Πέμπτη 11 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΝΤΑΝΑΡΙΒΟ.-- Πάνω από 23 νεκρούς, σοβαρές υλικές καταστροφές και δεκάδες χιλιάδες άστεγους προκάλεσε το δεύτερο χτύπημα σε τρεις μέρες του κυκλώνα Γκαλίφο στη Μαδαγασκάρη. Αγνωστη παραμένει η τύχη σκάφους με 113 επιβαίνοντες που αγνοείται, εξαιτίας του κυκλώνα, απ' την Κυριακή.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τις αντιδράσεις των ΗΠΑ προκαλεί η πρόωρη επικείμενη αποφυλάκιση του αμφιλεγόμενου Ινδονήσιου Μουσουλμάνου ιερωμένου Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, που είχε κατηγορηθεί ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια. Ο Μπασίρ είχε καταδικαστεί προ ενάμισι έτους για λόγους άσχετους με την οργάνωση (όπως παραβίαση των κανονισμών μετανάστευσης). Η ποινή του μειώθηκε προχτές για δεύτερη φορά, προκαλώντας την όχληση της Ουάσιγκτον που θεωρεί τον Μπασίρ «τρομοκράτη»...

ΟΤΑΒΑ.-- Κρούσματα του ιού της γρίπης των πουλερικών σε πιο «επιθετική μορφή» διαπιστώθηκαν χτες σε πτηνοτροφικές μονάδες της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στη Βρετανία επέστρεψαν αργά το βράδυ της Τρίτης οι πέντε εκ των συνολικά εννέα Βρετανών κρατούμενων στη βάση του Γκουαντάναμο, όμως... Βάσει των όσων μεταδίδουν «Reuters» και «Associated Press», οι τέσσερις άνδρες βρέθηκαν στα χέρια της αστυνομίας αμέσως μετά τον επαναπατρισμό τους με βάση τον ισχύοντα αντιτρομοκρατικό νόμο της Βρετανίας. Ο πέμπτος τέθηκε υπό κράτηση από τις Αρχές Μετανάστευσης.

ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ.-- Μία ημέρα κατόπιν της επιβολής της εσχάτης των ποινών, δηλαδή την εκτέλεσή του, στον ελεύθερο σκοπευτή της Ουάσιγκτον Τζον Αλεν Μοχάμαντ, ο 18χρονος συνεργός του Λι Μάλβο καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης δίχως αναστολή, κληθείς επίσης να καταβάλει πρόστιμο ύψους 200.000 δολαρίων. Στον ίδιο και τον Τζον Αλεν Μοχάμεντ αποδίδονται κατηγορίες για το φόνο συνολικά 10 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τριών στην Αλαμπάμα, την Τζόρτζια, τη Λουιζιάνα, το Μέριλαντ, τη Βιρτζίνια και την Ουάσιγκτον.

ΣΙΚΑΓΟ.-- Ο σχεδόν σίγουρος αντίπαλος του Τζορτζ Μπους στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Κέρι, πρότεινε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να συμμετέχει κάθε μήνα, έως τις εκλογές του Νοέμβρη, σε τηλεοπτική αναμέτρηση μαζί του. Στόχος του μηνιαίου ντιμπέιτ, κατά τον Κέρι, θα είναι να θίγονται όλα τα ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας, όπως το εργασιακό, η οικονομία, η κοινωνική ασφάλιση, η εξωτερική πολιτική. Από την πλευρά του, ο Μπους, που βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές, απάντησε στο «χαρτί» του Δημοκρατικού αντιπάλου του κατηγορώντας τον για οικονομικό απομονωτισμό, αναφερόμενος στις επικρίσεις του Κέρι σε πολλές από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, όπως η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στην Αμερική.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Δήλωση κατά της κυβέρνησης Χοσέ Μαρία Αθνάρ υπέγραψαν 334 Ισπανοί συγγραφείς και διανοούμενοι. Η ανακοίνωση καταδικάζει την εκστρατεία «φόβου και διχασμού» που διεξάγει η κυβέρνηση στο όνομα της «ασφάλειας» και της «εθνικής ενότητας».

ΤΙΡΑΝΑ.-- Αγνοείται η τύχη του Αντμίρ Μοϊσίου, γιου του Προέδρου της Αλβανίας Αλφρέντ Μοϊσίου, ύστερα από τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε χτες 200 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ινδίας, Λαλ Κρίσνα Αντβάνι, άρχισε χτες την εθνική προεκλογική περιοδεία του κυβερνώντος ινδουιστικού/εθνικιστικού κόμματος, BJP. Στο μεταξύ, στο Κασμίρ, 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 39 τραυματίστηκαν από έκρηξη χειροβομβίδας, ενώ δύο αντάρτες έχασαν τη ζωή τους αφού πρώτα έβαλαν φωτιά σε κέντρο Τύπου στη Σριναγκάρ.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Πέντε στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν χτες, από έκρηξη νάρκης στο Νεπάλ. Οι αρχές απέδωσαν την ευθύνη στους μαοϊκούς αντάρτες. Το επεισόδιο σημειώθηκε σε περιοχή όπου εντός του μήνα θα μεταβεί για ομιλία ο μονάρχης Γκιανέντρα.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Οι Τίγρεις, η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση της μειονότητας των Ταμίλ στη Σρι Λάνκα, διέψευσαν χτες ότι «ετοιμάζονται για επανέναρξη του εμφυλίου» στη χώρα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ/ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- «Ζητούμε από το Πακιστάν κι από τις άλλες χώρες στην περιοχή (...) αυτοσυγκράτηση στα πυραυλικά και πυρηνικά τους προγράμματα (...) για να μειωθούν οι εντάσεις και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην περιοχή», ανακοίνωσε χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αντιδρώντας στην προχτεσινή δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου «Σαχίν ΙΙ» από το Πακιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ