Κυριακή 29 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Πνέει νέος άνεμος στη Λατινική Αμερική

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, εξέφρασε την άποψη ότι πνέει νέος άνεμος στη Λατινική Αμερική, ενώ γενική διαπίστωση είναι ότι απέτυχε ο νεοφιλελευθερισμός στην ήπειρο

Ο Φ. Π. Ρόκε με τον Φ. Κάστρο σε αντιαμερικανική διαδήλωση
Ο Φ. Π. Ρόκε με τον Φ. Κάστρο σε αντιαμερικανική διαδήλωση
Σε πρόσφατη συνέντευξη που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ούλτιμα Ορα», ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι το οικονομικό σύστημα, που επέβαλαν οι ΗΠΑ μέσω της «Συναίνεσης της Ουάσιγκτον», αποκάλυψε τα αποτελέσματά του 15 χρόνια μετά, ότι, δηλαδή, η μισή Λατινική Αμερική ζει κάτω από το επίπεδο φτώχειας και ότι 90.000.000 Λατινοαμερικανών είναι φτωχοί.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA) «είναι ένα ηγεμονικό σχέδιο, της άρχουσας τάξης των ιμπεριαλιστών στις ΗΠΑ και ότι στόχος του δεν είναι η ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής και πολύ λιγότερο το ελεύθερο εμπόριο».

Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν ανοίγουν τις αγορές τους στα ανταγωνιστικά προϊόντα της Λατινικής Αμερικής, αλλά ούτε και παραιτούνται από τις επιδοτήσεις με τις οποίες προστατεύουν τους παραγωγούς τους, σημείωσε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον Πέρες Ρόκε, πρόκειται «για ένα σχέδιο απορρόφησης της Λατινικής Αμερικής. Ο στόχος είναι η προσάρτηση, η αγορά σε χαμηλές τιμές όλων εκείνων των υπηρεσιών και προϊόντων που δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί ακόμα στη Λατινική Αμερική. Είναι το σχέδιο για την οικειοποίηση του πετρελαίου, όπου αυτό υπάρχει ακόμα.

Ακόμα, αναφερόμενος στην ALCA, τόνισε με έμφαση: «Η Λατινική Αμερική θα αυτοκτονούσε, εάν παραδιδόταν σε ένα σχέδιο που δεν έχει στόχο να τη σεβαστεί και να προστατεύσει τα συμφέροντά της για κοινωνική δικαιοσύνη και μια αξιοπρεπή ζωή για όλους τους κατοίκους της. Θα ήταν η διάλυση του MERCOSUR (Κοινή Αγορά του Νότου) και άλλων υποπεριφερειακών σχημάτων».

Η ALCA, είπε, σε καμία περίπτωση δεν ωφελεί τους λατινοαμερικανικούς λαούς, τους αγρότες τους και τις επιχειρήσεις τους. «Θα σήμαινε μεγαλύτερη εξάρτηση από τα βορειοαμερικανικά συμφέροντα, μια μεγαλύτερη διείσδυση των κεφαλαίων τους, του πολιτισμού τους, καθώς και την καταστροφή της ιστορικής κληρονομιάς των λαών μας».

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και τις ενέργειες της Ουάσιγκτον με στόχο την καταδίκη της Κούβας, ο Πέρες Ρόκε εξέφρασε την ευχή του, ώστε οι χώρες της Λατινικής Αμερικής «να μη συστρατευτούν με τις ΗΠΑ σ' αυτήν την ενέργεια, που στόχο έχει την απομόνωση της χώρας, την επιβολή ενός αποκλεισμού και ακόμα να δικαιολογήσουν, κάποια μέρα, μια στρατιωτική επέμβαση ενάντια στη χώρα μας».

Αναφορικά με το παραπάνω θέμα, ο Κουβανός αξιωματούχος εξήγησε ότι, κατά τη διάρκεια μιας και πλέον δεκαετίας, υπήρχε μεγάλη χειραγώγηση ενάντια στην Κούβα και ότι η βορειοαμερικανική κυβέρνηση άσκησε φοβερές πιέσεις, ώστε να πετύχει ένα καταδικαστικό ψήφισμα για την Κούβα. Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι οι τρεις χώρες του MERCOSUR, που είναι μέλη της εν λόγω επιτροπής του ΟΗΕ (Βραζιλία, Αργεντινή και Παραγουάη), δε θα στηρίξουν αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια και θα τηρήσουν μια στάση σεβασμού προς την Κούβα.

Για την Ουρουγουάη, το τέταρτο μέλος αυτής την περιφερειακής ομάδας, ο Πέρες Ρόκε υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Χόρχε Μπάτλε «δεν έχει στραμμένο το βλέμμα του προς το MERCOSUR, αλλά προς τις ΗΠΑ και συμπεριφέρεται κάπως ως πράκτορας ξένων εξουσιών μέσα σ' αυτό το μπλοκ».

Υπενθύμισε, ακόμα, ότι ο Μπάτλε διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα από τη στιγμή που πήρε την αξιοπρεπή απάντηση του νησιού για την υποταγή του στις βορειοαμερικανικές ενέργειες, ώστε να δικαιολογηθεί ο αποκλεισμός και να πιεστεί και να απομονωθεί ακόμα περισσότερο η Κούβα.

Αντίθετα, την Παραγουάη, τη Βραζιλία και την Αργεντινή τις αποκάλεσε ανεξάρτητες χώρες, οι οποίες παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις.


Γ. Καρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ