Σάββατο 21 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΡΜΠΟΥΡΓΚ.-- Μια μυστηριώδης ιογενής μόλυνση ανάγκασε τις στρατιωτικές αρχές της Γερμανίας να κλείσουν τέσσερις βάσεις για τρεις εβδομάδες - Σβάλμστατ, Σβάρτσενμπορν, Στάταλεντορφ και Νόιστατ - και να ζητήσουν από 4.000 στρατιωτικούς και τους συγγενείς τους να παραμείνουν σπίτια τους.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Επιβατικό αεροπλάνο της «Royal Air Maroc» εξαναγκάστηκε να επιστρέψει λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης εξαιτίας «απειλής βομβιστικής επίθεσης», σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ. Προσγειώθηκε στο Μέιν. Πηγές των αρχών ανέφεραν ότι η πτήση ακυρώθηκε όταν το FBI «ανακάλυψε« επιβάτη που θεωρούνταν «ύποπτος». Τίποτα ύποπτο δεν ανακαλύφθηκε...

ΧΑΓΗ.-- Την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να ολοκληρώσει την αγόρευσή της στη δίκη Μιλόσεβιτς η ενάγουσα αρχή του Δικαστηρίου της Χάγης. Μετά από μόλις 290 μέρες (πιθανά στις 19 Μάη) θα διεκπεραιωθεί το δεύτερο μέρος της δίκης - φιάσκο, αυτή τη φορά με την παρουσίαση της υπεράσπισης του «κατηγορουμένου», που θα γίνει από τον ίδιο τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καίτοι τηλεπικοινωνιακά απομονωμένος και με σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ανεξήγητη παραμένει η χτεσινή δολοφονία ενός ζεύγους νεαρών Σέρβων που βρέθηκαν χτες σε περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, γαζωμένοι από σφαίρες σε ΙΧ αυτοκίνητο, από άνδρες της πολυεθνικής KFOR. Το φονικό προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες εκατοντάδων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου που διαδήλωσαν καταγγέλλοντας τις επιθέσεις μίσους που δέχεται η κοινότητά τους από εγκληματικά στοιχεία της επαρχίας.

ΤΟΚΙΟ.-- Στη λήψη έκτακτων μέτρων παρακολούθησης και φύλαξης αεροδρομίων, λιμανιών, πυρηνικών σταθμών, κυβερνητικών και δημοσίων υπηρεσιών προχώρησαν χτες οι αρχές της Ιαπωνίας επικαλούμενες «πληροφορίες» για πιθανή τρομοκρατική απειλή.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Με πρόφαση την υιοθεσία σπείρες Αυστραλών παιδεραστών κακοποιούν σεξουαλικώς δεκάδες παιδιά φτωχών οικογενειών στη νήσο Μπαλί της Ινδονησίας, φαινόμενο που κλιμακώθηκε μετά την πολύνεκρη έκρηξη του 2002, κατήγγειλε χτες εκπρόσωπος του αυστραλιανού οργανισμού προστασίας παιδιών «Childwise». Πρόσθεσε πως τα στοιχεία εμπεριέχονται σε έρευνα του οργανισμού και πως θα κατατεθούν στον Αυστραλό υπουργό Δικαιοσύνης, στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία και στις αρμόδιες αρχές της Ινδονησίας.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Επίσκεψη στο Σουδάν πραγματοποιεί από χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Είναι ο πρώτος ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα την τελευταία 20ετία.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ανεστάλη η εκτέλεση της θανατικής ποινής σε βάρος δύο μουσουλμάνων που είχαν καταδικαστεί για την ένοπλη επίθεση στη Βουλή της Ινδίας το 2001. Η χειρονομία εντάσσεται στη «διαδικασία προσέγγισης» Ινδίας - Πακιστάν.

ΤΖΑΜΝΑΓΚΑΡ.-- Αλλο ένα μαχητικό αεροσκάφος «MiG 21» συνετρίβη χτες στην Ινδία, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 4 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και 15 να τραυματιστούν. Ο πιλότος διασώθηκε καθώς πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα του ρωσικής κατασκευής αεροσκάφους - που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «ιπτάμενο φέρετρο» μεταξύ των πιλότων της Ινδικής αεροπορίας, λόγω των συχνών ατυχημάτων (170 την τελευταία δεκαετία) εξαιτίας της παλαιότητάς του και της κακής συντήρησης.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν χτες ότι στοιχεία ενός μεσάζοντα από τη Σρι Λάνκα «αποδεικνύουν» πως ο «πατέρας» του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν, Αμπντούλ Καντίρ Χαν, «πούλησε στη Λιβύη και το Ιράν» εξαρτήματα μηχανών φυγοκέντρισης αξίας τριών εκατομμυρίων δολαρίων στη δεκαετία του 1990.

ΠΡΑΓΑ.-- Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Βλαντιμίρ Σπίντλα, κατέρρευσε χτες στη διάρκεια συνάντησης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Κοινοβούλιο. Ο Σπίντλα αργότερα συνήλθε και μεταφέρθηκε σπίτι του.

ΡΙΓΑ.-- Ο Ιντούλις Εμσις από το κόμμα των Πρασίνων είναι ο νέος πρωθυπουργός της Λετονίας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Το βελγικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε απόφαση παραχώρησης εκλογικών δικαιωμάτων στους μετανάστες που διαμένουν στη χώρα για περισσότερα από 5 χρόνια. Το δικαίωμα ισχύει μόνο για τις δημοτικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ