβάρη.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας, επισήμανε προς τους συγκεντρωμένους την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η οποία, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαμόρφωσε από κοινού με τους εφοπλιστές αυτό το θεσμικό πλαίσιο στη ναυτιλία, το οποίο εξασφαλίζει κέρδη για το κεφάλαιο και οξύνει τα προβλήματα των εργαζομένων. Τις απαντήσεις που πήραν τις χαρακτήρισε συμπαιγνία κυβέρνησης - ΥΕΝ - εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών. Ενώ για όσα συμβαίνουν τώρα στην κρουαζιέρα τόνισε ότι «σαν ντόμινο θα μετακυλίσουν στην ακτοπλοΐα και στις άλλες κατηγορίες, με αποτέλεσμα χιλιάδες απολύσεις ναυτεργατών». «Τόσο η ΠΝΟ - επισήμανε - όσο και οι εργαζόμενοι των ναυτιλιακών εταιριών πρέπει να οργανώσουν από κοινού τους αγώνες τους, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης και απεργιακές κινητοποιήσεις».

Σε ό,τι αφορά τους εργατοτεχνίτες, κάτω από τη μαζική τους παρουσία και λόγω προεκλογικής περιόδου, ο Γ. Πασχαλίδης αναγκάστηκε να αναλάβει νέες δεσμεύσεις απέναντι στα αιτήματά τους. Είπε ότι γίνονται ενέργειες για την έκτακτη και τακτική τους επιδότηση, για την εγκατάσταση των δύο δεξαμενών και για την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των ανέργων. Μάλιστα, το τελευταίο αίτημα έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τελευταία για το ασφαλιστικό. Οι εργατοτεχνίτες έδωσαν ένα 10ήμερο περιθώριο για την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων και θα επανέλθουν με νέα αγωνιστική κινητοποίηση. Μαζί με τους εργατοτεχνίτες ήταν ο Ι. Πατσιλινάκος, πρώην δήμαρχος Περάματος και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Περιφέρεια του Πειραιά, ο Δ. Ζάχαρης μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και ο Ν. Σοφιανός γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ