Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Κόποι μιας ζωής χαμένοι στο χιόνι

Περιοδεία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στα κατεστραμμένα από τον πάγο και το χιόνι χωράφια και θερμοκήπια

Ολη η παραγωγή πάει στράφι
Ολη η παραγωγή πάει στράφι
«Βάλε κάτω κι υπολόγιζε: Κάθε ρίζα ντομάτα έχει κόστος 80 δρχ. Εδώ ήταν φυτεμένες 3.000 ρίζες. Χάθηκαν όλες, να η ζημιά. Θέλεις κι άλλα; Για ένα κιλό σπόρο μαρούλι πρέπει να δώσω 1,5 εκατομμύριο, βάλε και 32 εκατομμύρια η ζημιά στην κατασκευή του θερμοκήπιου, βάλε και 18% ΦΠΑ, να η ζημιά».

Μαραθώνας, μεσημέρι Κυριακής. Τρέλα! Τους βλέπεις να περπατούν μέσα στα χωράφια παραμιλώντας και καταλαβαίνεις από την εικόνα της ολικής καταστροφής γύρω πόσο απόλυτοι είναι όταν λένε «είκοσι χρόνια κόποι, μπορώ νομίζεις να τα φτιάξω απ' την αρχή;». Δεν μπορούνε και το γνωρίζουν.

«Το '92 έδωσα 20 εκατομμύρια για να φτιάξω αυτό το θερμοκήπιο. Τότε πουλάγαμε 500 δρχ. την ντομάτα. Τώρα πουλάμε 200. Αντε να αρχίσεις από την αρχή...».

«Είμαι 75 χρόνων, τα έχω φτιάξει όλα με τα χέρια μου. Πώς να τα ξανακάνω;».

Δεν περιμένουν απαντήσεις. Συσπειρώνονται στον Αγροτικό Σύλλογο, ξεχνώντας για λίγο τις ιδιαίτερες κομματικές προτιμήσεις τους, αφήνουν τον πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Κληρονόμο να παρουσιάσει εξ ονόματος όλων στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ το πρόβλημα: «400 στρέμματα έχουν πάθει μερική ή ολική καταστροφή. Αντιστοιχούν στην παραγωγή του 50%-60% των λαχανικών που καταναλώνει η Αθήνα. Ηδη η αγορά πλημμυρίζει εισαγόμενα από Ιταλία, Τουρκία, Τυνησία. Ζητάμε άμεση καταγραφή της ζημιάς, πάγωμα χρεών, προκαταβολή του 50% της αποζημίωσης, άτοκα δάνεια για να προχωρήσουμε».

Ο χιονιάς άφησε πίσω του ένα ρημαδιό
Ο χιονιάς άφησε πίσω του ένα ρημαδιό
Ανταπαντώντας η Αλέκα Παπαρήγα και παίρνοντας αφορμή από την επιμονή δημοσιογράφων να κάνει δήλωση για τα «ντιμπέιτ» σημείωσε:

«Γίνεται πάρα πολλή συζήτηση τις τελευταίες μέρες για τα 'ντιμπέιτ". Δεν ασχολείται κανείς, δυστυχώς, ούτε με τα θερμοκήπια, ούτε με τις καταστροφές. Επειδή, τώρα πια, φτάνουμε στο τέλος προς τις εκλογές, νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα του "ντιμπέιτ", γιατί το καλύτερο "ντιμπέιτ" γίνεται στα χωράφια, εκεί που είναι τα θερμοκήπια κατεστραμμένα και υπάρχουν αιτήματα για αποζημιώσεις, γίνεται στον τόπο δουλιάς, εκεί που υπάρχουν προβλήματα, εκεί που υπάρχει λαός και υποφέρει. Εκεί γίνεται το "ντιμπέιτ". Ολα τα άλλα δε βγάζουν πουθενά. Διακόσμηση θα είναι».

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των παραγωγών του Μαραθώνα τόνισε:

«Φοβάμαι μήπως η καταστροφή αξιοποιηθεί μετεκλογικά απ' όποιον κι αν είναι κυβέρνηση για μια νέα επίθεση στον αγροτικό πληθυσμό. Κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα τέτοιο πρόβλημα το χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για να πάρουν γενικότερα μέτρα κατά των αγροτών.

Το ΚΚΕ ζητάει:

- Αμεση και καθολική αποζημίωση, διότι πρόκειται για ολική καταστροφή.

- Η αποζημίωση πρέπει να αφορά και το φυτικό προϊόν και την υποδομή - εγκατάσταση.

- Πάγωμα των χρεών μέχρι να αρχίσει πάλι η παραγωγή. Το τρίμηνο πάγωμα δε φτάνει.

"Κόποι 20 χρόνων χάθηκαν, πότε θα τα ξαναφτιάξουμε;" αναρωτιούνται και η ερώτηση είναι ήδη μια απάντηση...
- Χορήγηση άτοκων δανείων για νέες εγκαταστάσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λύσει το πρόβλημα, αντί να παραπέμπει τους αγρότες να ζητάνε λύση από την ΕΕ. Οι αγρότες δεν πρέπει να δεχτούν να γίνουν μπαλάκι ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΕΕ. Πρέπει να βρίσκονται "στο πόδι" και αμέσως μετά τις εκλογές να μην αφήσουν να ξεχαστεί το πρόβλημα. Για να μιλήσουμε με όρους μετεωρολογίας, η "ΕΜΥ" προβλέπει συντηρητική πολιτική και μετά τις εκλογές. Κι απ' αυτήν την άποψη ο καθένας, πρέπει να πάρει τα μέτρα του από τώρα».


Από τη συζήτηση στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα
Από τη συζήτηση στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τιμωρήστε» τους υπεύθυνους(2006-10-10 00:00:00.0)
Τους «τσάκισε» ο καιρός, τους «θάβει» η κυβέρνηση(2004-02-29 00:00:00.0)
Καλό... Πάσχα οι αποζημιώσεις(2004-02-17 00:00:00.0)
Εγκληματική η αμέλεια του κράτους(2000-07-12 00:00:00.0)
Με χρεοκοπία απειλούνται οι αγρότες(1999-08-26 00:00:00.0)
Χαλάζι και καύσωνας "έκαψαν" τους παραγωγούς(1999-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ