Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Οι στόχοι της Λισαβόνας «ευαγγέλιο»

Με πενταπλάσιο ρυθμό από τον πληθωρισμό αυξάνονται τα κέρδη των βιομηχάνων τροφίμων

Η πολιτική που εξυπηρετεί με κάθε τρόπο τη συγκέντρωση κερδών, την ενίσχυση των μονοπωλίων, την «ελεύθερη» διαμόρφωση των τιμών και την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων προς όφελος του κεφαλαίου μεταφράζονται σε χρυσά κέρδη για τη βιομηχανία τροφίμων. Οπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), στην Ευρώπη ο κλάδος έχει τζίρο 626 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, δε, με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία (οικονομικός οδηγός ICAP 2004) η βιομηχανία τροφίμων κατέγραψε συνολικά κέρδη μέσα στο 2002 της τάξης των 424,826 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με το 2001 - όταν ήταν 362,653 εκατ. ευρώ - κατά 17%. Με δεδομένο ότι το 2002 ο επίσημος ρυθμός αύξησης πληθωρισμού ήταν 3,4%, προκύπτει ότι τα κέρδη των βιομηχάνων τροφίμων αυξάνονται με ρυθμό 5 φορές μεγαλύτερο! Είναι κι αυτό ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβερνητικής απελευθέρωσης των τιμών και ελέγχου των μισθών.

Οπως προκύπτει και από τα λεγόμενα των εκπροσώπων του κλάδου, οι στόχοι της Λισαβόνας υπόσχονται πεδίο δόξης λαμπρό για το βιομηχανικό κεφάλαιο. Σ' αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, εντάσσονται οι αξιώσεις τους για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ενισχύουν ακόμα παραπέρα την ανάπτυξη των κερδών τους όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συνέλευσης του ΣΕΒΤ μίλησε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης, ο οποίος δίνοντας τα διαπιστευτήριά του στους βιομήχανους τροφίμων υπεραμύνθηκε της ευλάβειας με την οποία ο ίδιος και η κυβέρνηση εξυπηρέτησαν τις αρχές της «ελεύθερης αγοράς», δηλώνοντας ότι ούτε είχε ούτε έχει την παραμικρή πρόθεση να παρέμβει στην απόλυτη ασυδοσία που η κυβερνητική πολιτική έχει εκχωρήσει στο μεγάλο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ