Κυριακή 15 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Κλειστόν λόγω ... πτώχευσης»

Η βιομηχανία του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί προβληματική. Τραγική εικόνα εμφανίζουν τα περισσότερα πρωταθλήματα

Τρέχουν και δε φθάνουν στη Λιντς προκειμένου να βγουν από το αδιέξοδο

Sportidea

Τρέχουν και δε φθάνουν στη Λιντς προκειμένου να βγουν από το αδιέξοδο
Αυτή τη φορά τα θεμέλια του οικοδομήματος τρίζουν για τα καλά. Πίσω από τη βιτρίνα του ευρωπαϊκού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το χάος είναι τόσο μεγάλο που πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί. Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού περιοδικού «ΚΙΚΕΡ», όπου δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες, το συνολικό χρέος των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων ανέρχεται περίπου στα 7 δισ. ευρώ. Και, μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι το ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα συγκεκριμένα χρήματα προκύπτουν από τους επίσημους ελέγχους, αφού οι περισσότεροι που δέχονται τέτοιου είδους έρευνα στα βιβλία τους φροντίζουν να πάρουν και τα μέτρα τους.

Ανάλογη της κατάστασης που επικρατεί είναι και η δήλωση του Γενικού Γραμματέα τους Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γκέρχαρντ Αϊγκνερ, ο οποίος στα τέλη του χρόνου που πέρασε έκανε λόγο για «ένα δρόμο με το θάνατο, τον οποίο δεν μπορείς να κερδίσεις».

ΙΤΑΛΙΑ: Διαγωνισμός ...χρωστούμενων

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα του οικονομικού χάους, που επικρατεί αυτή τη στιγμή, είναι η εικόνα που παρουσιάζουν κάποια από τα λεγόμενα ισχυρά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Στην Ιταλία, το Καμπιονάτο πέρσι δέχτηκε το πλήγμα από τη χρεοκοπία της Φιορεντίνα. Σήμερα, στον ίδιο δρόμο δείχνουν να βαδίζουν η Πάρμα μετά την κατάρρευση του βασικού χορηγού της εταιρίας «ΠΑΡΜΑΛΑΤ» η Λάτσιο που τα χρέη της φθάνουν τα 300 εκατ. ευρώ, η Ρόμα (220 εκ.ευρώ), η Ιντερ (250εκ ευρώ).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:
Ποιος πληρώνει τα... δάνεια;

Στη Γερμανία η κατάρρευση της παντοκρατορίας του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρόμπερτ Κιρχ επέφερε τριγμούς στο πρωτάθλημα της Μπουντεσλίγκα, που πλέον φέρεται να είναι χρεωμένο περίπου 700 εκατ. ευρώ. Πολλές ομάδες που αναγκάστηκαν να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες αδυνατούν πλέον να εξοφλήσουν τα οφειλόμενά τους και πλέον η μείωση μισθών, η συρρίκνωση των ρόστερ, το κόψιμο των πριμ είναι μερικά από τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν. Αυτά τα στοιχεία είναι που ανάγκασαν τον οικονομικό διευθυντή της Μπάγερν Μονάχου Ουίλι Χένες να προφητεύσει ένα δυσοίωνο μέλλον, αφού κάνει λόγο πλέον για μη ύπαρξη αγοράς και προφητεύει ότι το ερχόμενο καλοκαίρι τουλάχιστον 150 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές θα μείνουν άνεργοι, ενώ πολλοί σύλλογοι θα φτάσουν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας πιο κοντά από ποτέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση των διοικούντων της Μπάγερ Λεβερκούζεν όπου στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας ξεκαθάρισαν στους παίκτες ότι θα υποστούν μείωση μισθών και περικοπές εάν τελικά η ομάδα δε βγει στην Ευρώπη.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Λύση αλά ...Ελλάδα

Τα χαμόγελα στην Πάρμα πάγωσαν απότομα μετά τη χρεοκοπία της Πάρμαλατ

Sportidea

Τα χαμόγελα στην Πάρμα πάγωσαν απότομα μετά τη χρεοκοπία της Πάρμαλατ
Στην Ισπανία αναζητούν βοήθεια σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να γίνουν ρυθμίσεις για μείωση των χρεών. Η Ρεάλ Μαδρίτης πριν τρία χρόνια αναγκάστηκε να πουλήσει μέρος των προπονητικών της κέντρων, προκειμένου να καλύψει κάποιες μαύρες τρύπες, αλλά ωστόσο σήμερα φέρεται χρεωμένη τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ, αφού όσα μέτρα πάρθηκαν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ακόμα πιο δυσοίωνη είναι η κατάσταση στην «άσπονδη» φίλη της Ρεάλ την Μπαρτσελόνα, που τα επίσημα χρέη της ανέρχονται στα 250 εκ.ευρώ και σε συνδυασμό με τις άσχημες εμφανίσεις και πορείες σε Πριμέρα Ντεβιζιόν, αλλά και στην Ευρώπη τα κέρδη είναι μηδαμινά σε σχέση με τα έξοδα. Οι συζητήσεις της Λίγκας των ομάδων με τους πολιτικούς αφορούν το αίτημα της πρώτης για μείωση των χρεών αλλά και αύξηση του ποσοστού από το κρατικό στοίχημα. Πάντως, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι όποιες αποφάσεις παρθούν δε θα έρθουν εύκολα.

ΑΓΓΛΙΑ: Ο νέοι ...Αμπράμοβιτς

Στην Αγγλία, αν και τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο αλλού, εν τούτοις υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, που σίγουρα θορυβούν τους υπεύθυνους της αγγλικής ομοσπονδίας. Η κατάρρευση της συμφωνίας με την ITV DIGITAL έφερε πολλές ομάδες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και πλέον το έδαφος είναι πρόσφορο για επενδύσεις από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν κομήτες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Τσέλσι με τον Ρώσο επιχειρηματία Ρομάν Αμπράμοβιτς. Και ο φόβος νέων Αμπράμοβιτς (περίπτωση Τσέλσι) είναι αυτός που ...καίει περισσότερο τους ανθρώπους τους αγγλικής ομοσπονδίας, Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή τη στιγμή αποτελεί η Λιντς που τα χρέη της ανέρχονται σε ποσό ανάλογο με αυτά της ίδιας της Πρεμιέρ Λιγκ (περίπου 125 εκατ. ευρώ). Η Λιντς φαίνεται να βρίσκει τη λύση στο όνομα ενός αγνώστου αλλά «μεγιστάνα» από την Ουγκάντα του Μίκαελ Εζρά, που θέλει να επενδύσει στον ιστορικό σύλλογο και να λύσει τα οικονομικά του προβλήματα. Πιο τραγική είναι η κατάσταση στις μικρότερες κατηγορίες, όπου η κατάρρευση της ITV δημιούργησε ακόμη περισσότερα προβλήματα και πολλές ομάδες αρχίζουν και μπαίνουν σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης.

ΓΑΛΛΙΑ: Οι πρίγκιπες είναι ...γυμνοί

Η Μονακό είναι αυτή τη στιγμή η πρωτοπόρος ομάδα σε χρέη, καθώς η ομάδα του Πριγκιπάτου φέρεται χρεωμένη περίπου 50 εκ.ευρώ. Μάλιστα, λίγο πριν αρχίσει το φετινό πρωτάθλημα είχε καταδικαστεί σε αναγκαστικό υποβιβασμό, αλλά οι γνωριμίες των Ρενιέ απέτρεψαν να συμβεί αυτό, αφού η άφιξη καινούριων μετόχων στην ομάδα τής έδωσε τελικά το δικαίωμα να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα. Το καλοκαίρι που έρχεται, πάντως, φαντάζει ακόμα πιο δυσοίωνο, αφού εάν τελικά τα χρήματα δε βρεθούν τότε όλοι οι πρωτοκλασάτοι παίκτες θα πρέπει να πωληθούν.

Προβληματική ...βιομηχανία

Κι όμως κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα ότι όλα αυτά γεννήθηκαν από το πουθενά. Αντίθετα, εάν συμφωνήσουμε τη δήλωση του Αϊγκνερ για αγώνα δρόμου τότε θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτός ο αγώνας δρόμου έχει αρχίσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από τότε, δηλαδή, που τα λεφτά άρχισαν να πέφτουν σωρηδόν στο ποδόσφαιρο και μετέτρεψαν ένα άθλημα ίσως στην πιο κερδοφόρα επιχείρηση του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Οπου τα πάντα έγιναν επιχειρηματική δραστηριότητα από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Από την εκμετάλλευση των ομάδων ή των ποδοσφαιριστών μέχρι την αντίστοιχη των όσων έχουν σχέση με αυτά όπως είναι τα αξεσουάρ, οι διαφημίσεις οι οπαδοί κτλ. Η προσπάθεια για καλύτερο προϊόν και περισσότερο κέρδος άνοιγε παράλληλα τους ασκούς του Αιόλου όσον αφορά τα έξοδα. Συμβόλαια τεράστιων μεγεθών. Πριμ που εξασφάλιζαν περιουσίες, ανεξέλεγκτες επενδύσεις. Και όταν οι καιροί άλλαξαν, όταν οι μύθοι που είχαν να κάνουν με μεγιστάνες, με πολυεθνικές, με ΜΜΕ κατέρρευσαν παρέσυραν και το ποδόσφαιρο. Τα κέρδη μειώθηκαν και δεν καλύπτουν πλέον τα έξοδα. Οι τραγικές συνέπειες του δούναι - λαβείν μιας επιχείρησης που προσπαθεί πλέον να ...κρατηθεί στη ζωή.


Μπ. ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπό αμφισβήτηση ο Αντσελότι(2010-03-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-07-09 00:00:00.0)
Οταν η μπάλα μετατρέπεται σε ...φούσκα(2006-11-05 00:00:00.0)
«Επιτεύγματα» του καπιταλισμού(2005-02-08 00:00:00.0)
Τα βερεσέδια(2000-03-28 00:00:00.0)
Στις διαταγές των μεγαλοεπιχειρηματιών(1998-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ