Σάββατο 7 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μια ξεχωριστή έκθεση για τη σοβιετική αρχιτεκτονική

Μια ξεχωριστή έκθεση διοργάνωσε η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Αρχιτεκτονικής και το Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων, σε συνεργασία με 20 φοιτητές από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Κρατικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής και Πολιτικών Μηχανικών της πόλης Σαμάρα (πρώην Κούιμπισεφ) της Ρωσίας.

Η έκθεση ολοκληρώθηκε χτες με ομιλία του αρχιτέκτονα Χρήστου Σελιανίτη, μέλους του Νέου Κινήματος Αρχιτεκτόνων. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «3 σύντομα Αρχιτεκτονικά ταξίδια στη Σοβιετική Ενωση» και προβλήθηκαν σλάιντς από δημόσια κτίρια και κτίρια κατοικιών στις πόλεις Λένινγκραντ, Μόσχα, Τιφλίδα και Τάλιν.

Στην έκθεση φιλοξενήθηκαν εξήντα περίπου έργα των Ρώσων φοιτητών από το πρώτο και δεύτερο έτος των σπουδών τους και δόθηκε η δυνατότητα στους επισκέπτες της έκθεσης να δουν την Αρχιτεκτονική Παιδεία ως αποτέλεσμα μιας άλλης εκπαιδευτικής διαδικασίας, που θεμελιώθηκε στο Σοσιαλιστικό σύστημα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Δεκατρία χρόνια μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού, οι φοιτητές της Σχολής βλέπουν τα άλλοτε κατοχυρωμένα δικαιώματά τους να περικόπτονται χρόνο με το χρόνο, παράλληλα με τις αλλαγές που υπεισέρχονται στα προγράμματα σπουδών, αλλά και στη θεματολογία των εργασιών των φοιτητών. Η βαθιά επίδραση, ωστόσο, από το εκπαιδευτικό μοντέλο της Σοβιετικής Ενωσης είναι ακόμα και σήμερα εμφανής στο πανεπιστήμιο της Σαμάρα, παρά τη ραγδαία υποβάθμιση των σπουδών στο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ