Δευτέρα 10 Απρίλη 2000 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή, στο πλευρό του λαού μας

Σε δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους, τις πρώτες πρωινές ώρες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε τα παρακάτω:

«Εμείς πιστεύουμε ότι το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, όπως έχει διαμορφωθεί, με υψηλά τα ποσοστά των δύο Κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι μια οριακή πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Για πρώτη φορά, ίσως, στη σύγχρονη ιστορία είναι σαφώς αναντίστοιχα με τη στάση του λαού μας πριν τις εκλογές, με τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση που είχε διαπιστωθεί όχι μόνο από εμάς, αλλά αν θέλετε και από τις συνηθισμένες δημοσκοπήσεις, μελέτες, που πολλές φορές έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο. Πραγματικά πρόκειται για ένα αναντίστοιχο αποτέλεσμα.

Προβάλλει, λοιπόν, το ζήτημα, που το ΚΚΕ είχε αναδείξει και προεκλογικά, πόσο ελεύθερα ψηφίζει ο λαός μας. Βεβαίως αυτό το λέμε όχι με την έννοια ότι φτάνει στην κάλπη σιδηροδέσμιος, αλλά θεωρούμε, τα τελευταία χρόνια, ότι ο λαός μας έχει δεχτεί μία πολύμορφη επίθεση, όσον αφορά τις συνθήκες ζωής και δουλιάς του, μια πρωτοφανή χειραγώγηση και τρομοκρατία που δυσκολεύουν να δει ο λαός μας αυτό που πρέπει να δει, ότι υπάρχει και άλλος δρόμος να τον ακολουθήσει.

Ενα σημαντικό μέρος του λαού μας κατά τη γνώμη μας ψηφίζει με τη σκέψη ότι δεν υπάρχει άμεσα προοπτική, άρα έχει να επιλέξει ανάμεσα στα δύο κόμματα. Επιπροσθέτως, μπορεί να αναφερθεί κανείς στις αντίξοες και πάρα πολύ σκληρές συνθήκες μέσα στις οποίες διεξήχθη η εκλογική μάχη, με την κυριαρχία του δικομματισμού, της πλειοδοσίας με τα τρομοκρατικά διλήμματα, την πίεση που ασκεί στην ψήφο σε σημαντικά τμήματα του λαού μας ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος που υπάρχει.

Εμείς θεωρούμε ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ΚΚΕ με την ευρύτερη συσπείρωση που πραγματοποιείται άντεξε σε αυτήν την πολύχρονη επίθεση μέσα σ' αυτή την τελευταία δεκαετία, τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες. Και με αυτό τον τρόπο φαίνεται η δυναμική του ΚΚΕ, που εκφράστηκε με αυτή τη σταθερότητα και την αντοχή του. Αν το ΚΚΕ δεν είχε όλα αυτά τα χρόνια αυτή τη σταθερότητα στην πολιτική του, δεν έκανε προσπάθειες να στηρίξει τους λαϊκούς αγώνες, να διαμορφωθούν μέτωπα και συσπειρώσεις, τότε πραγματικά και το ΚΚΕ θα είχε ακολουθήσει την πτωτική πορεία άλλων κομμάτων. Για μας η δυναμική στη δράση του ΚΚΕ υπάρχει. Και είναι καταγραμμένη και πιο έντονα κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου. Τα ψηφοδέλτια τα οποία συγκρότησε. Για μας είναι ένα ποιοτικό στοιχείο στη δυναμική του Κόμματος. Με τις δυνάμεις που συνεργάστηκε, με την ευρύτερη στήριξη που συνάντησε και κυρίως με την πολύ πλατιά επικοινωνία και τη διείσδυσή του σε ευρύτερα τμήματα του λαού, όπου πραγματικά σε όλη αυτή την προεκλογική περίοδο ακούγαμε από παντού ότι είμαστε ένα Κόμμα που παλεύουμε και σε μεγάλο βαθμό συναντήσαμε μια αποδοχή.

Αναμφισβήτητα αυτή η δυναμική δεν καταγράφηκε στο σύνολό της στην εκλογική μάχη, για μας παραμένει αυτή η δυναμική και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με αισιοδοξία και από αυτή τη σκληρή εκλογική μάχη. Είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει, με την οριακή πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, που βεβαίως θα είναι έτσι κι αλλιώς κυβέρνηση μειοψηφίας, θα συναντήσει αντιστάσεις ακόμα και από αυτούς που την ψήφισαν και οπωσδήποτε θα συναντήσει ευρύτερες λαϊκές αντιστάσεις. Δε θα περάσει καλά η νέα κυβέρνηση και βεβαίως δεν περιμένουμε την αντιπολίτευση να την ασκήσει η ΝΔ. Η ΝΔ θα εξακολουθήσει να συναινεί όπως συναινούσε στα βασικά με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η αντιπολίτευση θα ξεπηδήσει πάλι και μέσα από τις τάξεις του ΚΚΕ, των δυνάμεων που συνεργαστήκαμε και είμαστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα και τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν διεργασίες και ανακατατάξεις. Είμαστε βέβαιοι ότι ακόμα και αυτοί που πήραν την ευθύνη να ψηφίσουν τα δύο κόμματα, κι αυτοί θα βγουν στους δρόμους και θα παλέψουν. Γιατί έρχονται τέτοια σκληρά μέτρα που δε θεωρούμε ότι ο λαός μας θα σταματήσει μπροστά σε αυτά.

Θα βγουν και νέα συμπεράσματα. Και θα προβληματιστούν πολύ οι λαϊκές δυνάμεις και πάνω απ' όλα μέτωπο συσπείρωσης κατά της ΟΝΕ και των συνεπειών της, κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ.

Εμείς πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα παραμείνουν και οι εστίες συσπείρωσης και αυτές σίγουρα θα διευρυνθούν. Κι αν θέλετε για άλλη μια φορά θα απευθυνθούμε σ' αυτό τον προοδευτικό κόσμο που ψήφισε ΠΑΣΟΚ για να μην έρθει η ΝΔ, αλλά και σ' αυτό το λαϊκό κόσμο που εμπιστεύτηκε τη ΝΔ, ελπίζοντας ότι μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα, ιδιαίτερα να ξανασκεφτεί. Εχουν ευθύνες. Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς δε θα βρεθούμε πλάι τους στα προβλήματά τους και να σκεφτούν ότι η μοιρολατρία και η παθητικότητα δίνει φτερά στη συντηρητική πολιτική. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει φοβερή ευθύνη, αφ' ενός γιατί προοδευτικός και αριστερός κόσμος εγκλωβίζεται σε διλήμματα και αποδεικνύεται ότι η υπηρεσία που προσφέρει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι να μεταγγίζει, να δίνει αίμα, προς τη ΝΔ. Ούτε αυτό το ρόλο που λέει το ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να παίξει, φραγμό σε μια συντηρητικοποίηση, αντίθετα τη θρέφει και με το παραπάνω. Η ελπίδα για τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για το λαϊκό μέτωπο. Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα και άλλη διέξοδος.

Ετσι λοιπόν, συνεχίζουμε, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή και στο πλευρό του λαού μας που θα δεχτεί αναμφισβήτητα καινούρια επίθεση. Με την ευκαιρία να πω, η προσφορά των μελών του Κόμματος των φίλων και οπαδών ιδιαίτερα στην εκλογική περίοδο ήταν πολύ μεγάλη, συγκινητική και αν δεν υπήρχε αυτή η μεγάλη προσφορά, ενδεχομένως το ΚΚΕ να είχε την τύχη άλλων κομμάτων.

Αλλά αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι σ' αυτή τη μάχη ήταν κοντά μας και άνθρωποι που δεν είναι κομμουνιστές, δούλεψαν δίπλα μας και αν θέλετε αυτή η μαγιά που δημιουργήθηκε θα δώσει αποτελέσματα από εδώ και πέρα. Τα κατακτημένα στοιχεία από το ΚΚΕ και τους συμμάχους στην εκλογική περίοδο παραμένουν παρακαταθήκη και θα αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ