Κυριακή 29 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι νόμοι αλλάζουν - όχι η πραγματικότητα

Κιουτσούκ Αρμουτλού: Η καταστολή συνεχίζεται. 130 άνθρωποι της Ταγιάντ συνελήφθησαν και βασανίζονται από τα μέσα Φλεβάρη (φωτό αρχείου)

Associated Press

Κιουτσούκ Αρμουτλού: Η καταστολή συνεχίζεται. 130 άνθρωποι της Ταγιάντ συνελήφθησαν και βασανίζονται από τα μέσα Φλεβάρη (φωτό αρχείου)
Πώς η Ευρωπαϊκή Ενωση προωθεί τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας; Δίνει 4,6 εκατομμύρια ευρώ για να βελτιωθούν οι θάλαμοι κράτησης και βασανιστηρίων των αστυνομικών τμημάτων στη χώρα...

Γεγονός πρώτο. Αυτή τη βδομάδα, η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (IHD) έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της. Ο εκπρόσωπός της, Χοσνού Οντούλ, τεκμηρίωσε στη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασής της αυτό που όλοι γνωρίζουν: Παρά τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ερντογάν ενόψει της «ενταξιακής προοπτικής», τα βασανιστήρια στην Τουρκία «χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα και συστηματικά στη διάρκεια του 2003», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η έκθεση καταγράφει μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων βασανιστηρίων: Τουλάχιστον 1.391 άνθρωποι κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα βασανισμών από τις αρχές, τη χρονιά που πέρασε. Το 2002, οι καταγγελίες ήταν 876.

Γεγονός δεύτερο. Αυτή τη βδομάδα η εφημερίδα «Ζαμάν» δημοσίευσε έναν κατάλογο με τα έργα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Τουρκία. Ανάμεσα στα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων ευρώ (300 εκατ. ευρώ το 2005, 500 εκατ. ευρώ το 2006), τα πιο απίστευτα αφορούν «στη βελτίωση των μεθόδων ανάκρισης και των κρατητηρίων» στα αστυνομικά τμήματα της Τουρκίας, με προϋπολογισμό 2.044.000 ευρώ (!), και στις «μελέτες για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας» της Τουρκίας, προϋπολογισμού 2.521.000 ευρώ.

Γεγονός τρίτο. Η Επιτροπή Μειονοτήτων (ΑΤΚ), ένα σώμα που είχε δημιουργηθεί μυστικά το 1962 από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για να παρακολουθεί τη δράση μειονοτήτων, που αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, διαλύθηκε πριν δύο μήνες, επίσης μυστικά, αποκάλυψε δημοσίευμα της «Turkish Daily News». Η επιτροπή μπορεί να καταργήθηκε, αλλά τα καθήκοντά της ανέλαβαν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, Εξωτερικών, Παιδείας και «άλλα» υπουργεία. Υποτίθεται ότι η «νέα» επιτροπή θα επιλύει μειονοτικά προβλήματα σε συμφωνία με τις νόρμες της ΕΕ και τα λεγόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Στην πράξη, για οποιαδήποτε απόφασή της θα έχουν λόγο οι στρατηγοί.

Γεγονός τέταρτο. Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε αυτή τη βδομάδα για την απελευθέρωση 130 μελών της οργάνωσης Tayad, των συγγενών των πολιτικών κρατουμένων για την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, που κρατούνται εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Δεκάδες από τα μέλη της οργάνωσης έχουν βασανιστεί - αρκετοί έχουν κατάγματα σε άκρα τους. Αιτία των συλλήψεων, που έγιναν σε εφόδους της αστυνομίας στα γραφεία της Tayad, οι διαδηλώσεις για τα Λευκά Κελιά, στη διαμαρτυρία για τα οποία έχουν χαθεί 107 ζωές. Η IHD κάλεσε ακόμη για την απελευθέρωση του Hsan Cibelik, μέλους του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, ο οποίος επίσης κρατείται, παρότι πάσχει από το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff, μια μη ιάσιμη ασθένεια.

Γεγονός πέμπτο. Η πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας, Αϊρίν Χαν, δήλωσε στα μέσα Φλεβάρη ότι οι «νομικές μεταρρυθμίσεις» για τη βελτίωση, υποτίθεται, της κατάστασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «δεν είναι αποτελεσματικές». Οπως εξήγησε στην εφημερίδα «Guardian», «οι παλιοί νόμοι καταργούνται, αλλά εφευρίσκονται νέοι τρόποι» καταστολής και καταδίωξης των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ίδια χρονική περίοδο, η Ινγκε Γκενέφκε, Δανή νευρολόγος και βετεράνος ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωνε στην «Washington Post» ότι «καμία βελτίωση δεν έχει σημειωθεί στην πρόληψη των βασανιστηρίων». Το απίστευτο και γκροτέσκο, πρόσθεσε η Γκενέφκε, είναι ότι «διώκονται οι γιατροί που βοήθησαν απεργούς πείνας και όχι οι αστυνομικοί που τους βασάνισαν».


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ